2018-04-06 | 05:27:00

De menar ju inget illa med sina skämt

  
Jag lyssnade på en podd häromdagen där värdparet, som annars brukar ha smarta och peppiga funderingar, diskuterade manlig kontra kvinnlig humor i deras bekantskapskretsar. De konstaterade att mäns humor till stor del består av kiss- och bajshumor och rasistiska skämt. Fast männen är förstås inte rasister, men tycker ändå att det är jätteroligt med skämt innehållande n-nordet. Alltså...!?? Kan vi bara enas om en grej? Att alltid alltid ryta till och säga stopp när någon i vår närhet skämtar rasistiskt, homofobiskt eller sexistiskt. 
 
Det är just den här typen av normaliserade skämt som gör att smygrasismen fortfarande lever och frodas i samhället trots att vi borde veta bättre år 2018. Vi bortförklarar de rasistiska skämten med att det är "manlig humor" som männen får ha i sina mancaves och Whatsapp-grupper, för de här männen är ju egentligen antirasister och menar inget personligt mot någon. "De skämtar bara."
 
Jag menar absolut inget illa nu mot poddsnackarna som tog upp det här temat utan att reflektera desto mer över det, utan jag tror helt enkelt att det (tyvärr) är ett rätt allmänt förekommande synsätt som de satte ord på. Och det är problematiskt. 
 
Problemet är att när vi accepterar förekomsten av skämten, som förstås i sig kan vara väldigt "harmlösa", ja då godkänner vi också strukturerna som ligger bakom dem. Den strukturella rasismen är djupt rotad i vårt samhälle sedan kolonialismen, och det krävs aktiva val för att vi ska bli av med den. Val som du och jag kan göra dagligen. Ett av dem är att säga ett tydligt nej till rasistiska skämt och sätta stopp för dem. Är det någon i din bekantskapskrets som drar opassande skämt eller skrattar åt dem kan du förklara för den personen just varför det är fel och inte okej.
 
Det är inte roligt att vara den som kommer med pekpinnar, och det är inte särskilt roligt för den som blir tillrättavisad heller, men om vi inte vågar vara de där jobbiga människorna som säger emot kommer folk fortsättningsvis att använda n-ordet som om det inte vore kränkande. Vi måste sluta förklara bort smygrasismen med att det är så män skämtar. 
 
 
Dagens dokumentärtips: Raskortet på SVT Play. 
Se den och reflektera. 💕
 

Finheter
Georg

Hej! Hittade just hit.

Jag såg nyligen filmen "Coach Carter" med Samuel L. Jackson i huvudrollen. I den försöker då ett lags basketboll coach styra upp ett gäng ungdomar. En film där majoriteten av skådespelarna är mörka. Några skämtar om "nigger" och Samuel L. Jacksons karaktär ryter till och säger att dom ska sluta hänvisa varandra som "nigger" och att det handlar om respekt.

Jag håller med i detta fall. Enligt min erfarenhet förekommer rasism inom alla kulturer i olika former. Idag har det vänts till att "vita" trycker ner "svarta". Samtidigt hade jag två gamla killar i min parallellklass som var grekiska. Ena var ljus och andra mörkare.. Dom andra i hans umgängeskrets kallade ena för "neger-grek".

En mörk kille som jag hade några gemensamma klasser med och ansåg mig själv vara på "normal bekantskapsnivå med" gick på mig helt apropå ingenting en dag. Jag satt för mig själv och han började hetsa mot mig. Tryckte ner mig för han visste att jag var "en snäll pojke" som inte skulle göra motstånd. Någon konstig makt-alfahane-grej. Min respekt för honom gick ned många steg efter det kan jag säga. Jag har hört att han mognat på sig ordentligt med åren och visst kan jag "förlåta" det han gjorde. Men kommer jag glömma det? Aldrig! Total disrespekt mot mig.

Jag har asiatiska kompisar som använder egengjorda ord iställlet för "n-ordet". Har aldrig hört dom använda ordet i positiv mening utan som pekpinne för mörka som agerar fel/konstigt.

I en annan film med Samuel L. Jackson "Amos & Andrew" säger Jacksons karaktär att rasism är djupt rotat i samhället och är det fortfarande. Hela filmen är vinkling på hur rasimen/fördomarna du nämner i ditt inlägg kan skapa problem. Inte världens bästa film, men är man intresserad av ämnet "rasism" är den inte helt dum faktiskt.

I grunden tycker jag allt handlar om respekt. Respekterar man någon som medmänniska ska man inte använda något uttryck alls för den utan kalla den via sitt namn. Däremot tycker jag det är löjligt när media inte vill gå ut med beskrivningar av folk som begått något kriminellt bara för att dom av annan hudfärg. Nu när många inser att det dessutom är på detta viset ökar bara underliggande rasismen - Varför hjälper/försvarar man någon som begått en kriminell gärning? Det är helt uppåt väggarna.

Oj. Nu blev det mycket. Hoppas du har en fin dag :)

2018-05-10 | 09:47:59 | http://georg.blogg.se
Kommentera:
Kom ihåg mig?