2018-04-06 | 05:27:00

De menar ju inget illa med sina skämt

  
Jag lyssnade på en podd häromdagen där värdparet, som annars brukar ha smarta och peppiga funderingar, diskuterade manlig kontra kvinnlig humor i deras bekantskapskretsar. De konstaterade att mäns humor till stor del består av kiss- och bajshumor och rasistiska skämt. Fast männen är förstås inte rasister, men tycker ändå att det är jätteroligt med skämt innehållande n-nordet. Alltså...!?? Kan vi bara enas om en grej? Att alltid alltid ryta till och säga stopp när någon i vår närhet skämtar rasistiskt, homofobiskt eller sexistiskt. 
 
Det är just den här typen av normaliserade skämt som gör att smygrasismen fortfarande lever och frodas i samhället trots att vi borde veta bättre år 2018. Vi bortförklarar de rasistiska skämten med att det är "manlig humor" som männen får ha i sina mancaves och Whatsapp-grupper, för de här männen är ju egentligen antirasister och menar inget personligt mot någon. "De skämtar bara."
 
Jag menar absolut inget illa nu mot poddsnackarna som tog upp det här temat utan att reflektera desto mer över det, utan jag tror helt enkelt att det (tyvärr) är ett rätt allmänt förekommande synsätt som de satte ord på. Och det är problematiskt. 
 
Problemet är att när vi accepterar förekomsten av skämten, som förstås i sig kan vara väldigt "harmlösa", ja då godkänner vi också strukturerna som ligger bakom dem. Den strukturella rasismen är djupt rotad i vårt samhälle sedan kolonialismen, och det krävs aktiva val för att vi ska bli av med den. Val som du och jag kan göra dagligen. Ett av dem är att säga ett tydligt nej till rasistiska skämt och sätta stopp för dem. Är det någon i din bekantskapskrets som drar opassande skämt eller skrattar åt dem kan du förklara för den personen just varför det är fel och inte okej.
 
Det är inte roligt att vara den som kommer med pekpinnar, och det är inte särskilt roligt för den som blir tillrättavisad heller, men om vi inte vågar vara de där jobbiga människorna som säger emot kommer folk fortsättningsvis att använda n-ordet som om det inte vore kränkande. Vi måste sluta förklara bort smygrasismen med att det är så män skämtar. 
 
 
Dagens dokumentärtips: Raskortet på SVT Play. 
Se den och reflektera. 💕
 

Finheter
Kommentera:
Kom ihåg mig?