2017-11-13 | 10:39:00

Spridda tankar från den gångna veckan

Cirka femtiofyra gånger i veckan tänker jag "Det här måste jag blogga om". Ganska exakt lika många gånger hinner jag aldrig skriva det där inlägget som jag skulle vilja skriva. Ibland kommer jag så långt att jag loggar in på bloggen, öppnar ett utkast och skriver första meningen innan jag avbryts eller måste iväg på någonting annat. Här kommer därmed tre spridda tankar från den gångna veckan. Sådant som kunde ha blivit blogginlägg, men aldrig blev.
 
 
» Hatet till migränen
Som ett brev på posten kommer den varje gång man lugnar ner sig efter en stressig period. Migränen. Jag låg däckad i migrän halva fredagen och påmindes än en gång om hur vidrig sjukdom migrän egentligen är. Den borde utrotas från jordens yta. I fredags var det på den nivån att jag inte visste om det var smartast att ligga i ett mörkt sovrum på grund av den brutala huvudvärken eller på ett badrumsgolv på grund av det äckliga illamåendet. Nej fy, nu byter vi samtalsämne.
 
 
Får blivande lärare marknadsföra en middag med kvinnokroppar?
 
» FSLF:s herrmiddagsreklamvideo
De som följer österbottniska nyhetsmedier har knappast missat den gångna veckans diskussion kring studieföreningarna FSLF och SPIrres reklamvideo inför en kommande herrmiddag. Videon bestod av klipp på kvinnoben, bara kvinnoaxlar och röda kvinnoläppar. Ackopanjerat av Fifty shades-soundtracket. Det här skulle fungera som ett smakprov på vad männen har att vänta sig om de kommer på herrmiddagen som föreningarna ordnat.
 
Videon är nu borttagen, men diskussionen som väcktes är mycket viktig tycker jag. Vad är det egentligen okej att göra som lärarstuderande och hurdant ansvar har man som blivande lärare? I och med att FSLF, Finlands svenska lärarstuderandes förening, och SPIrre, Föreningen för speciallärarstuderande, alltid har varit mina studieföreningar blev jag mycket upprörd av att de nu publicerade en sån här video under föreningarnas namn. Speciellt så här i svallvågorna av #metoo-kampanjen. 
 
Visst är det okej att som kvinna vara stolt över sitt utseende och visst får man lägga upp provokativa bilder på sig själv om man så vill. Men att ordna en middag för män och marknadsföra middagen med hjälp av en video som visar stereotypt provokativa delar av kvinnokroppen, det är inte okej. Det handlar inte bara om självrespekt, utan det handlar också om hurdana värderingar och normer man som kvinna för vidare i samhället. Genom att själv vara med och skapa en sådan här video visar man att det är okej att objektifiera kvinnokroppen i reklamsyfte.
 
Att de som skapade videon inte verkar ha reflekterat över hur videon kunde tolkas visar på hur viktigt det är att få in mera normkritisk pedagogik och genusfrågor i lärarutbildningen. För den multimodala analysen och det kritiska tänkandet är verkligen något som elever i dagens mediesamhälle behöver jobba med. Jag hoppas att lärarutbildarna har tagit tillfället i akt att ta upp det här ämnet på sina kurser nu. Om inte kan jag tipsa alla lärarstuderande där ute om att gå kursen Normkritisk och feministisk pedagogik via Öppna Universitet. Den brukar finnas inom ramen för genusvetenskap och gå som en nätkurs.
 
 
Få saker slår känslan av nya glasögon.
 
» Känslan när man beställt nya glasögon
Jag har varit i behov av nya glasögon i säkert ett år. Varje gång jag kört bil har jag reagerat på att jag ser så dåligt, så förra veckan tog jag äntligen tag i saken och gick på synkontroll. Nå, sist och slutligen hade min syn inte blivit så jättemycket sämre sedan senast jag skaffade nya linser, så tydligen är det helt enkelt bara inte meningen att man ska se vägskyltarna särskilt mycket snabbare än vad jag gjort. Men nya glasögon behövde jag eftersom mina gamla var både för svaga och alldeles nötta, och eftersom glasögonbutiken hade ett toppenbra erbjudande blev det två för priset av ett par. Nu väntar jag med spänning på att få hämta ut dessa snyggingar och ha perfekt syn igen. Ni andra glasögonbärare där ute förstår säkert känslan.

Finheter
Josefin Nilsson

Jag är precis likadan, har ofta en idé på vad jag vill skriva om men av olika anledningar blir det inte riktigt av, vilket känns tråkigt då man verkligen ville skriva om det ;)

2017-11-13 | 10:58:08 | http://josefinnnilsson.blogg.se/
ellenlundis

Jag har aldrig haft migrän, någon gång :o Jag lider med er som får migrän!

Angående nya glasögon,, Jag skaffade nya glasögon början av sommaren, för jag hade ständig huvudvärk under hela våren, såg sämre märkte jag. Så några dagar innan syrrans bröllop, så hämnade jag mina glasögon.

De är så fräna! De syns knappt att det är glasögon ^^ hehe! (Du kan kan kika på min Instagram @ellenlundis , på en selfiesbild på mej. Så förstår du hur jag menar. )

2017-11-13 | 11:31:22 | http://finlandsgullet.wordpress.com/
Ida

Om den där videon så förstår jag att folk blir upprörda, om man inte vet vad en herrmiddag går ut på, och om man tar det ut från sitt samanhang. Men man måste komma ihåg att det är ett oseriöst studentevenemang, och att det dessutom ordnas även dammiddagar där rollerna är motsatta.

Studerade själv inte i Vasa utan en annan finlandssvensk studiestad och hann vara med om en dammiddag under min studietid. Innan middagen hade jag hört rykten om att det kan dyka upp (manliga) strippor, och att det är rätt så sexfokuserat. På just den dammiddagen jag var på kom det inga strippor (vilket jag var lättad över), men killarna som ordnade festen serverade oss med bara överkroppar, dansade för oss etc. Liknande jargong är det på herrmiddagarna. En grupp av föreningen i frågas tjejer ordnar fest åt killarna och ja det fokuseras en hel del på sex. På ett skämtsamt sätt. Och det är också absolut frivilligt att vara med och ordna, och frivilligt att delta i middagen. Det brukar också ofta göras en marknadsföringsvideo för att presentera temat för middagen, och det verkade som att just denna middags tema var fifty shades.

Herr-, och dammiddagar är en tradition i studerandesammanhang som förekommer i de flesta studentföreningarna, och precis som de flesta andra studentevenemang är de inte speciellt seriösa. Så jag tyckte faktiskt det var orättvist av Vasabladet att rycka ut videon ur sitt sammanhang. Då är det ju klart att folk tycker det är konstigt. Jag skulle förstå kritiken om det skulle vara något annat typ av evenemang, men just specifikt herr-, och dammiddagar i studiekretsar har en viss jargong. Och som sagt, dessa evenemang är absolut inte seriösa. Tycker man inte om temat finns det ju inget som tvingar en från att gå, men däremot är dessa middagar väldigt populära och uppskattade bland många.

2017-11-13 | 14:51:12
Anonym

Svar till Ida av en annan läsare. Håller helt med dig. Hade inte blivit lika stor grej om det varit Hanken, Novia eller någon annan som ordnade middagen. Men den videon, med den musiken, just i vågorna efter MeToo, blev för mycket. SPECIELLT eftersom det var FSLF och SPIrre som stod bakom allt. FSLF är de som uppfostrar våra framtida barn så man förväntar sig lite mer utav dem. Faktiskt.

2017-11-15 | 09:32:51
Ida

Till Anonym. Jag tycker ditt synsätt är lite orättvist. En lärarstuderande har väl precis lika stor rätt att leva studieliv som alla andra? Jag menar till exempel läkarstuderande festar också väldigt hårt fast de borde vara en förebild för hur vi sköter vår hälsa?

Är uppvuxen i en lärarfamilj, båda föräldrarna och alla familjebekanta är lärare så har varit på en hel del lärarfester under min uppväxt. Och även om många verkar ha svårt att förstå det så kan även lärare släppa loss, festa, ha roligt och vara oseriösa på sin fritid. Men det betyder ju inte att de gör ett dåligt jobb.

Det misstaget som gjordes här som jag kan hålla med om är att de publicerade videon officiellt. Den borde ha skickats ut som privat mail till medlemmarna, eller i ett privat facebookevenemang.

2017-11-16 | 09:33:24
Kommentera:
Kom ihåg mig?