2017-05-10 | 22:21:00

Frågor och svar om renoveringen

Det är roligt att se att ni är så många nya filurer som kikat in här på bloggen de senaste veckorna. Varmt välkomna! Jag förmodar att det är renoveringen som intresserar? Den senaste veckan har det hänt mycket i huset; sockeln till uterummet är murad och gjuten, avloppen och vattenledningarna i huset är dragna, golvet är täckt av Styrox och Finnfoam och elen är delvis dragen. Idag satte byggaren in armeringsmattor i hela huset. Nu återstår VVS-arbetet, det vill säga att sätta in golvvärmeslingor i hela huset. Sedan blir det dags för gjutning.
 
Det har trillat in en del renoveringsrelaterade frågor i kommentarsfältet på sistone, så jag tänkte passa på att svara på ett par av dem ikväll. Undrar ni något utöver det jag redan skrivit om eller om ni är nyfikna på något särskilt är det bara att lämna en kommentar så lovar jag att svara så gott jag kan. :)
 
 
En fråga, om vi nångång renoverar har vi också funderat på att ta bort/flytta någon vägg. Hur vet man vilka väggar man ens kan flytta? Är de bärande eller inte o.s.v.. Har försökt titta lite halvhjärtat i ritningarna, men inte blivit så mycket klokare. Kan en fackman "se" vilka väggar man inte bör flytta på?
Karolina

✎ För att få reda på vilka väggar som är bärande kan man ta en titt på husets ritningar. Där borde de finnas utmärkta. Oftast är de bärande väggarna placerade i mitten av huset. Som lekman är det dock mycket riskabelt att gissa sig till vilka väggar som är bärande, så det bästa är helt klart att ta kontakt med en byggnadsingenjör/byggare som kommer ut och tittar på huset. Tobias såg snabbt vilka väggar som var bärande i vårt hus.

Vi har flyttat en bärande vägg som fanns mellan köket och en garderob (numera mellan köket och badrummet), så det är fullt möjligt att flytta på sådana väggar också så länge man bara är medveten om att de är bärande. Det innebar att vi var tvungna att göra väggen bärande på den plats dit vi flyttade den så lite mer jobb är det ju, men ändå värt det. :) Den blivande väggen syns till vänster på bilden här ovanför.
 
 
Fick bara en tanke som jag min erfarenhet ville dela med mig av. Du skrev att ni ska byta fönster. Är det med tanke att minska energiförbrukning så tar det ca 50 år innan det betalat tillbaka sig. Är det av estetiska skäl eller att de är dragiga så det är obehagligt är det naturligtvis en annan sak. Hur som helst stort lycka till!Ingemar
 
✎ Tack för en relevant input och lyckönskningarna Ingemar! :) Fönstren är de originalfönster som sattes in när huset byggdes på 1979, så de har sett sina bästa dagar. De är både dragiga och släpper in mycket ljud, så det är dessvärre alldeles ofrånkomligt att byta dem. Huset står nära en väg som är livligt trafikerad vissa tider under dygnet, så vi behöver fönster som håller både kylan och bullret ute.
 
 
Åh så kuuul med planering och bygge! Älskar att följa med andra i deras byggresa också. Tänkte rekommendera Pergo ifall ni tänker på vinylgolv. Googla, så hittar du säkert test som visar skillnad mellan olika vinyl, som fick iaf mig övertygad om vilket märke vi ville ha. Lycka till med allt! – Johanna
 
✎ Tack för tipset! Vi var på en butiksrunda i Vasa igår och spanade in vinylgolv i tre olika affärer. Pergo var ett av de märken vi tittade på. Nu har vi ändå hittat ett ljusgrått vinylgolv från Pure Click som vi gillar (det som syns på bilden här ovanför), så för tillfället lutar det mot att det blir det eftersom det är extremt nära den nyans vi vill ha.
 
 
Minns du vad handfatet är för märke? :) – Malin

✎ Handfatet kommer från Svedbergs. Just den här modellen som jag visat bild på innan heter Flod. En annan snygg modell som vi också har tittat på heter Gotland.

 
 
Roligt att följa med då andra bygger och renoverar och se hur dom tänker och gör! Jag skulle vilja tipsa er om att ändå byta kök när ni ändå håller på och har upp golven. Byt till ett nytt modernare bekvämare kök när ni har chansen så ni inte ångrar er sen. Inget fel med det ni har men har men en gång ett bekvämt kök vill man absolut inte ha ett gammal tillbaka. Då tänker jag på att ni kan flytta det hur ni vill nu med rör och el. Flytta upp ugnen och diskmaskinen! (bästa beslutet jag har tagit) Det sparar så på allas ryggar och bra med småbarn ;) Intergrera micron så får ni mer bänkyta och induktions spis. Tänk över saken två gånger, troligtvis enda huset ni renoverar och vill man då ha ett obekvämt och trögt kök?

Ja, och så glömde jag skriva att ifall ni sätter in nytt kök får ni ju betydligt bekvämare om ni sätter endast lådor nere, som är så mycket praktiskare änn skåp. Och så kan ni ju sätta in ett sånt högt skafferiskåp som kommer ut som är toppen! Och vill ni lämna bort lite överskåp och ha hyllor har ni nu chansen. Boka in en kostnadsfri köksplanering hos någon leverantör så funderar ni på saken sen! – Smygaren

✎ Hej och roligt att du följer med i renoveringen! :) Tack för din kommentar och synpunkterna. Just köket är det som senast har blivit förnyat i huset. Köksskåpen är bytta för bara fyra år sedan, så det känns som en stor och onödig utgift att köpa ny köksinredning och planera om köket nu genast, då det gamla köket ändå är i så gott som nyskick. Visst kunde köket göras mer funktionellt med exempelvis diskmaskinen och ugnen högre upp och en induktionsspis precis som du säger, men jag tror samtidigt att det kan vara bra att vi bor in oss lite först så vet vi exakt vad vi vill ändra på med köket sedan när det är dags.

Jag skulle gärna göra lite mindre förändringar redan nu, som att sätta in en bredare ugn än den som varit där (men den är också nästan lika ny som köksinredningen) och fylla ut hålet under fönstret med skåp, men när vi var till samma firma som gjort köket för att planera badrummet förra veckan fick vi veta att just de här skåpdörrarna har utgått ur sortimentet. Så köket får helt enkelt vänta i några år.


Finheter
Kommentera:
Kom ihåg mig?