2017-03-05 | 17:17:00

Räddningspatrullen

 
I fredags blev det lite väl spännande här i skogsbacken. Katten Laika hade varit ute på kvällsutfärd när jag skulle locka in henne till natten. Ett mycket sorgset och utdraget jamande hördes från skogsbrynet som svar på mina rop, och efter att ha lokaliserat varifrån ljudet kom kunde jag konstatera att Laika hade klättrat sju meter upp i ett träd utan att kunna ta sig ner. Där satt hon och balanserade som en ledsen liten uggla på en av tallens grenar. Hur länge hon suttit där är oklart, men det lät precis som att hon grät när hon jamade och hon såg alldeles livrädd ut.
 
 
Sputnik gick i cirklar runt trädet och såg ut att gärna vilja hjälpa sin lillasyster, och vi andra hämtade en stege för att försöka få ner Laika med hjälp av den. Stegen var förstås allt för kort och Mikael nådde bara halvvägs upp till Laika. 
 
Vad gör man när en ynklig liten katt är fast uppe i ett träd mitt i kalla vintern och det inte hjälper att locka på alla sätt man kommer på? Jo, man googlar förstås. Jag googlade desperat på "hur få ner katt från träd" och läste om att man kan ringa brandkåren för att få en längre stege, att man kan hyra in den lokala klätterföreningen, att man kan hissa upp en korg som katten kan sätta sig i, att man bör skjuta katten innan den trillar ner och dör av fallet och att katter alltid drabbas av allvarliga leverskador på grund av svält om man inte får ner dem inom ett dygn. Google var som vanligt inte till någon hjälp.
 
 
Då fick Sputnik en idé och spurtade upp för trädstammen ända upp till grenen som Laika satt på. Han kunde lätt börja extraknäcka i Räddningspatrullen tillsammans med Piff och Puff, för han såg ut precis som en ninjatränad ekorre när han vant tog sig upp längs trädstammen. Väl där uppe nosade han på Laika och stannade kvar lite väl länge, så ett tag befarade vi att vi skulle behöva hitta på ett sätt att rädda inte bara en utan två katter ur trädet. Men Sputnik tog sig ner lika skickligt som han tagit sig upp (som tur!), medan Laika satt kvar på sin gren.
 
Efter att ha stått där och lockat i fyrtiofem minuter satte vi vårt hopp till att Laika helt enkelt hade sett hur Sputnik gjorde när han klättrade ner och att hon skulle försöka själv om alla vi andra gick in. Så vi gick in i värmen. Och väntade. Och tack och lov fungerade det! Efter ungefär en kvart stod Laika utanför dörren, alldeles välbehållen, och ville in. Sedan ville hon inte gå ut igen på tjugofyra timmar.
Jag tror att Laika kanske undviker att klättra i träd i fortsättningen.

Finheter
Linda

Började fundera om piff & puff var å hjälpte till då du nämnde dom :D
En gång då piff var ganska liten än så hade hon blivit uppjagad i ett träd av någon hund. Vi började fundera vart hon tog vägen och lockade, då vi till svar fick ett väldigt ledset och trött men högljutt jamande. Där satt hon fast högt upp i ett träd mellan två grenar och såg alldeles utmattad ut. Inga krafter att ta sig ner. Lite nödig var hon också, för då vi stod där under ramlade mittiallt en bajskorv ner (därefter kallas hon ibland för trädpooparen piff).. sist och slutligen fick vi ner henne genom att peppa henne att släppa taget och fälla ner sig från trädet, vi fångade henne i en filt och hon var nöjd att vara nere på marknivå igen :) det var inte sista gången hon klättrade i ett träd kan jag säga :)

Svar: Nämen kära hjärtanes, vilken historia! Tur att ni inte råkade stå mitt under Piff när den lilla olyckan hände. Kattbajs är förmodligen ännu otrevligare än fågelbajs att få på sig. :') Otroligt fint att ni lyckades fånga katten i en filt när hon släppte taget om grenen och att allting slutade så bra. Det är ju så mycket som kan gå fel när en utmattad katt sitter i ett träd och är både nervös och rädd.
TIDSTJUVEN

2017-03-05 | 18:00:23 | http://lindasjolund.blogg.se
Livingwithmycamera

Brandkåren vill inte komma och rädda katter för de kan för det mesta nog ta sig ner för egen maskin. Att försöka rädda med stege kan bara köra dem högre upp. Det bästa är att ställa mat vid trädfoten och själv gå in igen. En hungrig katt kommer nog ner, säger de på räddningsverket. Sådant svar fick jag i alla fall och efter ett och ett halvt dygn kom våran Bigge faktiskt ner för egen maskin.

Svar: Jag kan förstå att det bara är på film som brandkåren rycker ut för att rädda skrämda katter i träd. Den riktiga brandkåren har garanterat viktigare saker att sätta sina resurser på.

Vilken tur att er Bigge klarade sig trots att han satt så länge i trädet! :) Har han inte fått några bestående men av händelsen heller?
TIDSTJUVEN

2017-03-05 | 19:56:22 | http://livingwithmycamera.wordpress.com
Danielas Dagbok

sputnik, vilken hjälte! :D

Svar: Sannerligen! :D Årets hjältedåd.
TIDSTJUVEN

2017-03-05 | 21:04:46 | http://danielasdagbok.com
Livingwithmycamera

Nej inga men fick han.
Vår Moa ( Bigges syster) var försvunnen en hel vecka fjol, hade antagligen fastnat med halsbandet ( kanske i en tall för hon luktade kåda) Hon höll sig inne ett bra tag efter det och är allmänt försiktigare efter det. Men vad som egentligen hände vet vi inte.
Nu har båda varit utan halsband ( har ändå kännas som en bättre lösning) men det finns ju halsband som öppnas av ett kraftigt ryck så det är ju ett bra alternativ. Tyvärr öppnas de lite för lätt så vi tröttnade på att ständigt köpa nya...

Svar: Bra om hon ändå lärde sig någonting av den otrevliga händelsen och tar det försiktigare numera. Att katterna ska fastna med halsbandet någonstans och inte komma loss är en av mina största rädslor. Numera sätter vi extremt sällan halsband på våra katter när de går ut, eftersom de oftast vistas i skogen. Någon enstaka gång när det är mörkt och vi vill hålla koll på var de rör sig sätter vi halsband med pingla på dem.
TIDSTJUVEN

2017-03-06 | 06:13:18 | http://livingwithmycamera.wordpress.com
Kommentera:
Kom ihåg mig?