2017-03-08 | 21:41:00

En bit på vägen

Bild: Fia Lotta Jansson Design
   
Jag höll andan och blundade med ena ögat när jag klickade mig in på Facebook imorse. Det är den åttonde mars och jag förväntade mig att mötas av den årliga drösen med Grattis på kvinnodagen!-uppdateringar och idel bilder på rosbuketter som "omtänksamma" pojkvänner och äkta män gett. Döm om min förvåning när mitt facebookflöde idag till största del var fyllt av inspirerande artiklar om kvinnor i historien, gripande debattartiklar om jämställdhet och informativa videoklipp om kvinnors ställning världen över. Färre gratulationer och rosor än förra året och mycket mer feminism, pepp och kunskap.
 
Om hela världen var lika öppen och framåtsträvande som min sociala medie-bubbla varit idag så hade världen varit en jämlik och fin plats för alla! Tyvärr har vi lång väg kvar att gå, men vi är i alla fall på väg mot rätt håll. Åtminstone idag.
 
Här kommer tre läsvärda artiklar som jag trillade över och gärna delar vidare till er andra:
 
 
Johanna Holmström: Hon hette Minna Canth – inte Minna Can't
Johanna Holmström skriver i en kolumn för Svenska Yle om den feministiska kampen som på inga sätt är över. I en tid då familjevåld legaliseras medan abort illegaliseras världen över måste vi stå upp för våra medsystrar. Istället för att bli bekväma i vår situation måste vi fortsätta försvara det som generationerna före oss har kämpat hårt för.
 
 
Svenska Yle: Att fly för sitt liv
Svenska Yle har lagom till kvinnodagen publicerat ett reportage om 15-åriga Rania Alzubaidi som kommit till Finland som flykting från Irak. I Irak skulle Rania bli bortgift och alltid vara beroende av sin man. I Finland är det möjligt för henne att uppfylla sin dröm om att bli advokat, vara självständig och kämpa för mänskliga rättigheter.
 
 
Hufvudstadsbladet: Därför måste du veta vem syster Rachel Edgren var
HBL lyfter idag fram historien om Rachel Edgren, en kvinna som var en föregångare inom hälsovården i Finland. Rachel lärde familjer att ta hand om barn och sköta hälsa och hygien under en tid då preventiv sjukvård inte ännu existerade. Ändå har man aldrig hört hennes namn tidigare.

Finheter
SOFIA

Mycket bättre med pepp och kunskap än ett "grattis"!

Svar: Sannerligen! Med pepp och kunskap tar vi oss framåt. :)

Ibland kan det ju dock vara bra att utnyttja det där tillfället när någon gratulerar en på kvinnodagen till att dra en snabbkurs för personen om vad kvinnodagen _egentligen_ handlar om, men alla gånger passar det sig inte.
TIDSTJUVEN

2017-03-08 | 22:39:00 | http://NOUW.COM/SOFIAHAAG
sandra

Fasen vad glad jag blev av att läsa att din feed förändras så mycket sen tidigare år. Vi är på rätt väg <3

Svar: Jaa! <3 Nu är det bara att fortsätta framåt.
TIDSTJUVEN

2017-03-10 | 10:02:58 | http://atilio.se
Kommentera:
Kom ihåg mig?