2017-03-07 | 19:32:00

Att sälja sin själ till banken

 
Inte nog med att det här med golvmaterial och kakel är rena djungeln – ännu värre är det att ta sig fram genom bankdjungeln. Lån, amorteringar, räntor, lånetak, säkerheter... man blir ju gråhårig med mindre! Mikael och jag var på möte med banken förra veckan, och nu väntar vi med spänning på den första offerten. Om det var vuxet att ta körkort, flytta hemifrån, få heltidsjobb eller förlova sig så är det ändå ingenting jämfört med att ta ett lån för att skapa ett eget hem. Det är väldigt extremt vuxet. Nästan som att sälja sin själ till banken. 
 
Bara tanken på att frivilligt skuldsätta sig själv för 20+ år framöver känns främmande och skrämmande. Att ta lån är trots allt förenat med stora risker, och jag är till naturen en sådan person som helst inte tar större risker än vad jag nödvändigt behöver göra. Jag föredrar det säkra före det osäkra.
 
Visst är det låga räntor just nu, men man vet aldrig vad som händer med världsekonomin och räntorna i framtiden och framför allt vet man aldrig vilka situationer man själv kan hamna i. Plötsligt kanske man själv eller partnern blir utbränd, arbetslös eller överkörd av en mopedbil och förlamad som trettioåring, och då är det ju knappast särskilt roligt att sitta där med amorteringar och räntor upp till halsen. Samtidigt kan det ju också hända att man hålls frisk som en nötkärna tills man blir pensionär, och då är det ju inte heller så värst roligt om man lagt ut en massa extra pengar på något låneskydd som man aldrig hade behövt.
 
Men ibland måste man helt enkelt möta sina rädslor och kasta sig ut i det okända. Det lär trots allt vara värt det i slutändan.

Finheter
Maria

Ska bli kul att följa ert Projekt! Har så många frågor! När ska ni börja? Var ska ni bygga? Vilken husleverantör har ni valt?

Är själv mitt uppe i byggprojekt med leverans till våren, snacka om spännande tider! :)

Kul med fler unga (20+are) som bygger i nejden!

Lycka till :)

Svar: Wow, så roligt att höra att ni har husbygge på gång! 😍 För vår del är det renovering av ett redan befintligt hus som gäller, och jag har sååå mycket som jag ser fram emot att få bolla här på bloggen så det är roligt att höra att någon annan är i liknande situation just nu. Jag ska absolut berätta mer om vårt projekt så småningom och göra mitt bästa för att blogga aktivt under processen. 😊 Var ska ni bygga?
TIDSTJUVEN

2017-03-07 | 20:50:48
Carro

Bankresan var inte så jobbig, när vi tog och bytte huvudkontor.
Det handlar ju mycket om kemi och vi hittade rätt och allt blev så lättare att förstå då vi tog det valet. :)
Dock har ju banken en viss tendens att få en att tänka mer än vanligt på döden, vilken nu gör att jag lever så jääädra försiktigt för att inte något ska hända. :D

Svar: Fint att höra att ni hittade rätt! 😊 Det där med kemi tänkte jag också på under vårt senaste bankmöte. Det är (åtminstone för mig) viktigt att personkemin mellan bankpersonalen och en själv funkar när man behandlar så här pass stora och seriösa saker. Man vill ju känna sig trygg och säker i de beslut man tar.
TIDSTJUVEN

2017-03-07 | 21:00:42 | http://sevendays.fi/caroline
emma

Vad jobbar du med? :) och vad har du studerat? Kan ha missat det helt och hållet! Vad spännande med renovering, ska bli kul att följ amed på bloggen!

Svar: Jag jobbar som handledare på ett grupphem för ensamkommande minderåriga flyktingar och som timlärare på högstadiet. Jag har studerat specialpedagogik (har fortfarande en halvfärdig magisteravhandling som jag borde skriva klart). Tack för din kommentar och roligt att höra att du följer med på renoveringsresan! 😄 Fråga på om det är något mer du undrar över.
TIDSTJUVEN

2017-03-07 | 21:51:03
Maria

Ska bli super spännande att följa med den resan! :) Vi ska bygga i Vörå. Är sjukt taggad på tapeter,golv, kakel och allt annat husrelaterad inspiration! :D

Svar: Wohoo, så roligt! :D Nu blir jag ju väldigt nyfiken på vem du är. Känner jag dig?
TIDSTJUVEN

2017-03-08 | 05:28:54
Den sjuke

Du/Ni skall vara överlyckliga över att ni ens får ett större banklån. Vi själv har bostads sparat ca 7000€ och banken gnäller då vi inte haft möjlighet att lägga undan pengar p.g.a att jag är partiell sjukledig p.g.a min sjukdom. Samt att våran bank ville att vi skulle gifta oss då vi diskuterade huslån!?!?
Så hur roligt är det inte då man själv snart fyller 30 och fästmannen fyller 36 och man inte får möjlighet att köpa ett eget hem i denna dåliga situation. Samt att från min sida så går ingen i borgen för mig. Så enkelt är det inte :(

Så du ska verkligen vara lycklig och tacksam över att ni har fått ett lån samt att du är frisk ♡ Vissa människor tar allt för givet och tänker inte på hur svårt andra människor kan ha det.

2017-03-08 | 13:03:41
Ida

Ska bli jättekul att följa projektet! :)

Kan inte låta bli att svara på kommentaren här ovanför, för visst suger det att inte bli beviljad lån men det finns en orsak till det, och alla kan inte äga ett hus. Tänk på att ekonomiska krisen vi ännu lider av här (ok, väldigt förenklat) började med att den kära Bush gjorde uttalet att alla ska ha rätt att äga ett hus, och uppmanade bankerna att lättare bevilja lån. Och hur slutade det? Jo folket kunde inte betala tillbaka lånen, bubblan sprack och bankerna ägde plötsligt en massa tomma hus ingen ville ha och eftersom europeiska banker investerat i de amerikanska bankerna spred det sig hit också, och vi vet hur det slutade. Så var glad att bankerna inte ger lån till vem som helst, fast det kan kännas jobbigt att bli nekad! :)

2017-03-10 | 20:18:56
TIDSTJUVEN

Tack för kommentarerna! Jag spann vidare på ämnet här: http://tidstjuven.com/2017/march/nar-banken-sager-nej.html

2017-03-13 | 20:47:10 | http://tidstjuven.com/
Kommentera:
Kom ihåg mig?