2017-06-15 | 23:11:07

Planer för köket

Jag lovade att blogga lite aktivare om renoveringen, så ikväll tänkte jag passa på att berätta om våra nuvarande köksplaner. Som jag skrev redan tidigare så har vi ändrat våra köksplaner litegrann under renoveringsprocessens gång...
 
För tillfället ser vårt kök ut så här, om man tittar från vardagsrumshållet mot grovingången.
 
Köket blir mycket större än före renoveringen tack vare att vi eliminerat en skrubb mellan köket och badrummet.
 
 
Köket är så pass nytt och fint (det är bytt på 2013 om jag inte missminner mig) med köksluckor i ljus ask, att vi inte hade tänkt göra desto mer än byta bänkskivan och kaklet när vi sätter in det tillbaka efter att golvet är på plats. Vi kollade upp med köksleverantören om det är möjligt att köpa fler skåp för att fylla upp hålet under köksfönstret, men exakt likadana luckor tillverkas förstås inte längre. Det finns köksluckor i ljus ask, men inte från samma leverantör. 
 
Ett tag funderade vi (eh, mest jag...) också på att bygga ett skafferi, men den planen slopades i och med att skrubben där det tänkta skafferiet kunde ha huserat blev helt borttagen till förmån för ett större badrum och samtidigt ett större kök.
 
Efter att ha breddat på köket och flyttat dörren längre bort från köksinredningen ryms det med god marginal en 60 cm bred spis i köket, istället för 50 cm som varit där tidigare, så vi bestämde att det är lika bra att sätta in en sådan nu i samma veva som vi kaklar väggen och byter bänkskiva så undviker vi ett framtida problem när vi vill byta spis. En induktionsspis som är nedfälld i bänkskivan vill vi förstås ha, men då funkar det inte att ha en diskbänksplåt direkt mot spisen... vilket leder till att vi måste byta diskhon till en som är nedfälld i bänkskivan också. Hela inredningen förskjuts lite mot höger från och med spisen och enda nackdelen med den här lilla förändringen är att kryddhyllan, som förstås också byts från 50 cm till 60 cm i och med att spisen gör det, lämnar utan skåplucka. Men en öppen kryddhylla är ju inte hela världen. Vi får se till att skaffa snygga kryddburkar bara. ;)
 
 
 
 
Bänkskivan blir högst troligen en ljus skiva med gipsliknande mönster från Ecolam. Det återkommande temat i hela huset är trä och betong, så jag tror det kommer bli perfekt för helheten med just den bänkskivan. På en av väggarna tänkte vi måla kalklitir i en lite mörkare grå nyans, för att bryta av allt det ljusa men ändå knyta an till temat. Resten av väggarna blir rätt neutrala. På golvet kommer samma ljusgrå korkvinyl som i resten av huset. 
 
 
 
 
För att det inte ska bli allt för vitt med de så-gott-som-vita skåpluckorna och den så-gott-som-vita bänkskivan skulle det vara snyggt med grått kakel mellan de övre och nedre skåpen. Vi har spanat in ett snyggt grått kakel vid Hartman, så månne det kanske blir det. :) Jag tänker mig att det dessutom vore häftigt med ett lite robust och unikt matbord som blickfång i köket, men vi får se vad som ryms. Vad vi ska ha vid väggen mittemot fönstret är fortfarande också ett mysterium. Kanske ett vitrinskåp eller någonting annat fint?
 
Köket är ju husets hjärta, så det är viktigt att det blir både hemtrevligt och mysigt. ♥

Finheter
hanna, förbanna

så roligt att få hänga med i ert husprojekt! Vi har också valt ett grått golv och vitt kök med ljusgrått kakel till vårt hus - tycker det är rätt tidlöst och fräscht :D

2017-06-16 | 21:00:44 | http://hannaforbanna.blogspot.com/
ellenlundis

Åh vad ni kämpar och kämpar med renoveringen :o

2017-06-20 | 17:30:16 | http://finlandsgullet.wordpress.com/
Christina

Vi hade kryddhylla i gamla lägenheten ovanför spisen. I nuvarande är det endast fläkten och det passar mig ypperligt. Det samlas ändå tillräckligt med damm och fett bara på den. Kryddorna bor i skåpet bredvid istället.

2017-07-03 | 19:25:31 | http://finachristinas.com
Kommentera:
Kom ihåg mig?