2017-06-14 | 23:00:00

"Jag samlar hellre pantburkar"

 
Det är sommarjobbstider.
 
Häromdagen när sambon och jag var ute och åt råkade jag tjuvlyssna på ett samtal mellan ett gäng tonåringar vid bordet bredvid. De diskuterade sommarjobb och klagade bland annat över att det inte är värt att sommarjobba för att man ändå får så dålig lön. En av tonåringarna påstod att man istället för att ha ett sommarjobb kan gå runt och samla tomburkar och panta dem för att tjäna ihop timlönen. Det är både lättare och bättre än att sommarjobba påstods det vid bordet. Jag hade god lust att hoppa in i samtalet, men klarade att hålla tyst den här gången.
 
Det är inte första gången jag hör den här typen av resonemang. Den här synen på sommarjobb tycks vara rentav allmänt förekommande bland ungdomar idag. Allt för många ungdomar är helt enkelt för kräsna för sitt eget bästa, och är hellre lediga och hänger framför datorn eller på stranden hela sommaren istället för att ta det där första sommarjobbet som kanske inte har den bästa lönen men ändå ger en alldeles ovärderlig arbetserfarenhet. Istället för att börja med det där lite "sämre" sommarjobbet och klättra högre upp på sommarjobbsstegen nästa år förväntar de sig att få börja på toppen direkt. Vilken chock de ska få när de inser att världen inte funkar så! 
 
Visst kan man tjäna en slant på att samla tomburkar en sommar också (det är ju bättre än att ligga hemma hela dagarna!), men det ger ingen arbetserfarenhet på CV:n och framför allt ger det ingen referens inför nästa år. Jag tvivlar dessutom på att det finns tillräckligt med pantburkar för att det ska löna sig att gå runt och samla sex timmar om dagen en sommar. Det löns garanterat bättre att jobba ett par veckor med att rensa rabatter, städa bibliotek eller plocka jordgubbar.
 
Inte är det ju konstigt att många unga vuxna inte kan hantera pengar, när de aldrig lärt sig pengars värde "den hårda vägen". Och jo, visst finns det tonåringar som får en realistisk syn på pengar trots att de är lediga hela somrarna och får veckopeng av sina föräldrar och en ordentlig slant av mormor varje de gång de hälsar på, men jag vågar påstå att de hör till undantaget. De flesta som aldrig behövt jobba för sina pengar själva förstår inte heller värdet i pengarna. Jag tror att om man däremot fått kämpa litegrann för att tjäna ihop pengarna till mopeden eller den nya datorn så uppskattar man den också så mycket mer och vårdar den med lite mer omsorg än vad man hade gjort om föräldrarna köpt den åt en.
 
En tonåring behöver inte arbeta som en tok varje dag hela sommaren, men de flesta unga mår bra av att få åtminstone ett par veckors jobberfarenhet på sommaren. De där veckorna ger inte bara extra pengar på kontot utan också massor av erfarenhet och lärdom för framtiden.

Finheter
Sara

Så bra inlägg!! Fastän jag nu e på tionde sommaren som ja sommarjobbar och e böri kännas tungt.. men nog ere i slutändan värt e tå man kollar på CV å märker hur mytchi olika arbetsplatser man ha vari på under åren. Och jag tror nog verkligen att he kommer att va ti fördel när man söker jobb i framtiden 😊

2017-06-15 | 00:12:19
Johanna

Jättebra skrivet! Jag håller helt med!

2017-06-15 | 02:44:53
Daniella Lassas

Så himla bra skrivet! Jag håller riktigt med dig! Joo visst de e skönt att sitta hemma å slappa en hel sommar men tänk på erfarenheterna man får av att redan börja sommajobba som ung. Och dessutom vill ju många arbetsplatser att man återvänder nästa sommar heltid eller bara hoppar in, då man kan systemet och känner till arbetsplatsen och människorna. Så om man inte får detdär drömsommarjobbet vet man att man alltid kan vända sig till sitt gamla sommarjobb!

2017-06-15 | 11:34:04 | http://daniellalassas.com
Dagens bortskämda ungar

Alltid skall man komma ihåg att fostran/tankesätt/handling kommer hemifrån, alltså från föräldrarna. Jag skulle säkert också ha kunnat förklara åt tonåringarna vid bordet varför sommarjobb är så viktigt!
Ett problem är ju också att många av dagens barn lär sig från då de är små att peka på allt de vill ha utan att själva tjäna ihop till något.
Jag t.e.x köpte först en dator åt mig själv då jag var 21 år gammal. Hade inte råd.
Samt då jag tänker efter så på min tid då jag var tonåring (över 10 år sen) så hörde det till att man skulle arbeta över sommaren. Annars var man lat och lite "utanför"!

2017-06-15 | 11:52:51
Stefan

Bra inlägg i debatten kring ungdomars sätt att se på jobb och pengar.

2017-06-15 | 16:33:44 | http://stefankalm.com
A

Jag håller med dig om att det är bra att jobba för sina pengar! Men det största problemet är ju nog att det är otroligt svårt att överhuvudtaget få ett sommarjobb. Inte ens som utbildad är det säkert att man får jobb över sommaren, pga alla nedskärningar överallt. Jag som är en bit över 30 hade aldrig nåt större problem att hitta jobb på sommaren, men det verkar nog vara nåt helt annat nu

2017-06-16 | 13:56:37
Karolina

Jag känner igen mig i tonåringarnas tankesätt, kanske för att jag ännu känner mig som 14 år på insidan, haha... Jag blir så mentalt slut av att studera att jag känner att jag skulle behöva den där ledigheten (och att den är alltför kort), att det inte är "värt" att jobba om jag absolut inte måste för att klara mig.

När jag var 15 och hade mitt första sommarjobb var det ingen som hade förklarat att man borde fråga efter referenser, så jag visste helt enkelt inte om det förrän ca 5 år senare. Då, den femte sommaren, hade jag ett annat sommarjobb. Där började jag förstå att fråga referens, men det gick inget vidare eftersom jag fick sparken efter två veckor trots att jag kämpade till 110% varje dag på jobbet. Ingen referens, alltså... Efter det avskräcktes jag lite från sommarjobb och studerade några somrar i stället, och jag är nu här idag utan en enda referens från något sommarjobb. Jag hade behövt veta att referenser var viktiga redan när jag var 15-16, men men...

2017-06-17 | 08:54:30
Danielas Dagbok

Helt rätt!!

2017-06-18 | 18:12:41 | http://danielasdagbok.com
Hemlis för att inte röja mitt cv

Svar till Karolina här ovan: ähh referens! Har jobbat på många olika ställen utan att be om referens. Skriv bara ner arbetsplats, titel och kontaktperson (vissa ser det som referens). Om du behöver meddela kontaktuppgifter till nån referens så kan du fråga om lov av nån trevlig lärare eller avlägsen släkting. Ingen behöver veta din koppling till referensen ;)

2017-06-20 | 23:14:27
Kommentera:
Kom ihåg mig?