2017-07-03 | 23:11:00

Så beter du dig på en konsert

 
Okej kids, efter att ha läst Svenska Yles artikel Kaos på Klackens party - ungdomar blev knuffade och påtrampade känner jag att det är dags för en snabblektion i hur man beter sig på en konsert.
 
Jag var själv på Provinssi i fredags och på Klacken i lördags. Provinssi löpte smärtfritt, men i Klacken-publiken var det stundtals närapå kaosartad stämning. Vid ett skede befann jag mig ungefär i mitten av publikhavet tillsammans med mina kompisar, men där var det så trångt och svettigt att man knappt kunde andas, så vi förflyttade oss snabbt längre bak igen. I den bakre halvan av paviljongen var det gott om utrymme att röra sig och ha roligt utan att man behövde vara rädd för att bli påtrampad, knuffad eller ryckt i håret. Utan att ha gjort några desto större vetenskapliga undersökningar kring detta så tror jag att det hade att göra med att den yngre halvan av klackenbesökarna befann sig längst fram medan de lite äldre höll sig längre bak.
 
 
Här kommer mina bästa konserttips, eller vad som egentligen borde vara allmänt konsertvett och -etikett:
 
1. Kom tidigt om du vill stå längst fram.
Det är väl ändå allmänt känt att de mest ihärdiga fansen paxar platserna längst fram i god tid innan spelningen börjar? Vill du få platsen längst fram vid scenen ställer du dig där åtminstone en halvtimme på förhand. Du trycker dig inte fram dit med våld fem minuter efter att artisten börjat spela!
 
2. Knuffa inte andra framåt.
Att knuffa andra skapar snabbt en kedjereaktion i publikhavet – plötsligt knuffas alla. Låt bli knuffandet! Jag lovar att du varken ser eller hör och bättre för att du knuffar den som står framför dig några centimeter framåt.
 
3. Sitt inte på kompisens axlar.
Det finns inget mer irriterande än när man inte ser ett skvatt av bandet för att man har någons rumpa mitt framför ansiktet. Är du kort kan du passa på att hoppa extra mycket för att se över de andra konsertbesökarna, istället för att sitta på någons axlar och blockera sikten för alla som står bakom dig samtidigt som du orsakar farliga situationer.
 
4. Rök och drick inte i publikhavet.
Ingen vill få brännmärken på kläderna av din tobaksfimp eller öl i håret när du skvätter det åt alla håll.
 
5. Dansa med respekt.
Andra har betalat precis samma pris för konsertbiljetten som du. Du får dansa och ha roligt på en konsert, men är du för full för att kunna låta bli att armbåga andra i en folksamling borde du överväga att ställa dig allra längst bak.

Finheter
Hmm

Kanske man inte besöker konserter ifall du själv ska uppföra dig som en batikhäxa?

Svar: Batikhäxor har precis samma rätt att gå på konsert som nättroll har. :)
TIDSTJUVEN

2017-07-04 | 08:15:46
Heiidi

Håller med dig på alla fem punkter!

2017-07-04 | 08:45:43
C

Var inte bekant med termen batikhäxa sen tidigare, men efter en snabb googling kan jag konstatera att den här stolta batikhäxan håller med om allt i detta inlägg. Det är ju folk som med våld ska in i mitten av massan som orsakar trängsel från första början.

2017-07-04 | 09:04:49
Anonym

(Första kommentaren - what?! Haha)

Håller med dig! I artikeln stog det att de hade tagit varann i hand och gått rakt in i folkmassan för att sedan klaga över trängsel tänkte jag att något int Det är ju just då folk gör så som det uppstår trängsel och alla vana konsertbesökare vet att så gör man inte. Det är orättvist att arrangörerna fått så mycket kritik, då det inte är deras fel att besökarna inte kan bete sig..

2017-07-05 | 10:43:55
ellenlundis

Bra skrivet om hur man ska beter sig på konsert! :) Fina bilder du tar!

Danielas Dagbok

Amen.

2017-07-05 | 20:57:58 | http://danielasdagbok.com
Anonym

Håller med om allt utom axelsittandet. Det är en självklar del av konsertlivet att kortare tjejer får sitta på längre killars axlar.

2017-12-17 | 18:38:31
Kommentera:
Kom ihåg mig?