Vägarna på landsbygden är under all kritik

 
Sambon borde redan ha varit hemma när jag hörde tjutet från uttryckningsfordonen i tisdags. Han hade ringt mig när han startade hemåt och det skulle ta tio minuter att köra. När det kännspaka ljudet av sirener hördes utifrån vägen fick jag genast en isande känsla av att något hade gått på tok... Kort därefter ringde min telefon. Det var sambon. "Jag har krockat, men jag är okej."
 
Han var nästan hemma när en mötande bil plötsligt fick sladd framför honom och kom över på hans körfält. Allt gick snabbt och de frontalkrockade. Båda bilarna blev till skrot, men chaufförerna klarade sig tack och lov med lindriga skador. Med tanke på hur bilarna såg ut efter krocken är det helt otroligt att allt ändå slutade så bra som det gjorde. Jag vågar inte ens tänka vad som hade kunnat hända... De materiella sakerna kvittar när det är frågan om människoliv.
 
 
Det handlar inte om okunskap eller vårdslöshet från förarnas sida när sådana här olyckor sker gång på gång här ute på landsbygden. Det handlar helt enkelt om bedrövligt väglag och brist på vägunderhåll. Det finns så många vägar som är totalt under kritik här i nejden, och hur det kan få vara så utan att det sker någon förändring övergår mitt förstånd. Jeppovägen och Munsalavägen är två exempel, men tyvärr finns det oändligt med fler vägar som hör till samma kategori; vägar som knappt underhålls alls fastän de är konstant trafikerade. Vägar som i nuläget utgör en livsfara för alla som rör sig på dem.
 
Djupa körfåror som inte åtgärdas, glashalt underlag utan sand... Är det meningen att man ska vara beredd på en trafikolycka när man inte har något annat val än att färdas längs de här vägarna trots deras bedrövliga skick? Ska man behöva vara rädd när man kör till jobbet eller butiken?
 
Jag undrar vad som ska behöva hända förrän trafikverket skärper sig och börjar hålla vägarna här på landsbygden i skick. Hur många krockar och dikeskörningar ska behöva ske? Ska det rent av gå så långt att någon dör innan det sker en förändring? Det här är inte okej.
#1 - saramariaexenia

Började riktigt rysa i hela kroppen då jag läste ditt inlägg. Vilken tur att de inte skadade sig mera!!

#2 - Chatarina

Hemskt att det dåliga föret drabbade din fästman. Men att säga att trafikverket ska skärpa sig är som att skjuta brevbäraren. Det de borde göra är att sätta större kriterier på entreprenörerna och också lägga högre konsekvenser ifall det sköts dåligt. Det är vid trafikministeriet som det måste hända något först. Med tanke på de löjliga förslagen som nuvarande minister kommer med därifrån så undrar jag hur budgeten ser ut.... Hoppas att ni slipper flera missöden denna vinter!

#3 - ett ritstift i din rumpa

Vilken tur att det inte hände något värre! En stor del av vägarna ute på landsbygden är nog verkligen så under all kritik att det är riktigt skrämmande...

#4 - CorinneGrönholm

Nej men fy vad hemskt.. Vilken tur att ingen skadade sig mer än så!
Jag som kör mycket bil runtom i Finland kan bara hålla med dig. Det finns så mycket vägar som är i uruselt skick och har flera gånger reagerat att just vid Österbotten har vägarna varit väldigt dåliga.. Tur ändå att det inte gick värre än så.. Ta hand om er!

#5 - janina

Kan hända att pmsen gör sitt, men alltså ja sitter påriktit här o lipar :):):):) mår illa då ja ens tänker tanken på va som sku ha kunna hända :(

#6 - Christina

Tur i oturen att inget allvarligt hände! Med två bilolyckor i bagaget varav den ena i dåligt väglag på r8 så känner jag med dig och din frustration. Vägarnas bristfälliga skötsel har varit stort samtalsämne i jobbet denna vecka eftersom vi är några som har lång väg till arbetet och hamnar att köra på "små"vägarna. Har tyvärr förstått att fast entreprenörerna som ska sköta våra mindre vägar måste vänta tills de får samtal från "högre ort" innan de kan åtgärda vägarna. De får alltså själva inte åka ut fast de ser behovet. Besynnerligt men tyvärr sant! Vägen som går förbi oss här i Kvevlax har haft två större olyckor den senaste veckan, så sent som i eftermiddag en lastbil från Destia. Jag hoppas verkligen att det börjar hända något nu när till och med de fordon som ska sköta vägarna ligger i diket på tak.

#7 - Pia

Oj nej fyy va hemskt! Tur i oturen att ingen skada sig värre!

#8 - Sonja

Jag kom förbi när det var fullt av utryckningsfordon på plats och såg även hur illa demolerade bilarna var, speciellt personbilen. Jag var alldeles skakis tills jag fick reda på att ingen blivit allvarligt skadad. Det är verkligen hemskt hur vägarna, typ Pensala- och Munsalavägen sköts numera!! De mindre byavägarna, typ den förbi oss är betydligt bättre skötta.

#9 - Alice Grevholm

Åh fy vilket trauma! Allas mardröm att få ett sådant telefonsamtal ifrån någon man bryr sig om. Skönt att ingen skadades!

#10 - Ida

<3 skönt att alla mår bra!

#11 - Danielas Dagbok

Fick riktig obehagskänsla när jag läste det här, påminde mig så mycket om krocken jag var med om på vintern 2014. Skönt att båda klarade sig, kram till er!

#12 - sandra

Men usch :( Fick så ont i magen nu. Kram!

#13 - Saragunmarie

Tur att allt gick bra! Vägarna e verkligen i värdelöst skick jär i nejden! :(