Att skapa ett moln

 
De senaste dagarna har det varit bitande kallt. Termometern har hållit sig stadigt runt tjugo minusgrader och man har inte velat röra sig utomhus mer än nödvändigt. Idag när jag var ledig från jobbet passade jag på att gå ut i kölden och testa en grej som jag länge har varit nyfiken på. Jag ställde kameran på mitt sprillans nya stativ som jag fick till julklapp, kokade upp vatten och hällde upp det i en mugg...
 
 
Är det inte häftigt? När man kastar ut kokhett vatten i den kalla luften blir vattnet till ånga. Mpemba-effekten innebär att varmt vatten under vissa speciella omständigheter fryser till is snabbare än kallt vatten, och det verkar vara orsaken till att det varma vattnet reagerar så här när det är tillräckligt kallt ute. Ju kallare det är, desto häftigare effekt blir det.
 
 
Min inre fysiknörd tycker att det här är helt sjukt fascinerande som ni kanske märker. Samtidigt tycker jag att det ser väldigt vackert ut. Det här ska jag absolut experimentera med fler gånger.
#1 - Matilda

Åh det där är så fint! Ifall det fortfarande är så här kallt imorgon ska jag totally gå ut och testa!

Svar: Jaa, se till att passa på imorgon! :) Imorgon ska det enligt prognoserna ännu vara rätt kallt, men sedan blir det varmare i helgen.
TIDSTJUVEN

#2 - Emmy's Life

Ganska coolt! Haha var du inte rädd att stå där och kasta upp de kokheta vattnet ovanför dig?

Svar: Elller hur! :) Haha joo, det var jag. Men vad gör man inte för konsten. ;) Jag fick lite vatten i ansiktet, men det stack bara till lite och brände turligt nog inte.
TIDSTJUVEN

#3 - Nina

Jag provade faktiskt ikväll. Det var jätteroligt! Hoppas att det är tillräckligt kallt ännu imorgon så jag kan göra det i dagsljus också.

Svar: Så roligt att du också testade! :D Kanske vi får se bilder på din blogg sedan?
TIDSTJUVEN

#4 - Marias Memoarer

Jag testa ifjol, de var så coolt!! :) http://mariasmemoarer.com/2016/january/ett-annat-hett-tips-pa-vinterexperiment-2.html

Svar: Jag kom faktiskt att tänka på dina bilder häromdagen när jag såg någonting liknande på Instagram. :) Tack för inspirationen!
TIDSTJUVEN

#5 - Nina

Jag la upp en video på Instagram, @spirablogg. Hoppas länken funkar! https://www.instagram.com/p/BO6oJPFABaw/

Svar: Så fint! :D
TIDSTJUVEN

#6 - Sarah

fin bilder

Svar: Tack Sarah! :)
TIDSTJUVEN

#7 - Likkan

Åå va coolt! Det där ska jag absolut testa om det nånsin blir så kallt här i Kalmar, tyvärr har vi plusgrader nu ^^
Frågan är hur kallt det måste vara, det var ju -12 förra veckan, räcker det? :p

#8 - madabouttea.se

Så häftigt och fint är det!