2017-08-20 | 18:21:33

Ondskan har många ansikten

"Vad är den exakta adressen till moskén på Brändö?"
 
Det som skrämmer mig mest just nu är inte att vistas bland folksamlingar eller på öppna torg. Nej, det som skrämmer mig är de här människorna som under eget namn proklamerar sitt hat mot andra människor i öppna facebookgrupper. De vars facebookprofiler är fyllda av invandrarhat. De här finska männen som med ont uppsåt (eller som ett väldigt dåligt skämt?) vill veta adressen till Vasas moské som en reaktion på det knivdåd med terroristiskt syfte som skedde i Åbo samma dag. Det är människorna som gör att moskéer och flyktingförläggningar tvingas höja säkerheten skrämmer mig.

Vi måste förstå skillnaden mellan person och religion. Vi måste prata om diskurser – hur vi tolkar olika ord och uttryck, och hur samhället har gjort att vårt språkbruk förändrats och att vi låter oss själva dra slutsatser utgående från fördomar.
 
Terrorist är inte liktydigt med muslim, och muslim är inte liktydigt med terrorist. Vi har makt att definiera begrepp och kontrollera hur språket används och vi kan alla hjälpas åt att kontrollera diskurserna på ett sätt som gynnar jämlikhet och mänskliga rättigheter. Utstötta elever är inte per definition skolskjutare, även om det finns utstötta elever som är skolskjutare. Muslimer är inte per definition terrorister, även om det finns muslimer som är terrorister. Terrorister kan också vara kristna och blonda. Det finns destruktiva tolkningar av alla religioner och ondskan har många ansikten.
 
Det är bedrövligt det som hände i Åbo och det är ännu mer bedrövligt att såna här händelser inträffar så ofta att man inte ens blir förvånad när man får höra att det händer i Finland nu också. Man blir avtrubbad. Men det är ändå tryggt att veta att trots att det finns sjuka människor som knivhugger människor till döds på en gata i Åbo så finns det också modiga människor som försöker stoppa det hela med risk för sitt eget liv. Finländare. Invandrare. Medmänniskor.

Finheter
Marias Memoarer

Så bra skrivet! Jag har inte lyckats få till något blogginlägg ännu, får se om jag ännu skriver ner lite tankar själv, eller om det får räcka med vad jag skrev på instagram..

2017-08-20 | 18:42:00 | http://www.mariasmemoarer.com
Viktoria

Det vart också en terrorattack i Spanien samma dag...

2017-08-21 | 18:52:20
Anonym

Till Viktoria här ovanför: javisst var det en terrorattack i Spanien. Men i och med att Åboattacken var första i sitt slag i Finland är det ganska naturligt att den har fått mera plats här. Man reagerar starkare på sånt som är nära.

2017-08-21 | 19:25:40
ellenlundis

*ryser*

Väldigt bra skrivet :)

2017-08-23 | 19:38:12 | http://finlandsgullet.wordpress.com/
Kommentera:
Kom ihåg mig?