2017-08-14 | 13:57:30

Frågor och svar om att måla tegelfasad

Många har frågat hur vi gick tillväga när vi målade tegelfasaden på huset; om det var svårt och vad man ska tänka på. Jag tar det som ett tecken på att det finns fler där ute som är sugna på att måla över sina gula, gröna eller bruna 70-talsfasader och tänkte passa på att sammanställa ett inlägg med lite fakta.  Undrar ni något som jag glömt att ta upp här är det bara att fråga!
 
 
Vilken målarfärg ska man använda?
Det finns förstås många olika alternativ när det kommer till målarfärg, men vi använde oss av Teknos Siloksan Facade och är riktigt nöjda med valet. Färgen är en vattenburen silikonemulsionsbaserad färg som främst är tänkt för mineraliska ytor så som betong, puts, kalksandtegel och mineralskivor.
 
Det står inte uttryckligen i instruktionerna för färgen att man kan använda den på bränt tegel, men när vi köpte färgen rekommenderade expediterna just den här typen av färg till vår tegelfasad eftersom de hade erfarenhet av att andra har målat sina tegelhus med samma, och jag kan absolut rekommendera den vidare. 
 
Ingen särskild grundmålning behövs och färgen torkar så snabbt att man kan måla det andra varvet redan samma dag om man så vill. 
 
 
Hur ska man måla?
Före vi målade borstade vi hela huset med en sopborste och tvättade med högtryckstvätt för att få bort spindelväv och annan smuts från fogarna. 
 
Först målade vi med hjälp av pensel i fogarna för att helt säkert få dem täckta med färg. När fogarna var klara målade vi sedan hela huset med roller för att få en snygg struktur på tegelstenarna. Beroende på hurdan roller man använder kan man skapa lite olika utseende på fasaden. 
 
Det går att få färgen heltäckande med bara ett lager, men jag skulle ändå säga att det är värt att måla huset två varv för att det ska bli så bra som möjligt. Det andra varvet går snabbare än det första, för då behöver man inte måla fogarna på nytt utan det räcker med att bara måla allting med roller. 
 
 
Är det svårt?
Jag är kanske inte helt rätt person att svara på just den frågan eftersom jag inte målade själv. Men med tanke på hur snabbt det hela gick (det första varvet tog ungefär en arbetsdag i anspråk för två personer) är det inte världens mest komplicerade projekt. Jag vågar säga att det här är något som man absolut kan göra även om man inte har mycket erfarenhet sedan tidigare av att måla.
 
Övriga tips?
Det kan löna sig att tänka på att färgen kan bli mörkare än den ser ut när man provmålar. När vi valde kulör provmålade vi ett par tegelstenar med helt vanlig utomhusfärg. När vi sedan målade med Teknos Siloksan Facade i samma kulör blev det lite mörkare än den kulör vi hade valt. 

Finheter
Ida-Marie Jungell

Tycker resultatet är jätte fint, det ser så annorlunda ut om man jämför med tidigare :) Ni gör ett strålande jobb!

Svar: Tack så mycket! :) Nu längtar jag till att få plåten runt fönstren på plats så att det börjar se lite mer "färdigt" ut.
TIDSTJUVEN

2017-08-14 | 15:23:54 | http://idajungell.com/
Kommentera:
Kom ihåg mig?