2017-04-21 | 13:18:43

Österbottnisk melankoli och humor

Saknar ni helgplaner? Då har jag världens bästa tips till er: samla ihop familjen eller kompisgänget och ha filmmaraton med fem stycken österbottniska filmer.
 
Visste ni att det finns en hel drös med filmer gjorda i Österbotten? Vissa är gjorda med lite mindre budget och andra med lite större. För ett par veckor sedan när jag och en kollega jobbade natt passade vi på att ha filmmaraton när hela huset sov och nattens sysslor var utförda. Jag vet inte om det var sömnbristen som spelade in, men vi höll stundtals på att skratta ihjäl oss åt galenskaperna och igenkänningen i många av de här filmerna och däremellan satt vi tysta och observerade händelseförloppet i de lite mer allvarliga filmerna. Det är helt otroligt egentligen att alla de här filmerna finns tillgängliga att se på alldeles gratis och att de flesta av dem är gjorda på talko. Hurra för Kulturfonden, får man väl verkligen säga.
 
Här kommer länkar till filmerna och korta recensioner. Ni kommer direkt till filmerna genom att klicka på titlarna. Är ni själva från Österbotten kan jag lova att ni kommer hitta många bekanta ansikten bland både skådespelarna och filmskaparna. Är ni inte från Österbotten är det här en ypperlig chans att ta del av den österbottniska melankolin, humorn och kreativiteten.
 
 
IVANKALLAN (2016)21 minuter
Ivankallan är en skräckfilm som utspelar sig i Maxmo skärgård. Den handlar om en kvinna som återvänder till sina rötter och börjar gräva i legenden om Ivankallan – den plats som lokalinvånarna undviker. Det här är en seriös film som kunde fungera som pilotavsnitt till en riktigt spännande TV-serie.
Fun fact: När Mikael och jag var ute och körde i Maxmo skärgård en kväll i somras råkade vi hamna mitt i inspelningen till Ivankallan. Vi fick skynda oss iväg för att inte bli ofrivilliga statister.
 
 
KAISTINEN (2014) ♦ 55 minuter
Kari Kaistinen är det mytomspunna närpesiska bandet IG3B:s manager, och filmen Kaistinen handlar om hans åttonde bröllop. Ett bröllop som inte gick riktigt som det var tänkt. Kaistinen har hamnat i koma och bandmedlemmarna tvingas försöka reda ut vad som har hänt. Det här är en film som är på gränsen mellan att vara rolig och bara hysteriskt underlig.
 
 
OBSERVERADE (2012) ♦ 24 minuter
Observerade är en psykologisk thriller. Den utspelar sig under en sömnlös natt i två olika lägenheter någonstans i Österbotten. En kvinna och en man ringer varandra. Båda känner sig iakttagna. Det här är en film som behandlar skamkänslor och lämnar en olustig känsla i maggropen när man sett den.
 
 
DEN GAMLE OCH HATET (2011) ♦ 20 minuter
Den gamle och hatet handlar om en mycket konservativ gammal man som hatar det mesta här i världen. När den gamle mannen råkar ut för en hjärtattack försöker hans son hålla honom vid liv genom att bygga på hatet. Det här är en mycket sorglig och tankeväckande film.
 
 
SMANDEROON! WITH A VENGEANCE (2013) ♦ 58 minuter
Smanderoon är en actionfilm som utspelar sig i Jakobstad. När telefonnätet i staden slutar fungera och operatörerna står handfallna kallas den anspråkslösa tv-reparatören Matias Renlund in för att rädda situationen. Det visar sig att problemet är större än man tänkt, och staden är hotad.. Det här är filmen där Jakobstad förvandlas till Hollywood och man inte sparat på specialeffekterna!

Finheter
Victoria

Vilka superbra tips, dom här blir det nog att kolla igenom! :)

Svar: Roligt att tipsen uppskattas. Berätta gärna vad du tyckte om filmerna sedan när du sett dem! :)
TIDSTJUVEN

2017-04-21 | 20:51:29 | http://qandvictoria.wordpress.com
Kommentera:
Kom ihåg mig?