Konsten att ta ut betonggolv på nio timmar

 
För att ta ut ett betonggolv på nio timmar behöver man:
Rätt utrustning.
Förbenat bra arbetskarlar.
 
I lördags var det dags att ta ut golvet i hela huset. Vi valde att ta ut hela betonggolvet eftersom vi har bergsvärme som uppvärmningsmetod och kommer att sätta in vattenburen golvvärme i hela huset. Hade vi kört den enkla vägen, det vill säga satt golvvärmen ovanpå det gamla betonggolvet, hade vi förlorat många centimeter i takhöjd. Att förlora takhöjd kanske inte är så farligt enligt vissa, men vi ville inte riskera att vårt 70-talshus som redan har låg takhöjd jämfört med nybyggda hus skulle upplevas ännu mindre och mer instängt. Vi räknar ju ändå med att bo här resten av våra liv, och när vi en gång renoverar vill vi göra det ordentligt.
 
Många gamla hus är gjutna i en enda platta, men golvet i vårt hus var som tur gjutet i två omgångar vilket gjorde det möjligt att ta ut den övre plattan som låg ovanpå ett lager styrox på grundplattan. Många har ändå varnat oss för att ta ut golvet, eftersom det är ett grymt jobb som enligt de gamla och visa tar många tunga dagar i anspråk. Det vet man inte före man provat, tänkte vi.
 
Vår byggare Tobias Wik anlände klockan åtta på lördagsmorgonen för att sätta igång. Utöver Tobias hade vi också anlitat Sebastian på SeBB - Sebastians Bygg- och Borrteknik. Sebastian som är specialiserad på just betongarbeten hade med sig en skärmaskin som skär sönder betongen samtidigt som den pumpar in vatten. Vattnet kyler maskinen samtidigt som det också gör att man slipper dammet som annars uppstår om man pikar ut betonggolv. Vi hade sett framför oss att det här med att ta ut golvet skulle medföra ett dammigt och eländigt hus, men med skärmaskinen visade det sig att vi slapp den biten.
 
 
Sebastian skar golvet i ungefär 70 x 100 cm stora plattor, och varje platta vägde därmed över 100 kg. Med det i åtanke förstår ni säkert att det krävs ett gäng rejält starka personer för att bära ut betongplattorna... Som tur har vi många starka människor i bekantskapskretsen. Förutom att Mikael, Sebastian och Tobias kämpade på hela dagen bidrog min lillebror Mikael med helt ovärderlig arbetskraft under dagen. Vår kompis Per var dessutom med halva dagen, och hade vi inte haft alla de här effektiva karlarna hade det garanterat tagit åtminstone dubbelt så länge att ta ut golvet.
 
Sebastian ritade upp linjer på golvet där han skulle skära.
 
Sedan skar han ut bitarna...
 
...och Tobias och lillebror-Mikael lyfte bort dem.
 
Sambo-Mikael kärrade ut betongen ur huset. Teamwork på hög nivå!
 
Killarna började jobba halv nio på morgonen och hade tagit ut den sista betongplattan när klockan var ganska exakt halv sex. Och då var förstås lunch- och kaffepauser medräknade i den tiden. Nio timmar effektivt och otroligt tungt lördagsjobb var alltså vad som krävdes för att ta ut betonggolvet i ett hundrafyrtio kvadratmeter stort hus. Men jag säger då det – så här snabbt hade det verkligen inte gått ifall vi inte hade haft just Sebastian, Tobias och min lillebror här. De tre killarna går verkligen inte av för hackor. Behöver ni bra och rediga arbetare vet ni vart ni ska vända er. :) Jag kan varmt rekommendera!
 
 
På söndagen städade vi huset rent på betong- och styroxrester. När golvet torkat och vi eventuellt flyttat några väggar blir det dags att sätta in ny isolering, dra golvvärme, vatten, el och sedan förbereda för att gjuta nytt golv. Men det är en helt annan historia.
 
 
Det var den helgen det. Nya tag denna vecka!
#1 - Annika

Rolig läsning! Ska bli intressant att få följa renoveringen o se slutresultatet. Håller själv på o renoverar ett hus byggt -81 i samma stuk som erat och vi har också tagit ner x antal väggar för att få det luftigare 😊

Svar: Tack! Och wow, så roligt att ni håller på med ett liknande projekt! Har allt gått bra hittills? Har du tips/råd får du hemskt gärna dela med dig. :) Lycka till med renoveringen!
TIDSTJUVEN

#2 - Karolina

Oj, vad snabbt det gick, härligt! :) En fråga, om vi nångång renoverar har vi också funderat på att ta bort/flytta någon vägg. Hur vet man vilka väggar man ens kan flytta? Är de bärande eller inte o.s.v.. Har försökt titta lite halvhjärtat i ritningarna, men inte blivit så mycket klokare. Kan en fackman "se" vilka väggar man inte bör flytta på?

Svar: Verkligen! Jag hade aldrig kunnat tro att det skulle gå så här snabbt. :) Bra fråga! Jag svarar på den i ett inlägg senare i veckan om det är okej. Ska dubbelkolla saken med vår byggare så att jag inte skriver fel.
TIDSTJUVEN