Dags för kommunalval

 
Helgen står för dörren. Den här helgen är ingen vanlig helg, för på söndag är det kommunalval här i Finland. Jag har fortfarande inte bestämt vem jag ska rösta på, men rösta det ska jag. Det är nu vi har chans att bestämma vem som ska sitta i kommunfullmäktige i fyra år framöver.
 
Kommunalvalet är det val där man som enskild individ har störst möjlighet att påverka i just sådana frågor som berör en själv och den plats där man bor. För mig är det viktigt att bevara byskolorna (störst är inte alltid bäst!) här i Vörå kommun, att ungdomar ska trivas och känna sig meningsfulla, att äldreomsorgen fungerar så att våra åldringar får bra vård och att nyfinländare får en god integration i kommunen. I kommunalvalet har jag chans att rösta på någon som tycker lika som jag, och kan framföra de här åsikterna i ett sammanhang där de faktiskt kan göra skillnad.
 
 
Hur väljer man vem man ska rösta på?
Jag tror att det viktigaste att tänka på i valet av kandidat är att man väljer någon som man kan identifiera sig med. Någon i samma åldersgrupp som en själv, från liknande bakgrund och framför allt med likstämmiga åsikter och värderingar som en själv. Själv vill jag gärna rösta på en kvinna, för det behövs enligt mig fler kvinnor som vågar ställa sig upp och ifrågasätta den mansdominerade politiken. Gärna skulle jag dessutom rösta på en ung person, för att få in nya vindar i fullmäktigesalen.
 
Det är näst intill omöjligt att hitta en kandidat som tycker prick likadant som en själv i alla frågor, så då måste man bestämma vilka åsikter man anser att är allra viktigast istället. Partierna och kandidaterna brukar ofta räkna upp sådant som är deras viktigaste politiska frågor, och då kan man fundera vilka man håller med mest. Man kan också tänka på vad man inte understöder. Om man till exempel inte vill att en mossig gubbe (sorry att jag är lite gubbfientlig idag) ska få bestämma är det viktigt att man använder sin röst och lägger den på en person som inte har mossiga gubb-åsikter.
 
Det som stör mig litegrann är att majoriteten av kommunalvalskandidaterna helt har missat att satsa på att synas på sociala medier och dela med sig av vad de står för. Människor klagar på att allt för få unga använder sin medborgerliga rättighet att rösta i val, men själv är jag inte alls förvånad över att valdeltagandet bland unga är lågt. Hur ska unga människor kunna hitta "sin" kandidat om kandidaterna inte rör sig på samma platser som de själva? När jag skulle läsa på om vad olika kandidater i min kommun Vörå står för och tycker häromdagen hade jag svårt att över huvud taget hitta någon information om vissa. Det är ju lite knäppt. Vill de ens bli invalda?
 
Ett par tips:
➙ Vasabladet har sammanställt ett rätt bra kandidattest där man genom att svara på femton frågor får fram en lista över de kandidater vars svar bäst överensstämmer med ens egna.
➙ Likaså har Yle knåpat ihop en valkompass som fungerar på samma sätt som Vasabladets test men är aningen längre.
➙ Vill man rösta på en kandidat från exempelvis SFP kan man också gå in på partiets hemsida och bläddra bland alla kandidater i ens egen kommun för att läsa mer om dem.
 
 
Politik är inte krångligare än vad man gör det till, och jag hoppas och tror att många unga väljer att vara med och påverka genom att rösta i kommunalvalet. Det är nu vi har vår chans! :)
#1 - Daniela

Spännande dag idag, ska hålla här hemma nånslags valvaka! :)

#2 - Sarah

fin bild