Att våga visa sin sårbarhet

 
Ibland kan jag bli provocerad av sociala medier. Av alla leende ansikten, ljuvliga frukostar och perfekta hem. Ibland kan jag bli provocerad av den där perfekta ytan som finns på så många bloggar. Den där gullgulliga och glänsande fasaden. Då tar jag ett steg tillbaka och funderar vad det egentligen är som gör mig provocerad. Nio gånger av tio kommer jag fram till att jag blir provocerad för att jag själv går igenom någonting tungt och alla andra verkar ta livet så lättsamt.
 
Oftast när jag blivit sådär provocerad loggar jag sedan in på min egen blogg, öppnar ett blankt inlägg och upptäcker mig själv börja skriva om det där roliga jag gjorde i helgen. Om kompisarna jag träffade och frukostarna jag åt... Inte om begravningen jag också gick på och hur det känns att ta ett sista tårfyllt farväl av någon som varit en viktig del av ens liv.
 
 
Vem är jag att döma andra? Vi går alla igenom både roliga och jobbiga saker här i livet, och vi väljer alla vad vi delar med oss av.
 
Det är helt enkelt lättare att sätta ord på det där roliga och lättsamma än det där tunga och svåra, och antagligen är det därför vi oftast väljer att visa den roliga biten av våra liv utåt. Men jag tror att det just därför också är viktigt att försöka sätta ord på allt det där som inte är så roligt och lättsamt. För alla går vi i något skede av våra liv igenom tunga och svåra perioder, även om vi oftast väljer att enbart visa den trevliga och positiva delen av livet på sociala medier. Alla känner vi oss ledsna, rädda, nedstämda eller sköra ibland, och det är precis lika okej som att känna sig lycklig och glad.
 
 
Jag tror att vi blir starkare människor genom att våga visa att vi är sårbara.
#1 - Ida-Marie Jungell

Bra skrivet Maria, känner ganska lika. De roliga, positiva och glada inläggen är så mycket enklare att få ner och publicera, än de sorgsna som ofta får fram tårar. Dock är det ju minst lika viktiga och bra inlägg!

Massor med kramar <3

Svar: Massvis av kramar tillbaka till dig <3
TIDSTJUVEN

#2 - Ida

Det där är väldigt intressant. Jag har t.ex. bloggat väldigt lite på senaste tiden pga stress och trötthet. Det känns som om att vad är det för point att skriva om att jag sovit dåligt eller inte orkat dansa på en lördag? Så endast för att jag inte orkat fotografera maten jag gjort en dag så ligger bloggen nere istället. Det är ju sjukt sorgligt egentligen, varför känner man att man inte "ids" dela med sig bara för att det inte är picture perfect?

Svar: Åh, precis. Allt för ofta låter jag också bli att blogga för att jag inte har någonting fint, glatt eller inspirerande att visa upp. Men alltså, i själva verket kan det ju vara minst lika givande för andra att läsa om de där dåliga och vanliga dagarna i ens liv. Jag är helt säker på att majoriteten av de som läser bloggar uppskattar ärlighet och verklighet, även om det förstås också finns sådana människor som bara läser bloggar för att bli uppiggade och inspirerade.
TIDSTJUVEN

#3 - Denise

Helt rätt skrivet!

Svar: Tack Denise!
TIDSTJUVEN

#4 - Sofia

Som ovan så kan jag också känna att jag har inget att blogga om när jag är trött eller på dåligt humör. På samma gång vill jag ändå försöka hjälpa dessa känslor som du beskriver i ditt inlägg och skriver därför mycket om självkänsla och självförtroende i min blogg.
Jag kan också känna att man behöver vara på ett visst sätt för att vara bloggare. Det behöver tänkas mycket på vad man ska skriva och säga för att det inte ska gå till överdrift (med tanke på när man är ledsen eller arg).
Som du säger så blir vi starkare genom att visa oss sårbara, men även när en människa är med om att en närstående går bort eller är med om någon olycka, då växer vi och blir starkare också.
Detta blev ett flummigt inlägg men jag förstår dig precis och varit där så många gånger förr. Men som din blogg i överlag så är det att alltid att titta tillbaka på lyckan och minnas varför ens liv är så bra ändå. Oavsätt om man är ledsen eller glad ska man alltid ta sig själv i första hand. Du är det viktigaste i ditt liv.
Jag kände mig kanske lite träffad också angående att bloggar skriver så mycket positivt (eftersom jag själv gör det). Kanske jag borde blogga om orsaken för att människor ska få en insikt i varför? :)

Tack för en väldigt fin blogg, Maria. Dina fotografier är så fina!


Svar: Tack så mycket för din kommentar Sofia! <3
Du verkar ha så genomtänkta funderingar i det här ämnet. Jag håller verkligen med dig om att man ofta känner att man "ska" vara på ett visst sätt som bloggare. På sätt och vis begränsar det ju en. Vill du så får du hemskt gärna utveckla det där med den positiva vinklingen på din egen blogg. Det ser jag fram emot att läsa om! :)
TIDSTJUVEN

#5 - Sara

Jättebra skrivet!

Svar: Tack så mycket!
TIDSTJUVEN

#6 - ellenlundis

Vilket bra inlägg! Dina bilder är helt underbara! :o :)

Svar: Tusen tack Ellen. :)
TIDSTJUVEN

#7 - Ellen Lindberg

Oerhört tänkvärt. Sedan jag började lyfta utmattning, stress och ångest (eftersom jag själv är sjukskriven för utmattning) har jag fått så himla mycket reaktioner och respons på det. Folk delar med sig av egna historier och erfarenheter och jag tycker det känns så himla viktigt. Att vi vågar prata om det, normalisera det faktum att vardagen inte alltid är lycklig och glad.

All pepp till dig <3

Svar: Jaa! Genom att lyfta de här ämnena och skriva utan att försköna tror jag att vi bidrar till att i längden skapa ett mer accepterande samhälle där andra också vågar prata ännu mer om sådant som är svårt. Tack och massor av pepp tillbaka till dig! <3
TIDSTJUVEN

#8 - hanna, förbanna

<333

Svar: <3
TIDSTJUVEN

#9 - Nathalie

Vad fint skrivet! Känner så igen mig. Jag tror också det är viktigt att våga sätta ord på det tunga och svåra, för alla går vi ju nångång igenom jobbiga saker i livet.

Svar: Tack! <3 Precis så.
TIDSTJUVEN

#10 - Rockahappy

Bra skrivet! :-)

Svar: Tack så mycket!
TIDSTJUVEN

#11 - rebecca

så bra skrivet! väldigt vacker video också…