En regnvädersfotografering

 
Jag undrar om det finns någon annan yrkesgrupp
som är så beroende av vädret som bönder är...

Att skjuta upp en fotografering från en solig dag till en regnigare dag hör ju inte till vanligheterna precis. Oftast gör man tvärtom (alltså skjuter upp fotograferingar från regniga dagar till soligare dagar) men nu hände det sig faktiskt att ett fotojobb blev framflyttat till idag på grund av att det helt enkelt var för fint väder igår morse när vi egentligen hade tänkt fotografera. Idag var det däremot småregnigt och alldeles blött på åkrarna efter nattens regnskur, så då passade det desto bättre att träffas. Jag hoppade alltså i bilen och åkte iväg söderut för att fotografera en grönsaks- och spannmålsodlare imorse.
 
Det där med att skjuta upp saker till regniga dagar är jag mycket bekant med sedan tidigare, även om jag inte stött på det i just fotosammanhang. Mina föräldrar är jordbrukare, och som jordbrukare gäller det att ta ut maximalt av arbetsdagarna när det är bra väder för att sedan kunna ta det lugnare och göra allt det där "extra som lämnat" sådana dagar då det regnar eller är för blött på åkrarna för att man ska kunna jobba där. För grönsaksodlare gäller precis samma sak - allt det där "extra" som intervjuer och fotograferingar får vänta till dagar som vädermässigt är dåliga. När det är fint väder finns det helt enkelt arbete som går i första hand.
 
Resultatet av fotograferingen kommer ni att kunna se i nästa nummer av Svensk Ungdoms medlemstidning Liber. Vi fick riktigt fina bilder inne i ett växthus och ute på en lerig åker, så det ska bli spännande att se hur bilderna börjar se ut i tryck.
P.S. Om ni någon gång ska fotografera ute på en lerig åker
ska ni inte ha på er Converse. Hälsningar från bondedottern som borde veta bättre. ;)