Är avokado så bra som folk säger?

 
Jag är förmodligen sist i världen, men nu har jag också testat att laga mat med avokado. Avokadon har blivit något av en "trendfrukt" om man ska döma av populariteten på sociala medier det här året. Överallt lovprisas avokadon för sitt näringsvärde och sitt breda användningsområde och jag som inte har ätit avokado på flera år har inte kunnat förstå varför frukten skulle vara så fantastisk.
 
Häromdagen köpte jag hur som helst hem ett par avokadofrukter efter att en kompis (Anna, jag syftar på dig nu!) har hjärntvättat mig med historier om hur lycklig hon blivit när hon hittat den perfekta avokadon i butikshyllan. Själv har jag ingen aning om hurdan konsistens en perfekt avokado ska ha, så jag hoppades på tur och köpte några på högt.
 
 
Nu har jag testat att göra en supersmarrig tonfisk- och avokadosallad två gånger. Avokadon i sig är jag än så länge inget stort fan av, men tillsammans med tonfisk, sallad, gurka, körsbärstomat, paprika och massvis av rödlök bidrog avokadon till en riktigt mättande och god sallad. Mums! Jag har dock fortfarande kvar två stycken avokadofrukter som jag inte har den blekaste aning om vad jag ska göra av... Hmm.
 
Hur brukar ni använda avokado?
#1 - Hanna-Madeleine

Jag lagade idag chokladtryfflar med avokado. Eller chokladmousse.

Avokado, kakao, kokosolja och sötning (socker, honung, stevia, eller vad man vill ha) och kör allt i mixern till en smet.

omnomnom! :D

Svar: Ooh, det där lät minsann gott! :D Tack för tipset. Tar du bara på högt av ingredienserna tills smeten får en mousseaktig konsistens? Jag måste kanske gräva igenom köksskåpen ett varv och se om jag råkar ha ingredienserna hemma... ;)
TIDSTJUVEN

#2 - Natalie

gör egen guacamole 😊

Svar: Men jaa, bra idé! :D Tror bestämt jag har en burk crème fraiche i kylskåpet till och med, så det skulle passa bra att röra ihop en guacamole.
TIDSTJUVEN

#3 - http://sevendays.fi/caroline

Jag äter avokado på fröknäcke med balsamvinäger på. Med skagenröra och som den är.

Svar: Åååhh fröknäcke som är så gott! Nu börjar jag snart dregla. ;) Men hur kan du äta avokado bara som den är? Den är ju så smörig och smaklös på något vis.
TIDSTJUVEN

#4 - Pernilla

Jag började äta avokado i början av förra sommaren eftersom den innehåller hälsosammare typer av fetter. Men egentligen är jag inget stort fan av avokado heller. Men det funkar bra istället för margarin. Om man orkar och vill kan man göra avokadosmör av lite kryddor och lök som man rör ihop. Då är det bättre om man köper dom mognare som har en mörkare färg på skalet. Dom grönare brukar vara hårda.

Svar: Jag tror att avokado helt enkelt är en smak som man måste vänja sig vid för att man ska börja gilla den. Men avokadosmör låter ju toppen! :) Jag kanske borde låta min tredje avokado mogna till sig lite så kan jag fixa smör av den sedan.
TIDSTJUVEN

#5 - Hanna-Madeleine

Svar: ja, typ. :D

Hade 2 små avokadon, kanske 3-4msk råkakao (vanlig är mycket starkare så man behöver mindre.) kanske två msk kokosolja och två msk erytritol som sötning. Men man får ju prova sig fram med smakerna och lägga till vartefter :)

Svar: Perfekt! :) Nu har jag freestylat ihop en egen chokladmousse av en avokado, så vi får se vad det blir till. Jag testade med avokado, kakao, mjölk, vaniljsocker och lite socker. Den blir förstås inte riktigt lika nyttig som din variant, men förhoppningsvis blir moussen ätbar i alla fall. Bara det stått i kylskåpet en stund så är det upp till bevis... :)
TIDSTJUVEN

#6 - Hemma Hos Felicia

avocado på mackan, det finns absolut inget bättre!! :D

Svar: Jag är lite tveksam, men om du säger det så. :D
TIDSTJUVEN

#7 - Sofia

http://www.mtv.fi/lifestyle/makuja/reseptit/resepti/avokadopasta-a-la-alexander-gullichsen/5651902
Har lagat en något modifierad version av detta recept flera gånger den senaste tiden, sååå gott!

Svar: Jamen det där lät ju gott. Och med parmesan på, mmmm...
TIDSTJUVEN

#8 - Jenna

Avocadoskivor på en knäcke eller på Ruispalat som är rostat, sen på med lite Herbamare, mums! Supergott!

Svar: Ruispalat är mitt favoritbröd, speciellt när det är rostat. :D Måste testa att äta det med avokado på imorgon. :) Tack för tipset!
TIDSTJUVEN

#9 - Vera

Pröva smaksätta avokadon med salt, peppar och lite citron, så är den supergod t.ex på bröd!

Svar: Ååh, måste köpa hem citron :D Tack för tipset!
TIDSTJUVEN

#10 - maria

När jag äter bröd - och låter mig få ont i magen - så finns det inget bättre pålägg än avokadoskivor, tomatskivor, salt och peppar. Så jäkla MUMMA!!!

Svar: Om det är värt att få ont i magen för så MÅSTE det vara gott!
TIDSTJUVEN

#11 - Heidi

Jag har hört att avacadopasta ska vara nåt riktigt gott, men har aldrig provat de. Googla så kommer säkert 100 recept :D Men jag brukar nog laga de på bröd som skivor med skinka och tomat och då tycker jag att de är gott.

Svar: Jag har också hört att avokadopasta ska vara gott :) Sofia här ovanför länkade till ett avokadopastarecept på finska mtv. Kanske man kunde slå två flugor i en smäll och testa avokadopasta samtidigt som man övar på finskan någon dag? ;)
TIDSTJUVEN

#12 - Hemma Hos Felicia

sv: du måste ge det en chans! strö lite peppar på för att få en riktigt god smak! :)

Svar: Ja, jag har väl inget annat val än att testa :)
TIDSTJUVEN

#13 - Felicia

Brukar ha det på knäckemacka, i sallad eller göra egen guacamole :)

Svar: Avokado verkar ju funka till allt! :)
TIDSTJUVEN

#14 - linnea p.

Brukar ofta äta den på rostat bröd! Smör underst så att det smälter in i brödet, sen avokado lite mosat ovanpå med örtsalt, svartpeppar och eventuellt lite citronpeppar på = supergott. Det var så jag började älska avokadon, var som du skeptiskt innan. (Sen började jag tänka på den som fruktvärldens svar på smör, och det hjälpte mig lite att förstå mig på den/dess mening.) Min sambo fattade tjusningen i avokadon då vi fyllde croissanter med avokado, rökt ost och groddar -- äter det här ofta till lunch. Luxuös lunch!

#15 - maria

sv. ja, det är alltså av brödet jag får ont i magen, inte av avokad, tomat, peppar och salt :D
och jag skulle säga avokados i plural, men tror minsann att det är avokador eller avokadoer, hur fel det än låter!

#16 - Sara

Skivad på bröd äter jag ibland, men bäst av allt tycker jag nog den är att sätta i sallader :) sätter avokado i ALLA sallader jag gör! Mums mums! Men avokadon måste vara rätt konsistens, en för hård avokado går liksom inte att äta...

#17 - Karolina

Jag måste nog hålla med de som här tidigare tipsat om avokado som smörgåspålägg. Bäst är det då man rostar bröd, mosar avokado på brödet och sätter tomatskivor ovanpå, sen kryddar med salt och citronpeppar(!). Så otroligt gott!

#18 - Therese

Brownies gjord på avokado! to die for!!

#19 - P e t r o n e l l a

Jag brukar göra följande:
dela avokadon i tu, gröpa ur avokadon, blanda med créme fraiche, gräddfil och kryddor, sätt tillbaka i skalet och toppa med räkor. Mums!

#20 - Yvonne

Håller med om det där med smörgås, och i sallader av olika slag, och gärna med räkor (och citron). Förr ville jag inte alls ha avokado, tyckte att den smakade tvål, men jag har vant mig.
Recepttips: http://www.medicalmedium.com/blog/grapefruit-avocado-salad

#21 - Maria

Jag älskar avocado, har ätit det i flera år :) Jag äter det som det är som mellanmål (men klarar oftast bara av en halva eftersom jag tycker de är ganska mättande/kraftiga), i sallader och så har jag testat göra guacamole-dip nån gång. Ifall du öppnar en avokado och sparar en del, bli inte förskräckt ifall den typ följande dag är brun i färgen, de blir så när de utsätts för syre, men den är lika ätbar ändå :) En avokado ska vara färdig att äta när den är mjuk i skaftet, men ganska hård/fast i övrigt (är den för mjuk i övrigt kan den vara rutten). Är den trådig att äta är den inte tillräckligt mogen, utan den ska vara len som smör nästan i konsistensen. Det har hänt att jag fått trådiga avocadon trots att den verkat mogen, men oftast brukar det lyckas om man följer dessa råd ;) Avocadon som ännu inte är färdiga att äta kan man lägga i fruktkorgen så blir de mogna inom något dygn. Lycka till med avocado-ätandet i fortsättningen ;)