Mångkulturell barnlitteratur efterlyses

 
Böcker stimulerar barns språkutveckling på ett alldeles fenomenalt sätt, så nu när jag och min kollega haft sommarskola för barn med invandrarbakgrund i två veckor har vi försökt få in bokläsning på ett eller annat sätt varje dag. Förutom att bokläsning är bra för språkinlärning och språkutveckling gör ju läsningen dessutom att barnen vidgar sin förståelse för omvärlden, formar sin identitet och utvecklar sin sociala kompetens. Problemet är bara att det är svårt för barn med invandrarbakgrund att skapa ett intresse för läsning när majoriteten av all barn- och ungdomslitteratur som finns tillgänglig inte är möjlig för dem att identifiera sig med...
 
Om någon av er funderar på att inleda en karriär som författare men inte riktigt vet vilken nisch ni ska satsa på så har jag därmed ett hett tips: lättlästa svenskspråkiga böcker för barn och ungdomar med invandrarbakgrund. Jag lovar att det finns en marknad för sådana böcker. Mångkulturell barn- och ungdomslitteratur skulle dessutom vara bra för alla barn att läsa, och inte bara för de barn som själva har invandrarbakgrund. När barn läser böcker där mångkulturalitet skildras på ett avslappnat sätt lär sig barn att känna till och uppskatta sin omvärld, och det är ju verkligen något vi behöver satsa på just nu.
 
Jag var själv en riktig bokslukare när jag var barn. Jag läste precis allt jag kom över, och böcker har överlag varit otroligt viktiga under hela min uppväxt. Jag tror inte att jag hade varit samma person som jag är idag ifall jag inte hade plöjt igenom alla de där böckerna och försvunnit in i alla de där fantastiska historierna. Att tänka sig en värld där majoriteten av alla tillgängliga böcker inte är möjliga att identifiera sig med är därför väldigt konstigt.
 
Böcker där barn och ungdomar med invandrarbakgrund är huvudpersoner och böcker där mångkulturalitet förekommer på ett naturligt och avslappnat sätt - det finns helt enkelt alldeles för få sådana böcker. Ni anar inte hur svårt är det är att hitta böcker som är lättlästa, intressanta och motiverande för en ovan ung läsare och dessutom passar en sådan läsare som har en annan kulturell bakgrund än den traditionellt nordiska.
Har ni tips på mångkulturell och bra barn- och ungdomslitteratur? Dela gärna med er. :)
#1 - Pia

Åh, jag läste också jättemycket som barn! Försöker hitta tid till det nu också, bara! :)

Svar: Visst är det svårt att hitta tid till läsning numera. Det är väldigt synd.
TIDSTJUVEN

#2 - Heidi

Har du kontaktat bibliotekspedagogen på Vasa stadsbibliotek eller frågat i FB-gruppen "Läsmöten"? Lycka till med det viktiga projektet att väcka och ge läsglädje och -lust! :)

Svar: Tack så mycket för både tipsen och lyckönskningarna Heidi! Läsmöten-gruppen hade jag helt missat så där ska jag genast gå med. :)
TIDSTJUVEN

#3 - Camilla

Förlagen Nypon och Vilja (som hör ihop) kommer med mycket bra lättläst, även sånt som riktar sig till människor med invandrarbakgrund. Värt att kolla!

Svar: Tack för tipset! Nypons lättlästa faktaböcker har varit väldigt uppskattade under sommarskolan (speciellt böckerna om Messi och Zlatan!) och likaså Rolf-böckerna från samma förlag. Jag ska helt klart kolla upp om det lokala biblioteket har några fler av deras böcker på lager. :) Det såg lovande ut när jag googlade.
Men du Camilla, om du någonsin får slut på bokidéer så vet du ju vad du kan börja skriva. ;)
TIDSTJUVEN

#4 - Marias Memoarer

Kanske inte riktigt vad ni söker, men en superbra bok för små barn (speciellt kanske för finländska barn egentligen) som behandlar främlingsfientlighet versus acceptans/uppskattning av andra kulturer är "Grodan och främlingen" av Max Velthuijs. De hade den på Dagklubben och jag tyckte den var så fantastisk att jag fotade den för att minnas för framtiden :)

Svar: Den boken ska jag helt klart lägga bakom örat! Tack för att du delade med dig av tipset. :)
TIDSTJUVEN

#5 - Camilla

Fortsättning, kommentar på din kommentar: Ja det är verkligen ett område värt och viktigt att satsa på! Men det är ju viktigt att ha rätt kulturkompetens också. Vilket jag själv inte känner att jag har, än i alla fall. Jag har märkt genom mina egna böcker att det för många illustratörer etc. är självklart att få med t.ex. personer med olika hudfärger i bilderna. MEN det är ju nåt helt annat att låta dem "figurera i förbifarten" (vilket också är viktigt) än att skriva om dem som huvudpersoner.

En bok jag är nyfiken på, med temat flykt, är förresten denna:http://www.idusforlag.se/latta_bocker-om_svara_saker/flyktfaglarna

#6 - När Annie fotograferar i Kalifornien

Känner inte till några barnböcker ALLS typ, har inga barn och inga barn i närheten, men jag skulle bli galen om det inte fanns mångkukturella böcker :-o Visste inte ens att det var ett problem, men jag är inte alls förvånad, tyvärr.

#7 - Linnea Aurora

Försöker verkligen komma på fler, men kom att tänka på en iallafall och det är Sodako och de tusen papperstranorna- väldigt kort och lättläst (plus, en viktig och sann berättelse!)