Lite modigare, lite tryggare

Bildkälla: taylor-ruth.
 
 
Men hallå, så fina och smarta ni är! Tack för alla kommentarer och tankar ni delat med er av kring det här med att låta bli att raka benen under sommarmånaderna - både här på bloggen och på Finlandssvenska feminister-gruppen på Facebook (har ni inte gått med i den gruppen ännu så rekommenderar jag att ni gör det pronto!). Det är så knäppt att det krävs mod för att våga låta bli att raka benen, men efter att ha läst alla era kommenterarer känner jag mig lite modigare, samtidigt som jag känner en viss trygghet i att det finns fler därute som vill men inte riktigt vågar.
 
Utgående från kommentarerna har jag kunnat dra slutsatsen att folk låter bli att raka benen av många olika anledningar - vissa gör det för att rakandet är tidskrävande, dyrt och onödigt, andra gör det som ett statement mot de kvinnliga skönhetsnormerna och vissa har inte ens reflekterat över att rakandet är en norm och något som de "borde" göra (jag är extremt avundsjuk på er som hör till den sistnämnda kategorin!). Oavsett vilken orsak som ligger bakom det individuella beslutet verkar de flesta, men inte alla, ha upplevt att det till en början är jobbigt att visa sig med orakade ben på sommaren. Lyckligtvis kan jag ändå dra slutsatsen att det helt klart verkar vara värt att ta sig igenom den där jobbiga fasen. För let's face it - att ta bort benbehåringen är ju så onödigt och den där sköna nyrakade känslan är inte tillräckligt skön för att man ska orka raka benen varannan dag hela sommaren.
Så vågar du ha orakade ben i sommar
Fem tips från personer som slutat raka/vaxa/epilera benen
 
1. Tänk på att människor du möter faktiskt inte bryr sig så mycket om ditt benhår som du tror att de gör.
2. Avdramatisera saken bland dina vänner genom att på förhand berätta att du kommer ha håriga ben på stranden och att du fortfarande känner dig lite obekväm med det - då behöver ingen kommentera eller ta upp saken på plats.
3. Umgås med andra som inte heller rakar benen.
4. Resonera bort skammen och ångesten när den slår till. Hår på benen är inte äckligt, och det vet du.
5. Ha på dig långklänning eller snygga leggings när du går på fest ifall du just då inte känner dig tillräckligt bekväm för att visa de orakade benen i en kortklänning.
 
 
Jag har kommit fram till att jag tar det i små steg den här sommaren. Jag tillåter mig själv att raka benen när jag vill men jag tänker inte ta stress om jag har håriga ben någon gång när jag ska ut bland folk, även om min mörka benbehåring är "okvinnlig" enligt normen. Mindre hårångest och mer sommarchill helt enkelt. :) Hänger ni på?
#1 - Saragunmarie

Jaa, jag hänger på! 🙌

#2 - Daniela

Jag hänger på! Jag har inte rakat benen sedan förra sommaren, så jag börjar bli riktigt fluffig nu haha ;) Har flera gånger ändrat outfit för att jag inte velat visa mina ben när de varit så håriga, men vem bryr sig egentligen? Ingen har någonsin kommenterat att jag har håriga ben, om nån tycker att mina håriga ben är fula är det väl deras problem :D

#3 - Sandra

Alltså jag var precis i butiken och kom på där bland frukterna att jag ju hade shorts och ganska långt benhår... Men whatever tänkte jag sedan och handlade vidare. Ett annat tips som jag omedvetet själv har tagit hjälp av, är att gå i shorts och visa benbehåringen hemma först. Efter en tid blir man bekväm med sig själv och glömmer att det är pinsamt :P

#4 - Sandra

Tillägg. Jag skulle ändå inte låta bli att raka benen helt. Blir håret alltför långt så fladdrar det så obehagligt när det blåser och man har bara ben. Dessutom tar det sjukt när håren viks fel väg under tighta strumpbyxor/leggings/jeans. Men jag brukar använda min mans polisong-rakapparat för att få bort det längsta, men det lämnar ändå behåring.

#5 - Nathalie

Jag kände press när jag var yngre att raka benen. Men jag gör det inte längre, känner press alltså. Men jag rakar benen. När jag vill och känner för det. Jag känner inte skam för att ha rakade ben och jag känner ingen skam för att ha orakade ben. Förstår inte varför man gör en stor grej av det.
Jag känner större press att sluta raka benen för att vara en sann "feminist" än vad jag gör att för att raka benen för att en "riktig" kvinna.

#6 - hanna, förbanna

jag hänger på! Heja! :D

#7 - ellenlundis

Det här med raka bena.. Jag brukar göra det, när de börjar klia på bena. :) Jag rakar när jag känner för det.

#8 - ida

För min del sku det nog krävas mer att slut raka benen än det gör att bara fortsätt, har gjort det så länge var eller varannan dag i duschen så det går bara av sig självt. Kan tillägga att jag är nio månader gravid, hade tänkt sluta då det blev för jobbigt med gravidmagen, men det går ännu bra haha.
Men absolut, alla ska ju få välja eller välja bort det utan att bli dömda, så bra initiativ!

#9 - Ronja

jag har aldrig förstått de som rakar benen under sommaren och slutar till vintern/hösten, för det känns som om de rakar för någon annan, detta är endast min egen åsikt. (detta baserar sig på alla dessa internet memes som påstår att nu är det sommar så nu måste man välja hyveln) Själv rakar jag året runt, för att jag personligen gillar inte känslan av håriga ben :)
Men alla gör som de vill, och deras ben deras val :)