Smide, marknad och historiska sevärdheter

 
I den lilla byn Kimo var det ovanligt livat igår. Vid Kimo Bruk gick nämligen den årliga Smidesdagen av stapeln. Marknadsstånden stod på rad på gräsplätten utanför Einars Café och besökarna strosade avslappnat runt mellan sevärdheterna. Vid ett tillfälle drog ett duggregn över byn, men det stannade turligt nog bara ett par minuter innan det rörde sig vidare.
 
 
I marknadsstånden fanns både loppisprylar och många fina handarbeten och hantverk till salu.
 
 
För den hungrige serverades det traditionell köttsoppa, kaffe och syltmunkar.
 
 
Den årliga stipendieutdelningen från Fanny Smeds stiftelse gick av stapeln på utescenen när trubadurerna inte spelade. Jag tog tacksamt emot mitt studiestipendium och en röd ros. Tänk om Fanny, som var en skärpt kvinna som värnade om ungdomars studiemöjligheter, hade vetat hur stor glädje hennes stipendiefond skulle komma att betyda för ungdomar från byarna Komossa, Kimo och Kuoppa åratal efter hennes död. Kanske hon hade sina aningar. För en studerande betyder ett stipendium så otroligt mycket.
 
 
Från smedjorna hördes ljudet av släggor och hammare som slog mot glödande järn. Många smedar arbetade flitigt med sina smidesprojekt och den nyfikne marknadsbesökaren hade även möjlighet att själv prova på att smida.
 
 
Förutom smidet kunde man även åskåda en minitatyrmasugn och en gammal motor.
 
 
Mamma och jag kikade även in i bruksverkstaden. Där fastnade min blick genast på en stockvägg full med gamla skruvnycklar. Det såg så snyggt ut i all sin robusthet.
 
 
Inne i verkstaden fanns också massvis av gamla motorer och maskiner. En gammal mangel som stod i hörnet var så fin att jag hade kunnat ta hem dem. Inte för att jag vet var man skulle ställa den, men visst är den tjusig?
 
 
Innan vi åkte hem passade vi på att besöka muséet, som ligger på andra sidan vägen från själva bruket och är beläget i ett järnmagasin från 1700-talet. Där kan man spana in miniatyrmodeller av hur bruket såg ut under sin storhetstid.
 
 
Jag får snart börja kalla mig självutnämnd Kimo Bruk-ambassadör, så ofta som jag bloggar om platsen. ;) Vill ni se fler bilder från Kimo Bruk kan ni spana in till exempel dessa inlägg:
 
#1 - ellenlundis

Härliga bilder! Syns att ni hade de kul! :)
Va mycket skoj du får vara med om.