Tankar om Making a Murderer

 
Januari är över och det slog mig nyss att jag har glömt att blogga om månadens absolut mest omtalade dokumentär - Making a Murderer. Mikael och jag såg den i början av januari. Vi blev alldeles fast och såg alla tio avsnitt på under en vecka.
 
Making a Murderer är en Netflix-dokumentär som handlar om Steven Avery som blev oskyldigt dömd för våldtäkt i mitten av 80-talet och satt 18 år av sitt liv i fängelse innan han frikändes. När han blev frisläppt från fängelset tack vare ny DNA-bevisning tog det inte länge innan han blev huvudmisstänkt för ett annat brott - mordet på fotografen Theresa Halbach. I dokumentären får man följa Steven Averys kamp för rättvisan. Ni måste se dokumentären ifall ni inte redan sett den! Den är extremt fängslande (hehe, fyndigt Maria) och fascinerande. 
 
Ni kan nu sluta läsa ifall ni inte ännu sett dokumentären, men planerar att göra det. Följande text innehåller spoilers.
 
Dokumentären är oerhört välgjord. Jag tyckte så oerhört synd om Brendan Dassey när poliserna använde sina knäppa förhörstekniker på honom för att få honom att erkänna (hur kan det ens vara lagligt att göra så mot en 16-åring, eller någon människa alls för den delen!?), och jag tyckte att Steven Avery var orättvist behandlad av rättssamhället från början till slut. Ska man inte anta att en person är oskyldig tills motsatsen bevisas, eller?
 
Efter att ha sett alla de tio avsnitten lämnade jag med en ganska tom känsla. Det känns som att man egentligen inte fått veta vad som är sant och vad som är falskt, eftersom dokumentären hela tiden är vinklad ur Steven Averys perspektiv men han i slutet ändå blir dömd till livstids fängelse för mordet på Theresa Halbach. Hur kunde han bli dömd när det var så tydligt för oss tittare att han var oskyldig? Och stackars Brendan Dassey, hur kunde de sätta honom i fängelse med så usla bevismaterial och otillförlitliga erkännanden?
 
Jag är fascinerad, och upprörd, över att myndigheter och poliser kan vara så korrupta som de framställs i Making a Murderer. Om vi inte ens kan lita på poliser, vem kan vi då lita på? Den där bilnyckeln i Stevens sovrum till exempel, någon måste ju uppenbarligen ha planterat den för att stärka bevisningen mot honom... En nyckel kan inte dyka upp av sig själv på det viset. Jag hoppas och tror att det inte kan gå till så här i Finland.
 
Samtidigt som jag tycker synd om både Steven och Brendan så tror jag att vi tittare helt enkelt fick se en beskärd del av sanningen. Vi fick följa allting från försvarets perspektiv, men hade det inte varit intressant att få inslag från åklagarnas sida också? Kan man ens kalla det för dokumentär när den är så pass vinklad? Jag kanske är blåögd som fortfarande tror att rättssystemet inte kan göra ett så kapitalt fel att de sätter en oskyldig man i fängelse två gånger, så jag tror faktiskt att Steven kan vara skyldig till mordet på Theresa.
 
Men oavsett vad som är sanningen så är det ju i alla fall helt sjukt att man kan få en tio timmar lång dokumentär som i huvudsak består av suddigt bildmaterial från en rättssal att bli så här spännande. Det här är kanske tidernas mest spännande dokumentär.
Hur tänker ni andra som sett Making a Murderer?
#1 - Pernilla Bergman

Vi såg också dokumentären nyligen. Ofta satt man bara och gapade och ibland bara suckade man. Jag funderade under hela serien på om jag tyckte att Steven var skyldig eller inte, och efter sista avsnittet så visste jag fortfarande varken ut eller in. Men på något vis tror jag ändå på att en människa som faktiskt är skyldig inte skulle orka hålla på i 18 år och säga att man är oskyldig, speciellt inte om man skulle komma ut ur fängelset fortare om man erkände. Jag tror på något vis inte att han är skyldig. Men väldigt konstiga verkar dom vara, hela familjen och släkten..

Svar: Jag håller med dig om att man varken vet ut eller in. När Steven satt i fängelse för våldtäkten var det ju så tydligt att han var oskyldigt dömd, och då kunde det ju turligt nog bevisas med hjälp av DNA-tekniken också. Men nu när det inte finns tillräckligt med bevis från varken det ena eller andra hållet är det så svårt att veta. Steven kan ju lika gärna spela vidare på sin "oskyldigt dömd"-stämpel från det förra fallet, och få alla att tycka synd om honom fast han egentligen utförde mordet. Men då kan man ju fråga sig om han faktiskt var så korkad att han mördade en kvinna så kort tid efter att han kommit ut från 18 oskyldiga år i fängelset. Konstig familj och släkt, det har du rätt i.
TIDSTJUVEN

#2 - Ängsvalla

Jag kompar nog lite Pernilla i den här frågan. Jag funderade också fram och tillbaka på huruvida han är skyldig eller inte. Förstås är det möjligt att tittarna bara fått en synvinkel på saken, men tror inte heller en oskyldig skulle orka stå fast vid sina ord så länge. Jag blev riktigt arg då jag tittade på serien, att saker o ting får gå på detta vis. Dvs jag tror att han är oskyldig. 😊

Svar: Sant... i år är det ju ändå 11 år sedan mordet inträffade och ännu håller Steven fast vid att han är oskyldig. Fast då bör man ju också ha i åtanke att han är medveten om att bevisen mot honom är bristfälliga, så ifall han faktiskt hade utfört mordet så hade han säkert också bedyrat sin oskuld.

Jag tänker också att om Steven Avery är oskyldig, då måste ju någon annan faktiskt ha utfört mordet ifråga. Och fy vad sjukt det hade varit om poliserna faktiskt satt dit honom genom att själva mörda en kvinna och plantera bevis som de själva sedan kan "låtsas" upptäcka. :S I och för sig verkade alla poliser i Manitowoc County rätt empatilösa, så man vet aldrig.
TIDSTJUVEN

#3 - Elin

Jag var helt fast då jag såg den. Måste ju sägas att den är väldigt bra gjord, då den kan fängsla så många! Tio timmar rättsprocess låter ju inte så lockande egentligen.

Jag vill tro att han är oskyldig, men man vet ju inte , så vinklad som den var. Skyldig eller inte så gick ju hela processen fel till, det går ju inte att säga annat.

Svar: Precis! Skaparna bakom dokumentären är verkligen skickliga. Jag är imponerad över hur de fått handlingen att flyta på så bra utan att ens ha någon berättarröst som beskriver vad som händer.

Och jaa... hela rättsprocessen var både utdragen och åt skogen. Inte för att jag har särskilt bra koll på hur en amerikansk rättsprocess ser ut i vanliga fall (förutom på film), men jag har svårt att tro att det får gå till så här.
TIDSTJUVEN

#4 - Saragunmarie

Jag är bombsäker på att både Steven & Brendan är oskyldiga! Bombsäker! Usch vilken frustrerande dokumentär, haha!

Svar: Men hur kan du vara bombsäker? Håller verkligen med dig om att den är frustrerande. :D
TIDSTJUVEN

#5 - Matilda Wikblom

ÄLSKAR DEN HÄR DOKUMENTÄREN! Men ångrar lite i efterhand att ha sett den eftersom man inte får något svar direkt :( Fast serien är vinklad i steves fördel tror jag ändå att han är skyldig. Just då de söker efter bilen och hittar den direkt och då hennes rumskompis har karta över var bilen ligger känns lite mystiskt, känns som att rumskompisen / före detta pojkvännen skulle vara inblandad på nåt sätt.

Svar: Men jaa, det är ju så frustrerande att man lagt ner typ 10 timmar på att se en serie och ändå känner sig helt förvirrad efteråt. :D Jag håller med dig om att Theresas ex-pojkvän (och kanske rumskompisen också) verkar ha ett finger med i spelet på något vis. Jag får dåliga vibbar av honom.

Men värst är ju ändå Ken Kratz, alltså åklagaren. Ååååhhh vad jag var irriterad på honom i varje avsnitt! Helt otroligt att någon kan vara så självgod och oempatisk.
TIDSTJUVEN

#6 - Matilda Wikblom

sv. Ja eller hur, ändå har han uttnytjat kvinnor och får typ inget straff? Så konstigt

#7 - mammatillmirakel.blogg.se

Den här har jag hört så himla mycket gott om. Jag ska skriva upp den på att-se-på-netflix-listan bums!! Ha en fin kväll!

#8 - När Annie fotograferar i Kalifornien

Ålltså... USA fungerar så. Jag tror inte att dokumentären är så vinklad som vi i skandinavien känner. Dem interjuade och visade ju åklagarsidan också. I USA har dem ju ett så sjukt konstigt rättsystem. En jury av lekmän som ska sitta och tycka och tänka? Alla mina vänner och lärare här blir kallade till Jurytjänst, hur urbota pankade dem än är, hur rasistiska eller hur fördomsfulla, låg eller högutbildade. I USA handlar det inte om rättvisa, det handlar om att beröra juryn, Lyssna på hur en advokat pratar i USA. Den lägger inte fram fakta, dem pratar om känslor.

Såg också dokumentären. Här pratar alla om den. Tycker vissa saker är underliga, som att Avery's inte uttalar sig mer i media, gråter ut, att inte Steven tar chansen att vädja till media, Dem håller sig så nertonade och lugna. Jag tycker det är underligt hur offrets bror pratar. Dagar efter försvinnandet av systern får han frågan "hur känns det". Han svarar "för vissa tar sorgeprocessen timmar, för andra år". Vem tusan säger så? De allra flesta skulle säga "hemskt/förjävligt/tungt/tomt/jobbigt".

USA's fängelsesystem är sjukt förlegat, dem har stora problem med rasism och övervåld beroende på vart i landet man är. Utbildningen för att bli polis är inte ens ett år. Vapenlagarna gör att det är ett väldigt farligt yrke och dem arbetar ensamma, inte som t ex Sverige, där poliser alltid jobbar i par. Dem måste ta till mer våld för att vara steget före. Synen på polisen här är inte så bra. Inte ens där jag bor. Många anser att det är fega män som inte fixade att vara militärer. :-P

Kan absolut se hur hela den här historien kan hända. Och att den kan upprepa sig - antagligen har upprepat sig på massor av platser för mindre grova brott. Och det är en sorglig tanke!

Kände precis som du efteråt. Tomhet.

#9 - Jenna

Jag såg dokumentären under nyårshelgen och satt och svor högt... Tycker det är fruktansvär - men jag är tyvärr inte förvånad. Det är inte förstå gången sånt där sker - det händer hela tiden. Se bara på Thomas Quick... =P

Har du förresten lyssnat på "Serial" podcasten, första säsongen? Efter att ha hört den fattar man hur det faktiskt går till i Amerikas rättssalar och hur polisen tar sig friheter för att få fast den som DE tror är skyldiga istället för att faktiskt få fram bevis...
Kan varmt rekommendera Serial. Otroligt spännande! (just IDAG pågår faktiskt förhandlingar om att ta upp just det fallet i domstol igen - mycket tack vare allt som avslöjats och undersökts i podcasten...)

#10 - Anna

Alltså jag har så svårt att släppa hela denna grej! Så sjukt i mitt tycke, men tänker också att det är ju kanske vinklat och vi vet ju inte allt..
Men, saker jag inte fattar.
-VARFÖR går de på Brendans story då det inte finns några som helst bevis på att det gått till som han sa, inget dna nånstans i hans hus där hon blivit brutalt mördad..?
-Hur kunde stackars Brendan få en så vidrig försvarsadvokat som Len?? HUUUU!!!!
-Nyckeln, WTF!?
-Ken Kratz, fy vilken obehaglig människa. Varför var hans presskonferens okej där han berättade hur allt gått till och vem som var skyldig innan nån blivit dömd!?
-Kan inte ens börja med polisförhöret med Brendan..

Nej jag tror faktiskt att det var nåt med Brendans bror och hans styvpappa , deras historier var ju så skumma och fel på nåt sätt.
Eller expojkvännen, som uppenbarligen raderat meddelandet på hennes telefon..!

UUUAAH! Man blir ju bara så besatt!! Och det värsta är ju att vi kanske ALDRIG får veta sanningen!

Men älskade verkligen Stevens advokater, de var ju helt underbara!

#11 - Anna

och de där arma poliserna som alltid råka va inblandade i allt som gällde Steven.. (de som också var så duktiga att de hittade bilnyckeln alla andra missat..) De hjälpte absolut att sätta dit honom men tror inte de gått så långt att de mördat Teresa, mer hjälpt de riktiga mördarna slippa undan i en galet sjuk win-win situation. (Som hallå, när han ena ringde och kollade upp reg nr på hennes bil dan efter hon försvann men de ännu inte misstänkt nån??!)