Modevisning i Seinäjoki

 
Den här helgen var det skinnutställning i Seinäjoki Areena. En av programpunkterna idag bestod av en riktigt snygg modeshow med olika pälskreationer skapade av skickliga designers och körsnärer från hela landet.
 
 
Det fanns allt från klassiska pälskappor och västar som fungerar år efter år...
 
 
...till lite mer unika plagg som man kanske inte kan bära till vardags men som kunde vara riktigt coola på något speciellt tillfälle.
 
 
Alla plagg på de sista bilderna är skapade inom ett projekt vid Yrkeshögskolan Centria i Jakobstad. Imponerande!
#1 - Sarah

Kul me modevisning :)

Svar: Javisst! :) Det tycker jag också.
TIDSTJUVEN

#2 - Jennifer

Var själv inte på plats, men riktigt snygga kreationer verkar de ha :)

Svar: Jo, riktigt snyggt! :) Vissa skapelser (typ pälskantade sjalar och sånt) var förstås likadant på den här visningen som förra året, men annars var det många nya och intressanta plagg. Finland kan!
TIDSTJUVEN

#3 - Maria

Äsch, riktig päls? Tråkigt att folk verkar tycka att det fortfarande är okej att bära andra individers skinn.

Svar: Jag tycker personligen att finländsk päls är ett bra val. Min åsikt är att djurhanteringen i Finland är riktigt bra och att päls är både hållbart och snyggt.
TIDSTJUVEN

#4 - Maria

Min åsikt är att det verkligen är obehagligt att folk bär döda djur på kroppen och kallar det mode. Att djurhanteringen är bra är inte sant. Källor: http://tarhauskielto.fi och https://oikeuttaelaimille.fi/turkistarhaus

Svar: Skräckexemplen på Oikeutta Eläimille och Tarhauskieltos hemsidor är just skräckexempel och inget man bör hänvisa till som en allmänt förekommande företeelse inom djuruppfödning. Det är givetvis förkastligt att det finns människor som missköter sina djur, men det är viktigt att komma ihåg att det inte hör till vanligheterna på farmer i Finland. I alla branscher finns det tyvärr människor som missköter sina jobb.
TIDSTJUVEN

#5 - Maria

Så om djuren haft det en människa skulle uppfatta som ett okej liv, är det då okej att döda dem för deras päls? Om detta hände din katt och någon försvarade det med att han i alla fall hade det bra så länge han levde, hur skulle du känna då? Och vad är sedan skillnaden mellan hans liv och en mink på en pälsfarm? Inget djur vill dö, och det att man matat djuret och att djuret enligt någon regel har tillräckligt många centimetrar att röra sig på i buren gör det inte okej. Att gå runt med döda djur på kroppen och kalla det mode är vidrigt. Tycker jag personligen.

Svar: Maria, vi har haft den här diskussionen tidigare och du vet att jag varken skulle äta eller pälsa min katt. Det är skillnad på djur och djur i mina ögon och om någon skulle pälsa min katt skulle jag bli otroligt ledsen, upprörd och förbannad. Skillnaden mellan min katt och en mink i en pälsfarm är att de finns till för helt olika syften. De räv- och minktyper som föds upp på pälsfarmer är domesticerade för pälsens skull och de skulle inte ens klara sig i det vilda.

Jag köper hellre en äkta pälsjacka som håller i flera generationer och har framställts ända till sista sömmen i Finland, istället för att köpa en utlandstillverkad fuskjacka från någon lågpriskedja och bara kunna använda den en säsong innan den är utsliten och jag måste köpa en ny.
TIDSTJUVEN

#6 - Jessica

Maria, hur skulle det vara om vi lät alla djur, alla varelser i hela världen leva? Du tror inte att vår jord skulle bli överbefolkad? Besök en päls/räv/minkfarm, så får du se att det inte är bedrövligt på alla ställen.

Människan har i alla tider, och kommer för alltid, att råda över djur.

Svar: Jag tror också att det skulle vara bra att personligen besöka en pälsfarm och bilda en objektiv uppfattning om omständigheterna istället för att hänvisa till vinklat material från djurrättsorganisationer.
TIDSTJUVEN

#7 - Maria

Som jag skrev innan handlar det inte om hur djuren hade det så länge de levde. Jag har bekanta som har jobbat på mink- eller rävfarmar och alla har sagt att det var vidrigt. Så nej tack, jag behöver inte se hur de dödsdömda djuren har det.

Visa mig hur man flår djuret och berätta hur humant det går till. Klarar du av det?

Det som skrämmer mig är att människor inte ser djur som individer, bara resurser. Ingen lever enbart för någon annan. Att säga att en räv lever för att bli päls är som att säga att en kvinna lever för att ta hand om män. Det är fel.

Svar: Att säga att en kvinna lever för att ta hand om män är enligt mig inte samma sak som att säga att en räv lever för att bli päls. Jag respekterar och tycker om djur, men jag likställer inte djuren med människor. Jag tror att vi kan enas om att vi tycker olika på den punkten och att båda av oss har rätt till sin egen åsikt. Vi kan för all del fortsätta den här diskussionen över en kopp kaffe någon gång.
TIDSTJUVEN

#8 - Jessica

Självklart kan man inte likställa djur och människor, under inga omständigheter. De är underbara, roliga individer (husdjur) men vet du vilken skada minkar gör ute i det fria?

Vi kan int låta alla djur leva fria i naturen!