Historien om min nya kamera

 
Säg hej till min nya värstingkamera - Canon EOS 6D.
 
Jag kan inte riktigt tro att den här kameran faktiskt är min. Det känns så overkligt eftersom jag har drömt om en fullformatskamera så länge och nu har jag plötsligt en i min ägo. Jag är totalt nykär och svävar runt på rosa moln. :') Ni andra som är fotointresserade kanske minns hur det kändes när ni höll en systemkamera i händerna för första gången någonsin och gick runt och fotograferade allt och fascinerades av varje bild ni tog? Precis så känns det nu igen - jag går runt och fotograferar allt jag möts av och fascineras över hur otroligt fina, krispiga och fräscha alla bilder blir med den här kameran. Det är som att jag har flyttat till en helt annan värld när jag bytte från 450D till 6D. Det går inte ens att beskriva.
 
Jag tänkte börja med att berätta historien bakom kameran ifall det finns fler där ute som är i kameraköpartagen och funderar hur man ska gå tillväga. Jag är en sådan som jämför och väger för- och nackdelar i all evighet innan jag bestämmer mig för någonting. Det tycker jag att är viktigt att göra, så att man faktiskt är påläst när man sedan ska börja jämföra priser. Jag plöjde alltså igenom alla kamerahemsidor, bloggar och recensioner jag kom över för att jämföra olika fullformatskameror och valet föll till slut på 6D:n eftersom den framställdes som otroligt prisvärd och proffsig samtidigt som den uppfyllde alla mina kriterier.
 
Sedan var det ju dags att bestämma sig för ett objektiv också. Under de senaste åren har jag använt två olika objektiv på min gamla kamera, ett Canon 50mm f/1.8 och ett Tamron 17-50mm f/2.8. Det sistnämnda fungerar inte på fullformatskameror, så jag behövde införskaffa någonting motsvarande till min nya kamera. 2.8 känns som den perfekta bländaren på ett normalzoom och jag har varit otroligt nöjd med Tamron-objektivet, så jag funderade på antingen ett Tamron 28-75mm f/2.8 eller ett Tamron 24-70mm f/2.8.
 
 
När jag väl visste vilken kamera jag ville ha och ungefär vilket objektiv jag skulle satsa på inleddes kamerajakten. Jag har ringt runt, varit in till alla teknikaffärer som finns i Vasa och surfat på webshoppar både i Finland och utomlands. En läsare tipsade om en tysk hemsida där kameraprylar kostar betydligt mycket mindre än här i Finland, och i förrgår var jag såhääär nära att klicka hem en kamera därifrån. Men jag bestämde mig för att ge Studio Fotocenter i Vasa en chans till först, och stegade in dit igår.
 
Det som sedan hände vid Fotocenter kan väl närmast beskrivas som extrem tur. Jag borde nästan tippa på lotto nu. 6D:n fanns i lager och jag diskuterade med Johan och förklarade hurdant objektiv jag var ute efter. Då utbrast Johan "Jag tror att det var exakt ett sådant objektiv som en kund tyckte att var för tungt och lämnade in häromdagen, så vi säljer det begagnat". Sedan plockade han fram ett Tamron 24-70mm f/2.8 som var så gott som nytt men kraftigt nedsatt i pris eftersom det hade haft en tidigare ägare. Jag kunde inte tro mina ögon! Vad är oddsen!?
 
Hux flux hade jag fått ett härligt paketpris på kameran och objektivet, plus ett skyddsfilter. Och nu är den min - fullformatskameran. Till samma pris som på den mest förmånliga webshop jag kunde hitta och med exakt det objektiv jag ville ha.
 
 
Jag lovar att återkomma med en utförlig recension när jag har testat kameran en tid, men först ska jag njuta av denna nykära känsla. Det känns verkligen som att min gamla kamera var en plastig liten barnleksak i jämförelse med den här kameran. Känslan när man har den i handen, ljudet när bränner av ett foto... allt är så annorlunda. ♥
#1 - Veronica - var dig själv, för alla andra finns redan

Woow, shiiit vad kul! Den ser så proffsig ut! GRATTIS :D

#2 - hanna, förbanna

woho! Grattis :D

#3 - josephine Asplund

Vad kul!
Lycka till med din fina blogg och hoppas du får en bra kväll.
Kram <3

#4 - emsie

Va tycker du hittills e största skillnaden me fullformat å cropped? :D Å va snackar du om för tysk sida? ;)

#5 - PJ:s byffé – från by till fe

Grattis till din nya kamera! Jag ser fram emot en recension och gärna också en jämförelse mellan din gamla kamera och din nya (Samma motiv, ljus och förhållanden vid fototillfället) om det låter sig göras?

#6 - a n n i k a

Nu blir jag också sugen på att skaffa en ny kamera :P Är en dröm för mig också att köpa en fullformatskamera. Men min Nikon D3000 får duga ännu, då den funkar hur bra som helst ännu även om den är 6 år gammal.

#7 - Kameratrollet - Fotograf i Skåne

Bara synd att SET-knappen inte nollställer autofokuspunkten till centrum så som 7d och 5d har det med joysticket. Magic lantern har dock löst problemet.

#8 - Emilia

Grattis! :D Ser fram emot att se bilder tagna med nya kameran nu :D

#9 - Ida-Marie

Såååå bra val att köpa ny! :)

#10 - Eleonora Adriana ♥

Så nice! :)

#11 - Sara

I know the feeling, NJUT! Och vilken tur du hade :)

#12 - ellenlundis

Åh vilken snygg kamera! :) När min kamera säger "adjö", som jag har haft sen 2011.. Då ska jag skaffa mej en ny kamera.

#13 - Kitty

OOOH vad jag vill ha en sån kamera!!!
/Kitty

#14 - Lili

Nämen åh så kul! Vilken tur att precis det du ville ha fanns, och till nedsatt pris dessutom. Grattis till din nya kamera! <3

#15 - Annie - Fotograf i Linköping & Stockholm

Härligt! Och så kul med ny utrustning :D

#16 - Jean

Grattis!
Jag köpte samma kamera när den kom ut på marknaden. Jag är extremt nöjd, och sportar ett Canon EF 24-105mm f/4L till den. Ett problem bara - vikten. Borde nästan ha en ryggsäck till den.

#17 - livingwithmycamera

Grattis, jag vet känslan!! have fun!