2016-12-23 | 21:28:00

När Vörå känns som en storstad

Inlägget är ett samarbete med Aveo.
 
 
Julklapparna är inslagna och jag sitter och smuttar på kvällens andra kopp rykande varma glögg samtidigt som Bingolottos uppesittarkväll surrar i bakgrunden. Det ligger något magiskt över dan före dopparedan - man kan nästan ta på stämningen och den förväntan som vilar i luften. Jag tyckte mig till och med skymta ett svagt norrsken bakom molnen ikväll.
 
Tidigare ikväll spikade jag upp årets kanske allra finaste julklapp på väggen. Jag har nämligen fått en julklapp lite i förskott från inredningsföretaget Aveo i Vasa. Ni kanske minns att en mycket speciell tavla fanns med på min önskelista för ett par veckor sedan? Nu sitter den uppspikad på väggen här i Oravais. Sjuttio centimeter hög, femtio centimeter bred och så otroligt fin. Vöråtavlan
 
 
De detaljrika blyertsskisserna är handritade av 21-åriga Julia Bäck från Korsholm. Det är helt galet hur duktig den kvinnan är! Vöråtavlan är redan den femte tavlan hon skapat i den här monumental guide-stilen. De tidigare tavlorna består av kända motiv från Vasa, Korsholm, Jakobstad och Helsingfors och är precis lika snygga som den här. Även de säljs som posters i Aveos webshop.
 
De kända byggnaderna och monumenten som finns med på vöråtavlan är Norrvalla, hoppbacken, Kimo Bruk, Tottesunds herrgård, Kvinnostatyn och Vörå kyrka. En fin samling motiv från kommunens alla hörn skulle jag vilja påstå. Det kan ju inte ha varit någon lätt uppgift att välja ut vilka motiv som skulle finnas med på tavlan, för här i kommunen finns det minsann många sevärdheter och kännspaka byggnader. 
 
 
Nu i december säljs tavlan som "special edition" med den svenska texten före den finska både i storlek 50x70 cm och 30x40 cm. Det här är en tavla som passar alla som har rötterna i Vörå eller är inflyttade i kommunen. Födelsedagspresent, julklapp, bröllopsgåva... den här tavlan funkar i alla lägen och till alla åldrar. Julia Bäck och Aveo får verkligen Vörå att kännas som en storstad istället för en liten kommun på landet, nu när vi vöråbor fått vår alldeles egna monumental guide.

Finheter
Ida-Marie

Åh, de va en fin tavla!

2016-12-23 | 23:05:42 | http://ziio.se
Kommentera:
Kom ihåg mig?