2016-12-20 | 21:54:00

Därför är Skam 2010-talets bästa TV-serie

 
Är det okej att vi snackar lite mer Skam här på bloggen? Bra! Jag såg sista avsnittet av den tredje säsongen idag (hur pass vettigt det är att se tre säsonger Skam på tre dagar tror jag vi låter vara osagt) och känner bara att jag måste fortsätta lufta det här ämnet med någon. Jag vill inte spoila något från handlingen för er som inte sett hela serien ännu, men tredje säsongen var helt klart min favorit. Varje säsong fokuserar på en person, och den tredje säsongen handlar om Isak. Need I say more?
 
Jag föreslår att ni allihop bänkar er framför TV:n eller datorn och slår på Skam nu. Ni hittar säsong ett och två på Arenan och säsong tre på Nrk. Första och andra säsongen finns med både svensk och finsk textning och lagom till den tredje säsongen har man som tittare blivit halvnorsk och klarar sig finfint med den norska textningen. Förbered er på att få uppleva hela registret av känslor när ni ser tredje säsongen!
 
 
För de av er som fortfarande är osäkra på om ni borde se Skam eller inte
har jag listat fem anledningar till varför Skam är 2010-talets bästa TV-serie.
 
 
1. Det norska språket
Att lära sig ett nytt språk är alltid hemåt, och norska är så pass likt svenska att det går snabbt att snappa upp ord. Mina nya favoritord som jag lärt mig från Skam är drittsekk (skitstövel), kjæreste (pojkvän/flickvän), hooke (hångla), hyttetur (att åka till en stuga) och koselig (mysig).
  
2. Alla kan relatera
Skam handlar om ett gäng tonåringar som går i gymnasiet. Gymnasietidens förvirring, ungdomsproblem och identitetssökande är något som alla kan relatera till. För ja, vi har alla varit 16 någon gång och vissa problem är helt enkelt alltid desamma. Skam skildrar ungdomarnas värld, helt utan vuxna, ur ungdomarnas perspektiv. Man blir riktigt pirrig i magen.
 
3. Trovärdigheten
Ibland undrar man om serien ens är påhittad eller om de helt enkelt har gått runt och filmat riktiga ungdomar. Allt är så trovärdigt. Skådespelarna är galet talangfulla och alla hångelscenerna är ju bara bäst. Ja, och så vill jag bli kompis med Noora, Sana och Isak. Och alla andra också förstås. <3 
 
 
4. Tematiken
Sexualitet, kultur, religion, feminism, alkohol, droger, psykisk ohälsa, ätstörningar, ensamhet... Oavsett hur tunga teman som behandlas sker det på ett så enkelt och naturligt sätt i Skam. Ungdomar ifrågasätter varandra, är öppna och medvetna. Ärligt talat, den här serien borde visas i skolan.
 
5. Den visuella helheten
Skam är så snyggt filmad, klippt och musiksatt. Ibland är det lååånga scener utan några klipp alls, andra gånger går klippen i takt med musiken och ibland känns det nästan som att man ser på en oerhört visuell och konstnärlig miljöskildring istället för en ungdomsserie. Att serien är visuellt snygg höjer helheten till någonting utöver det vanliga. Som om det inte vore nog med att handlingen är superbra liksom.
Har ni andra Skam-älskare där ute något att tillägga?

Finheter
Jennie

En annan suverän sak är att alla teman och händelser normaliseras. Det är inga konstigheter eller skämmigt med allt från sexualitet till religion

Jag skulle rekommendera alla som någon gång ska fylla 16, alla som är 16 just nu och alla sol någon gång har varit 16 att se på Skam. Vi kan alla lära oss någonting av denna fantastiska serie!

Svar: Ja, precis! Jag läste att Skam dessutom har fått fler människor som blivit utsatta för sexuella övergrepp att våga söka hjälp och bearbeta det de varit med om. Att en tv-serie kan leda till det är nästan för bra för att vara sant.

Jag understöder din rekommendation!
TIDSTJUVEN

2016-12-20 | 22:59:23
PJ:s byffé – från by till fe

Jag gjorde också ett slag för norska språket i mitt sista inlägg. Bra att kunna lite av de andra nordiska språken också så både Skam och Radio Os är nyttiga och intressanta.

Svar: Heja norska! Jag är inte helt insatt i vad skillnaden mellan bokmål och nynorsk är (kanske du vet?), men märkte i alla fall när jag såg på Skam att vissa av skådespelarna hade dialekter som var lättare att förstå sig på än andra. Jag tyckte t.ex. att det var lättare att förstå killen som spelade Isak än tjejen som spelade Noora. Här är de med i Skavlan ifall du vill lyssna: https://www.youtube.com/watch?v=-pCZjdqu45s
TIDSTJUVEN

2016-12-20 | 23:34:24 | http://villniles.com/
När Annie fotograferar i Kalifornien

Aldrig hört talas om den tidigare. Men det låter ju intressant!

Svar: Ge den en chans, vetja. :) Det värsta som kan hända är att du också blir helt fast. Hehe. De två första säsongerna finns på SVT Play också!
TIDSTJUVEN

2016-12-21 | 00:36:31 | http://narannie.se
Janina

Jaaa så bra! Vill egentligen svara på en kommentar här ovanför men de går ju int (; vet int heller skillnad på de norska grupper du nämner, men vet att de för en finlandssvensk e lättare att förstå trondheim-norska än oslo-norska, även om norrmännen tycker helt tvärtom :D

Svar: Så intressant! Jag blir ju riktigt sugen på att åka till Norge för att undersöka detta nu. Det skulle inte förvåna om turismen i Norge faktiskt ökar tack vare Skam också. :')
TIDSTJUVEN

2016-12-21 | 00:54:41 | http://yae.blogg.se
PJ:s byffé – från by till fe

Svar:
Jag är inte heller helt insatt men menar att bokmål är mera som vår högsvenska medan nynorsk har en dialektal prägel och då främst inom skriftspråket. Man kan kanske säga att nynorsk är ett standardiserat sätt att skriva dialekt även om det förekommer varianter.

När jag studerade i Sverige umgicks jag mycket med norrmän och tyckte mig se viss likhet mellan vår dialekt och dialekter kring Trondheim. Lite annan språkmelodi men det fanns ord som var lika. Jag minns ordet hamarin (hammaren) som uttalades exakt lika.

När jag sedan flyttade till Skåne för att jobba trodde skåningarna att jag kom från Norge. :-) Troligen hade mitt språk blivit färgat av norskan. Sedan blev det mer danska och förståelsen för norska föll mer eller mindre i glömska. Kanske dags att rätta till det? :-)

Svar: Tack för den lilla språklektionen! :) Jag minns att vi tog upp de nordiska språken under någon modersmålskurs i gymnasiet, men det är nog sådant som till stor del har fallit i glömska. Man kunde ju hoppas att eleverna får se Skam i samband med den kursen i dagsläget. ;)

Så lustigt att du till och med blev tagen för att vara norrman när du bodde i Skåne. Jag kan bra tänka mig att det finns en hel massa ord som är exakt likadana på vår österbottniska dialekt som på vissa norska dialekter. Det är spännande!
TIDSTJUVEN

2016-12-21 | 06:20:59 | http://villniles.com/
Danielas Dagbok

HAHA, igår i tåge påbörja ja ett inlägg, "Fem orsaker till varför du borde se Skam" :D :D

Svar: Hahah :D Ja, det är ju i alla fall inte första gången vi tänker lika. Great minds!
TIDSTJUVEN

2016-12-21 | 09:31:58 | http://danielasdagbok.com
Emma

Hej! Jag tänkte bara säga att i alla fall i mitt gymnasie (vet inte om det gäller alla) så är SKAM med i den nya läroplanen i modersmål så alla ettor kommer få se den! Lite skillnad för mig som går på tvåan läste ett drama av Ibsen från 1800-talet haha. Önskar att vi också hade fått se Skam :(,sd öx r

Svar: Hej! Wow, är det sant? Det är ju helt fenomenalt! :D Jag måste ta och fråga min lillebror om han vet om ettorna fått se på Skam i Vörå också. När jag gick i gymnasiet läste vi också nordisk litteratur i en av modersmålskurserna. Jag läste något av Herbjørg Wassmo om jag inte minns fel.
TIDSTJUVEN

2016-12-21 | 09:59:03 | http://emmasvartsjo.blogg.se
Saragunmarie

Åh, denhär serien låter som na jag måst si! Tack för tipset! :)

Svar: Varsågod :) Varning för att serien e extremt beroendeframkalland bara, så om do vill va social på jul ere kanske bäst att do väntar ti mellandagan me att böri si Skam. ;)
TIDSTJUVEN

2016-12-21 | 10:13:14 | http://saragunmarie.vimedbarn.se
Marias Memoarer

Det låter faktiskt riktigt intressant! Jag har dock ganska begränsat internet just nu och vet inte ens om man kan se just denna serie utomlands. Kanske jag försöker se den i efterhand när jag kommer tillbaka :)

Svar: Jag vet inte heller om den går att se utomlands tyvärr. Kanske är det säkrast att du väntar tills du är hemma i Finland igen så att du inte använder upp allt wifi på Skam. ;) Börjar man se första avsnittet går det nämligen inte att slita sig.
TIDSTJUVEN

2016-12-21 | 11:07:07 | http://www.mariasmemoarer.com
Amanda Jona [SPONTAN]

Måste ta mig tiden till att kika in den då precis alla pratar gott om den! :)

Svar: Ja, gör det! :)
TIDSTJUVEN

2016-12-21 | 12:13:30 | http://spontan.blogg.se
Evelina M

Måste också poängtera normalitet mot allt, som redab nämnt sexualitet och religion. Tror det är precis vad som behövs i dagens serier.
Var ju helt inställd på att vänner och familj till Isak skulle reagera negativt till hans homosexualitet (eftersom det nästan alltid är problemet i filmer eller serier som rör sexuella läggningar) men så var det ju inte alls. Det är så bra att händelser och saker inte tas som de alltid tagits, utan visar nya reaktioner och andra sätt att förhålla sig till saker. En stor normalitet gentemot viktiga saker.
Sedan håller jag starkt med i dina fem punkter. Mitt i prick.
Serien är sååååå bra!

Svar: Huvudet på spiken, Evelina! Jag tror att det som du beskrev faktiskt är själva kärnan i varför Skam är så bra - att serien normaliserar allt det där som tidigare har setts som problematiskt, skamligt och svårt. Det vi är vana att se som stora problem i de flesta tv-serier och filmer görs till icke-problem i Skam. Jag hade också förväntat mig en negativ reaktion från Isaks familj (speciellt med tanke på alla meddelanden som hans mamma skickat) och också från hans kompisar. Blev så glad att det man istället fick se bara var acceptans och laid back inställning. :)
TIDSTJUVEN

2016-12-21 | 13:44:03
Fanny

Håller med till tusen på alla punkter! Skam är bäst, roligt att du är med i skamklubben! :D

Svar: Yes! :D
TIDSTJUVEN

2016-12-21 | 20:49:50 | http://fannys.ratata.fi
Juia

En sak att tillägga: MUSIKEN. Jag tycker att de har matchat musiken och stämningen exakt i rätta tidpunkter och till de rätta scenerna. Skam är så otroligt bra seire!

2016-12-22 | 16:43:22 | http://sevendays.fi/makemeup
Rebecca

Musiken gör verkligen så mycket för serien, all musik är genomtänkt och passar så bra in! Man vill ju nästan gå om gymnasie.. nästan. Hoppas på mera synlighet för Magnus och Vilde i nästa säsong!

2016-12-31 | 15:37:08
Kommentera:
Kom ihåg mig?