Tröskeln till att ta kontakt med psykolog

 
Det är inte bara Galavecka på gång just nu. Det är också Veckan för mental hälsa. En otroligt viktig vecka, i och med att psykisk ohälsa fortfarande är mer eller mindre tabu att prata om. Det är hög tid att bryta den tabun! Svenska Yle har dragit igång en stor satsning med inriktning på mental hälsa nu under den här veckan. Satsningen går under namnet #hurmårdu och fokuserar främst på depression.
 

Berätta om varför du blev deprimerad och hur du fick hjälp. Din berättelse kan hjälpa andra! Skriv din berättelse här: http://svenska.yle.fi/artikel/2015/11/15/beratta-om-din-depression

Posted by Svenska Yle Nyheter on den 14 november 2015
 
Min fina och kloka kompis Angelica medverkar i en trailer för temaveckan.
 
Det är intressant att läsa de där berättelserna som kommit in till Svenska Yle. Berättelserna är inskickade av helt vanliga personer och handlar om personliga upplevelser av depression och vändpunkter. När jag läste ett par av berättelserna oroades jag över hur vanligt det faktiskt är med utbrändhet och depression också bland unga människor. Det är hemskt att det finns så många unga som mår dåligt.
 
Jag har personligen ingen erfarenhet av att gå till psykolog eller terapeut, men jag tror ändå att alla kunde ha nytta av att prata med en terapeut ibland. Jag tror att det vore hälsosamt att prata med en utomstående expert också för att bara "lätta på trycket" innan det kokar över. Alla har vi ju saker vi går och grubblar på, saker vi mår dåligt över och saker som borde bearbetas. Sådant som vi inte riktigt vill tynga våra nära och kära med, så vi går och funderar på det för oss själva istället och mår kanske dåligt i onödan. Varför måste vi låta händelserna gå för långt innan vi gör någonting åt dem? Vore det inte bättre att gå och ventilera tankarna för någon som är proffs på att prata om just känslor och tankar?
 
Tröskeln till att ta kontakt med psykologer borde helt klart sänkas tycker jag. Det borde ju egentligen vara lika vanligt att gå på psykiska hälsobesök som att gå på helt vanliga fysiska hälsobesök. Den psykiska hälsan är minst lika viktig som den fysiska hälsan.
#1 - Angelica

VÄNNEN! Vilket härligt inlägg. Så fint av dig att uppmärksamma. Du är ganska underbar, hörru.

Svar: Tack så mycket Iics! Du är också ganska underbar. Kram <3
TIDSTJUVEN

#2 - jw

Jag har aldrig varit religös, men från vad jag förstått från litteratur och filmer(om det på riktigt händer) så är processen av att bikta sig mycket liknande till hur terapi känns ofta för mig.

Så joo, tror nog att de kan vara nyttigt att prata med någon redan före allt krashar, brukar ju vara bättre att förebygga än lappa efteråt.

//ic

Svar: Exakt! Jag tror att du absolut har rätt i det du säger. Många ser nog terapin som en sista utväg, när den egentligen borde vara mer som ett stärkande komplement till det vardagliga livet. Tack för din kommentar. :)
TIDSTJUVEN

#3 - Saragunmarie

Jag har gått till psykolog från och till i ungefär 12 år. Jag har provat många olika, och nu har jag äntligen hittat en som känns helt rätt som jag går till regelbundet. Jag har aldrig hymlat om att jag går tilp psykolog, utan pratar öppet om det eftersom jag också tycker att alla borde besöka psykolog regelbundet. Om man inte får prata av sig mellan varven så exploderar man till slut.

#4 - Anna B

Detta är ett såå viktigt inlägg! Jag tog itu med mina tankar och gick till ett proffs faktiskt så sent om idag! Och ooh så värt det är!

#5 - Jenny

Vilket bra inlägt Maria!! Kram <3