Kan man dejta via en app?

 
Diskussionsdags! Senast i lördags hörde jag om ännu ett par som hade lärt känna varandra via Tinder. Jag blir inte ens förvånad längre när det händer. Tinder verkar onekligen vara nutidens dejtingvärld, vare sig man gillar det eller inte. Idag såg jag på Popbloggen att det till och med finns en (något autotunad) låt som handlar om att dejta via appen och svepa iväg alla killar som inte är tillräckligt snygga eller tilltalande i ens ögon. Oj!
 
De som kritiserar appen använder oftast just ytligheten som största argument - att det är så otroligt ytligt att avgöra om man är intresserad av en person eller inte utgående från en bild. Jag håller med om att det är ytligt. Men vad gör man om man är singel på krogen då? Jo, man bedömer människor enligt det första intryck man får av deras utseende. Trist men sant. Vi lever i en ytlig värld. Det är ju inte som att man skulle gå fram till vem som helst och börja flörta så njä, det där ytlighetsargumentet håller helt enkelt inte i mina öron.
 
Mina singelkompisar verkar gilla appen och ärligt talat tror jag att tröskeln till att ta kontakt med någon okänd i ens närområde blir lägre när man gör det via en app i mobilen än när man gör det ansikte mot ansikte på krogen eller på något annat ställe "i verkliga livet". Nu för tiden småpratar man så ofta med sina kompisar via WhatsApp i mobilen att jag tror att det faller sig helt naturligt att dejta via en app också. Blir man intresserad av någon är det väl bara att stämma en träff. Det verkar nästan som att dejtingkulturen och den klassiska romantiken har fått ett uppsving tack vare den här appen. Plötsligt går folk på dejt med personer de inte känner. Plötsligt blir man inte ens förvånad längre när man hör att någon har träffat sin partner via en app.
Hur ställer ni er till Tinder och andra dejtingappar?
Har ni kanske till och med testat dem? Berätta gärna om ni har någon bra story på lager.
#1 - Emilia

Jag och min kille träffades via Badoo.
Vi gick tydligen i samma skola, bodde i samma kvarter..
Jag har aldrig varit den tjejen som springer ut på krogar så för mig var det ett ypperligt sätt att lära käna varann... vi pratade nån dag och sen kom han hem till mig och det kändes som om vi känt varandra länge... tog inte så länge så blev vi ett par... och nu har vi varot tillsammans över 500 dagar :') Såå jo.. Föe blyga männskor är dejtningsappar jäklit bra... Både till att skaffa vänner å partner....

Sen vet jag nog att det finns både negativt och positivt med dejtningssidor... men så finns det ju med allt.

Svar: Härligt att du delade med dig av din kärlekshistoria. :) Jag tycker att det är så häftigt att du och din pojkvän bodde så nära varandra och ändå träffades via en dejtingapp. Vad är oddsen för det?

Jag håller verkligen med dig om att det är extra bra för blyga personer att först få chatta via appar/nätet innan man träffar en ny människa. :) Det sänker ju tröskeln till att ta kontakt.
TIDSTJUVEN

#2 - Victoria

Jag träffade faktiskt min nuvarande kille via en "dejtingapp" på facebook... :D då var det här med dejting via nätet väldigt färskt, till och med facebook var rätt nytt (härregud, har det funnits en tid innan facebook också? ;)). Jag ser bara positivt med att lära känna personen via nätet innan man träffas, den värsta pressen har ju på nått sätt gått över och man har kunnat bestämma sig innan träffen om han/hon är värd att lära känna djupare. För det finns ju knappt något värre än en dejt med en person man känner redan från start att "näää-ä, den här kommer jag nog aldrig att funka med". Tummen upp från mig för nätdejting!

Svar: Intressant att ni träffades via Facebook! Ja, tänk att det faktiskt har funnits en tid före Facebook? Lite svårt att förstå. ;) Jag tror helt klart att du har rätt i att den värsta pressen och stressen släpper om man först "lär känna varandra" via nätet innan man träffas på riktigt. Min pojkvän och jag träffades på krogen, men sedan chattade vi väldigt mycket via Facebook innan vi gick på vår första riktiga dejt.
TIDSTJUVEN

#3 - www.carloine.blogspot.com

2008 la jag mig med på en dejtingsida. Mest för skojs skull, och det kanske märktes av min presentation då jag skrev att min blivande man skulle se ut och sjunga som Robbie Williams, vara rik och tycka om att ge mig presenter och ta med mig på resor till södern. Och så skulle han ha snygga händer. Undrar varför ingen skrev till mig? :D

Jag träffade ju min sambo på krogen men vet inte riktigt om jag ska säga bu eller bä om nätdejting. Det är ju så himla enkelt att måla upp en fin bild av sig själv på internet, då jag egentligen skulle vilja att den jag ska vara tillsammans med ska se vem jag är och tycka om den jag är. Kanske är lättare att dra sig ur något som bara sker över internet, men dock kan det pågå längre eftersom man själv målar upp en bild av personen på andra sidan skärmen, och då kan också "besvikelsen" bli stor då man väl träffas.

Själv är jag lite ledsen över att all kontakt med omvärlden verkar måste ske över internet. Men hjälper det folk att hitta vänner och kärlek, så go for it! :)

Svar: Du har som vanligt många bra poänger Caroline! :) Det finns för- och nackdelar med allt. Nätdejting är ett bra sätt att lära känna nya människor på lättsamma grunder. Men just det där med att man kanske målar upp en lite annorlunda bild av både sig själv och motparten kan ju vara problematiskt.
TIDSTJUVEN

#4 - isa fisa

Skaffad mest Tinder för att ha ett tidsfördriv. Chattade med nån random typ nu som då. Var också ute på krogen en del och levde det "ljuva" singellivet, men hittade mest grodor och paddor. En kväll skrev en kille till mig som faktist verkade vara normal! Vi blev vänner på Fb och vi chattade i ca en vecka innan vi träffades. Vi bor nu ihop och det var ca 1 år och fyra månader sedan vi träffades. Jag känner att han är för perfekt för att vara sann. Ca nie månader efter att vi träffades så kom jag fram till att jag dessutom sett honom på krogen någon månad före vi sågs. Jag blev intresserad, men då såg jag att han hade flickvän så jag gav upp det raggningsförsöket direkt. Jag tyckte det var rätt coolt att jag sett honom och redan då blivit intresserad. Han är dessutom en rätt blyg person, så skulle det inte varit för Tinder så kanske vi aldrig skulle börjar prata :)

Svar: Åååhh så underbart! Jag hoppas att ert förhållande håller hela livet ut. :')
TIDSTJUVEN

#5 - Natalie

Tummen upp för dejtingappar!
Jag har träffat fina typer som jag annars inte skulle ha mött på..
Sen orkar jag inte hålla på å skriva och försöka lära känna människan över nätet i evigheter utan vill träffas så fory som möjligt så man får reda på vad det är för människa på riktigt!
Å gå på dejt med nån okänd söt kille e ju både spännande och roligt och gör vardagen fin :)
:)

Svar: Det låter som att dejtingappar är den perfekta lösningen för dig. :) Hoppas att du stöter på någon extra fin kille snart.
TIDSTJUVEN

#6 - Sara

Tummen upp från mig! Nu har jag inte ens någonsin använt någon dejtingapp, men jag träffade ju själv min man på internet för X antal år sedan så :)

Svar: Åh, träffades du och Philipp via nätet? Det har jag missat tror jag. :) Har du kanske berättat om det på bloggen någon gång så att jag kan läsa?
TIDSTJUVEN

#7 - Christina

Jag träffade ju min sambo via nätet också, vi började prata på berusad.org. Så för mig känns ändå knte nätdejting och appar så främmande, tidens melodi. Tror nog att jag själv skulle använda mig av dejtingappar, om jag var singel idag. Mest kanske för skojs skull då, för att ha något att göra. Å dejt tror jag nog att det skulle bli rätt fort isåfall, för inte orkar man sitta hur länge som helst o snacka framför en skärm.

Svar: Jag tänker lite likadant som du, att jag säkert också skulle testat att använda någon dejtingapp för skojs skull om jag hade varit singel idag. :) Jag tror att de flesta tänker att de använder Tinder just mest för att det är roligt och spännande, men sedan kanske det hela utvecklar sig till någonting mera seriöst ibland.
TIDSTJUVEN

#8 - Jasmine

Nu har jag inte erfarenhet av dejtingappar, men själv tog jag första steget på msn och fyra dagar efter det blev jag och min nuvarande fästman tillsammans, haha. Och min pappa hittade sin snart-blivande-fru på en nätdejtingsajt, så att det börjar dyka upp dejtingappar känns egentligen ganska naturligt enligt mig. Tror absolut man ska försöka se det positiva med dem, även om internet överlag gör det enklare att vara oärlig och oseriös. :)