2015-06-11 | 14:26:00

På sightseeing och studiebesök i Kastoria

 
Dags att fortsätta med Greklandsbloggen! Ni kan läsa om själva ditresan här och första dagen i Kastoria här. Vi har visst kommit så långt som till dag tre - en dag då vi fick inleda morgonen med bästa sortens lyxfrulle. Jag tror att jag delar upp dagen i två delar så att det inte blir ett alldeles för långt inlägg.
 
 
Jag var glad. Vem är väl inte glad när man befinner sig i Grekland?
 
 
Vi hade lite tid över innan dagens första studiebesök, så vi körde runt på sightseeing med vår guide i Kastoria. Hon tog oss till det här gamla klostret som låg på andra sidan sjön från vårt hotell sett. I Grekland är den officiella religionen grekisk-ortodox kristendom. Jag tycker som bekant att religion och kultur är superintressanta ämnen och stod därmed och lyssnade ivrigt när vår guide berättade om det gamla klostret.
 
 
Det här är den enda bilden från hela resan på mig och Mikael tillsammans (bortsett från selfies då). En ynka bild där vi har konstiga skuggor i ansiktet, solen i ögonen och ser sådär mysigt halvknasiga ut. Jag tycker att den är otroligt komisk. :') Snälla ni - om ni tar en bild på någon annan så ta för allt i världen mer än en bild. Tack.
 
 
Det gamla klostret Panagia Mavriotissa är byggt någon gång på 1100-talet och fungerar numera som kyrka för lokalbefolkningen. Men för ett par årtionden sedan hade det faktiskt bott en munk där också, berättade prästen som råkade vara på plats.
 
 
Det fanns två stycken kyrkor i klostret. Den "gamla kyrkan" fanns bakom den här mystiska dörren.
 
 
Där inne såg det ut så här. Ursprungsmålningarna på väggen finns kvar, men alla helgon saknar ögon. När Grekland var i krig med Turkiet saboterade nämligen turkarna grekernas kyrkor genom att skrapa bort ögonen på alla helgonmålningarna på väggen. Inom den grekisk-ortodoxa tron har ikonernas ögon en speciell betydelse, så på det här viset förstörde turkarna väldigt mycket. Dagens religionslektion, varsågoda! ;)
 
 
Den "nya kyrkan" såg ut så här. Bakom ikonväggen får bara enbart prästen gå.
 
 
Här är det gudstjänst varje vecka.
 
 
Prästen blev väldigt glad över att ha turister på besök och bjöd oss på traditionellt grekiskt godis inne i någon sorts kontordel av huset. Det var en mycket underlig och lustig situation.
 
 
Sedan rörde vi oss vidare för att äta lunch. Jag tycker att det är lite småläskigt med de här små kyrkorna, eller vad man ska kalla dem, som ni ser på bilden här ovanför. De finns utplacerade lite här och där - oftast i korsningar, snäva kurvor och nära sjökanten. Det är nämligen så att ett en sådan där liten kyrka placeras där en olycka har skett. Anhöriga till den som förolyckats placerar ett foto och tänder ljus i den lilla kyrkan. Vår guide berättade dock att det inte alltid måste vara en dödsolycka, utan ibland kan de inblandade också ha överlevt och man placerar ändå en minikyrka där för att minnas det som hänt. Man märkte snabbt vilka korsningar och kurvor som var extra farliga, för på vissa ställen kunde det finnas fyra-fem stycken små kyrkor nära varandra.
 
 
Vi fortsatte med våra studiebesök. Bland annat till detta fina ställe.
 
 
...och detta superlyxiga som var komplett med elektroniska portar och sura vakter. Det såg ut att ligga någonstans i Las Vegas och inte mitt ute på den grekiska landsbygden. 
 
 
Jag vågade knappt gå på golvet ens - än mindre prova någon av de hemskt exklusiva och vackra pälsarna. Tänk att en stad som Kastoria, mitt ute i ingenstans i norra Grekland, har så många exklusiva butiker dit miljonärer från alla världens hörn kommer för att göra sina lyxinköp. Verkligen kontrastrikt och väldigt väldigt fascinerande.
Fortsättning följer...

Finheter
Ida-Marie

Åh men så mysig stad, riktigt fint :D och hej bilden på er blev nog så fin så ^^

Svar: Ja Kastoria är verkligen en fin stad! Den är så mysig i sin enkelhet. I nästa inlägg kommer fler bilder från själva centrum av staden. :) Haha, tack! Vi kan ju låtsas det. ;)
TIDSTJUVEN

2015-06-11 | 14:37:14 | http://ziio.se
Linda

Najsiga bilder :D hihi, ja förutom de med pälsen då ;)

Svar: Tack Linda! :) Pälsarna var superfina.
TIDSTJUVEN

2015-06-11 | 15:17:23 | http://lindasjolund.blogg.se
ɑ n n i k ɑ

Så fin klänning! :)

Svar: Tack så mycket Annika! Den är från Seppälä. :)
TIDSTJUVEN

2015-06-11 | 16:49:06 | http://blogofphoto.webblogg.se
Henrietta Nylund

Åh vad häftigt :)

2015-06-11 | 18:20:25 | http://ettass.blogg.se/
Hanna Karlsson

Vilket mysigt ställe!

2015-06-11 | 20:07:48 | http://hannafialotta.blogg.se/
ellenlundis

Fina foton! :)

2015-06-12 | 18:11:58 | http://finlandsgullet.wordpress.com/
Sara

Intressant att läsa :) jag blev faktiskt jätteförvånad när det utanför många av städerna på Kreta fanns lyxiga pälsaffärer på rad. Alltså jättemånga! Tänkte liksom att helt vanliga turister knappast spatserar förbi där utan det måste ju just vara miljonärer som åker speciellt dit för att shoppa.

2015-06-29 | 19:39:38 | http://www.saralene.blogg.se
Kommentera:
Kom ihåg mig?