Att springa undan dinosaurier i högklackat

 
Tjena alla måndagslirare! Har ni sett den nya dinosauriefilmen som hade biopremiär för ett par veckor sedan? Jurassic World heter den, med Chris Pratt och Bryce Dallas Howard i huvudrollerna. Den är en fortsättning på 90-talsklassikerna om dinosauriedjurparken Jurassic Park och för oss som har växt upp med dinofascination tack vare äventyren i Jurassic Park är det nästan ett måste att se den nya uppföljaren. Igår plockade därmed Mikael och jag upp Mimmi och Kalle och bilade iväg till Vasa på dubbeldejt. Här kommer min plus- och minuslista om filmen:
 
Plus:
+ Coola dinosaurier (speciellt i 3D). Man önskar ju nästan att det skulle finnas en dinosauriepark på riktigt. Fast helst utan genmodifierade blodtörstande monster då förstås. Vid närmare eftertanke kanske det är bra att sextiofem miljoner år skiljer oss och dinosaurierna åt.
+ Tekniken har verkligen gått framåt sedan 90-talet. Specialeffekterna är riktigt häftiga och stundtals känns det nästan som att man själv är jagad av flygödlor!
+ Härligt barndomsnostalgisk med många paralleller till den första Jurassic Park-filmen.
 
Minus:
- Allt för tydlig sponsring. Ja, vi kunde se att ni var sponsrade av Coca-Cola och Mercedes-Benz under de första fem minutrarna men tack ändå för att ni förtydligade det i två timmar till.
- Väldigt könsstereotyp och platt. Den manliga huvudrollsinnehavaren är extremt macho och häftig och den kvinnliga huvudrollsinnehavaren är utarbetad och skuldbelagd eftersom hon satsat på karriären istället för familjen. Och så springer hon med högklackat genom djungeln. Vem sjutton springer undan en T-rex i klackskor? Man kan sparka av sig skorna och kuta barfota om man nu prompt måste ha klackar på sig. Just saying.
- Inte så värst logisk alla gånger. Hur kan man köra motorcykel rakt genom djungeln till exempel? Okej, kanske det bara är jag som stör mig på sådant. En megastor blodtörstande dinosaurie och betingade raptorer är ju inte heller så värst logiska.
 
Slutsats: Se Jurassic World om ni gillar häftiga dinosaurier.
Ignorera att tjejen springer i högklackat.
#1 - daniela

ja tänkte släpa med Niko och se den nästa vecka, ska bli spännande :D

Svar: Så kul! :) Berätta gärna vad du tyckte om den efteråt.
TIDSTJUVEN

#2 - Linda

Ja tyckt an va riktit bra :) kul att läsa tiin plus & minus lista :)

Svar: Ja, visst va ni å såg an i fredags? Roligt att du tyckt om an. :) Kanske he bara e jag som stör me på sånde detaljer (typ klackskåoan).
TIDSTJUVEN

#3 - marianorrgard

Jag och min pojkvän kanske nog ska gå och se den, säkert en ganska spännande upplevelse att se på bio i 3D :) Blir dock på spanska för oss eftersom ju allt dubbas här, men tror nog jag kommer förstå helt bra, tror inte storyn är direkt krånglig heller så man behöver väl knappt ens förstå vad de säger..? :D

Svar: Kul att ni också ska se den. Du har rätt i att storyn inte var så värst invecklad, så jag tror att det säkert går riktigt bra att se den utan att förstå vad de säger. Själva upplevelsen är ju ändå densamma. :) Men så jobbigt det låter med dubbade filmer! Dubbar de ALLA filmer i Spanien?
TIDSTJUVEN

#4 - Linda

Jå he va vi :) haha, janå it stört ja me no på na ana än att ja sko ha vila att an sko fortsäta tå an va slut :D

#5 - marianorrgard

På bio tror jag allt är dubbat, så gott som allt på tv också, dock går det åtminstone på nyare tv:n att välja odubbad mode också, så där kan vi iaf välja om vi vill se filmen på spanska eller engelska/originalspråk. Blir lite både och :) Helt normalt med dubbat ute i Europa (odubbat tycks snarare vara onormalt i många länder), i t.ex. Tyskland, Frankrike och Spanien kan folk t.o.m tycka det låter konstigt och ansträngande att se på film och samtidigt läsa texten på respektive lands språk. Verkar som att man behöver vara uppväxt med det för att finna det naturligt att kunna lyssna, se filmen och läsa texten samtidigt utan att missa något eller tycka det är jobbigt.. :P

#6 - marianorrgard

Folk kan också tycka det är intressant när jag säger att i Finland dubbar vi typ bara filmer för småbarn som inte kan läsa/ännu inte kan läsa tillräckligt bra.. :D

#7 - Michelle

Kul att läsa din recension av filmen! Har varit riktigt sugen att gå och kolla den men ska vänta till en riktigt regnig kväll. ;)

kram