Mördarsnigel i Oravais?

 
Igår hittade jag en söt snigel på vår bakgård. Den såg sådär lagom charmig ut på sin söndagspromenad, så jag tog ett foto och satte upp det på Instagram. "Efterlysning! Snigeln Algot har tappat bort sitt hus." blev bildtexten. För visst ser Algot lite huslös ut (även om jag förstås vet att den här typen av sniglar inte har några hus).
 
Nå, nu har jag fått kommentarer om att söta Algot är en ulv i fårakläder. En terrorist. En mördare som tar livet av allt han möter. Men mördarsniglar, spanska skogssniglar, är väl större och mörkare? Och finns de ens i Oravais? Enligt mina googlingar ser Algot mer ut som en finländsk brun skogssnigel, men kanske Algot ändå borde infångas och avrättas. Vilka är bevismaterialen? Borde jag anställa en försvarsadvokat åt Algot och var hittar jag i så fall en sådan? Frågorna är många, svaren är få.
 
Och Algot, han är fortfarande på fri fot och har kanske hunnit halvvägs till Vörå vid det här laget...
#1 - Nina

Har för mig att mördarsniglar är större än "vanliga" sniglar så ifall du stöter på Algot igen så kunde du ta längd (o vikt) ;)

Svar: Jo, jag läste någonstans att mördarsniglar kan bli över 12 cm långa. Yäk. Jag skulle uppskatta att Algot är ungefär 5 cm lång.
TIDSTJUVEN

#2 - Iii

Mördarsnigeln är brun som ung och blir mörk/svart när den blir äldre ;) (jo, jag googlade faktiskt upp det bara för att jag läste ditt blogg inlägg... Haha, hej No lifer jag.) :D

Svar: Oh, tekniskt sett kan Algot alltså vara en ung mördarsnigel... Kanske en som tagit sig hit med någons sommarblommor eller liknande? (Jag har googlat mördarsniglar hela morgonen jag också, så du är inte den enda som är en nolifer.)
TIDSTJUVEN

#3 - linda

Mördarsniglar finns iallafall i mariehamn.. o ti e svart! :)

Svar: Uuh, finns di tär å? :( Ja läst att di e vanli i Sverige, men int ännu så allmänt förekommand i Finland. Fast i Vasa ha man tydligen hitta dem i år.
TIDSTJUVEN

#4 - hanna, förbanna

i princip hela Åland är fullt av mördare i snigelform! Så snuskigt när det har regnat lite och de kryper fram överallt! :(

Svar: Men fyy :( Vad gör ni då? Tar fram saxen och går runt och klipper lite?
TIDSTJUVEN

#5 - Linda

Jå tär ha di findist läng.. längs strandpromenaden i mariehamn sir man fullt åv dem! i vasa? ja ha nu it sitt dem jär na enno men måst hald utkik :)

Svar: Åtminstone i Hemstrand lär di finnas.
TIDSTJUVEN

#6 - ellenlundis

Blä! Mördar sniglar är inga trevliga typer :P

Svar: Nej, verkligen inte. Men jag tror att Algot är en vanlig skogssnigel.
TIDSTJUVEN

#7 - Sandra

mördarsniglarna finns nog här också, men de är helt enkelt inte lika förekommande som på andra ställen. En sommar mötte vi på något som liknade en sån, men i efterhand tror jag det var en helt vanlig skogssnigel :) har de pantermönster ska man iaf låta dem vara, för då är de bra typer! :D

Svar: Jag hade inte ens reflekterat över att det kunde vara en mördarsnigel när jag la upp bilden, just eftersom de är så sällsynta här. Men de har väl tydligen börjat bli vanligare här också. De pantermönstrade sniglarna ser riktigt coola ut! Jag såg bilder på dem under mina snigelgooglingar. :)
TIDSTJUVEN