Att välja bröllopsklänning

På lördag ska Mikael och jag på vårt livs första kompisbröllop - alltså ett bröllop där det är två av våra egna kompisar som gifter sig och inte någon släkting eller familjebekant. Jag antar att det här är ett tecken på att vi blivit vuxna.
 
Det ska bli sååå kul att gå på bröllop, men nu har jag förstås lite klädkris. Klädkoden för bröllopet är kavaj. Jag har tre stycken sprillans nya klänningar i garderoben (hehe, vadå klänningsshopaholic?) som jag gärna skulle använda men problemet är att två av dem är långklänningar och den tredje är vit. Jag är inte så haj på hur det ligger till med bröllopsklädkoder, men på årsfester och liknande får man i alla fall inte ha långklänning när klädkoden är kavaj eftersom det är lika oartigt att vara överklädd som att vara underklädd. Så jag misstänker att jag kanske måste leta fram en fjärde klänning. Eller vad säger ni som är bröllopsexperter?
 
1. Röd långklänning
 
2. Turkos långklänning
 
3. Vit småblommig klänning.
Kan jag använda någon av dessa tre alternativ på ett bröllop med klädkoden kavaj eller bör jag gräva djupare i garderoben efter en kortare, mer diskret klänning? Motivera gärna. Jag litar på att någon av er bloggläsare har stenkoll på det här med etikettsregler. :) Och har ni inte stenkoll får ni förstås berätta hur ni tänker ändå. Jag är lost, så jag sätter allt hopp till er nu.
#1 - Agnes

Jag tycker att du kan ha den röda utan problem, men samtidigt är jag inte riktigt 100 på det där med klädkoder.. Den var sjukt snygg iallafall! :D

Svar: Tack! Jag tycker också att den röda är riktigt fin. :) Det är så svårt det här med klädkoder.
TIDSTJUVEN

#2 - Nina

En långklänning ligger ju egentligen rätt långt från kavaj-koden, är väl först vid frack som man ska ha långklänning. Men... En vanlig vardags maxiklänning tycker jag nog passar under kavaj ändå. Typ en i bomull (chifong o sånt är ju däremot lite finare grejer). Googla Magdalena Ribbing, hon är expert i grannlandet på sånt här :)

Svar: Jag tror att du har rätt i att de här är för fina (även om de kostade en struntsumma på Nelly). Kavaj är väl den minst formella klädkoden, så jag antar att det bara är korta klänningar som gäller. Ska googla Ribbing. Tack för tipset! :)
TIDSTJUVEN

#3 - Ida

Hej! Även jag är bjuden på bröllop med kavaj klädkod
Och jag kommer ha långklänning!
Såhär står det om man googlar!
Kavaj: Aftonklänning, även lång, kan bäras när man vet att de manliga gästerna förväntas ha mörk kostym (vid eftermiddagsbröllop).

Svar: Tack för din kommentar Ida! Jag skulle gärna ha långklänning jag också, eftersom jag personligen tycker att det är fint och passande på bröllop. Som gäst vill man ju ändå klä sig enligt den klädkod som brudparet bestämt, men det är svårt när man inte vet var gränserna går. Jag tycker att det står så olika på alla sidor när man googlar, men jag hoppas att det där som du hade hittat stämmer. :)
TIDSTJUVEN

#4 - Carro

Vi gifter oss i sommar och har även klädkod kavaj eftersom brudgummen int har mörk kostym utan en ljusare variant av kostym, så då skrev vi kavaj.
Om jag förstått det rätt så funkar det med både kort och långklänning till den dresskoden. Hade det varit t.ex. en födelsedagsfest och det stod kavaj så tror jag mera på kort klänning eftersom det inte är en lika högtidlig tillställning som bröllop. Så tycker jag också materialet har betydelse oavsett om det är kort eller lång klänning man bär. Jag skulle aldrig kunna tänka mig ha en tunn bomullsklänning till bröllop.
Du är fin i alla tre men jag skulle välja den först eller andra😊



Svar: Tack för ditt brud-perspektiv Carro! :) Nu blev jag lite klokare tror jag.
TIDSTJUVEN

#5 - Sandra

Jag älskar den röda! Men visste du att det förr i tiden sades att om en gäst hade röd klänning hade hon en affär med brudgummen... Paaam paaam paaaa!!!

Svar: Haha, jag veeet! Kanske jag inte vågar ha rött trots allt...
TIDSTJUVEN

#6 - Jarina

Den röda klänningen är jättefin! :) Skulle satsa på den ifall det går bra med långklänning!

Svar: Tack Jarina! :) Det bästa med både den röda och den turkosa är att de förvånansvärt nog är tillräckligt långa. Jag brukar aldrig hitta långklänningar som räcker ända ner till golvet med mina 178 cm, men de här var två fullträffar. :)
TIDSTJUVEN

#7 - ida

Hej Maria, jätte fina klänningar :)
Du kan absolut ha långklänning fast klädkoden är kavaj, tror nog att det är flera som har långklänning :) alla är fina mmen får jag rösta så röstar jag nog på den turkosa eller blommiga :)
Så roligt att ni kommer på lördag, vi ses då :))

Svar: Tack så jättemycket för din kommentar Ida! :) Med din tillåtelse vågar jag med gott samvete ta långklänning på lördag. Lycka till med alla förberedelser nu! Jag är säker på att det kommer bli en alldeles fantastisk och magisk dag. ♥
TIDSTJUVEN

#8 - Ida-Marie

Åh jätte fina allihopa, tycker den röda är snygg! Kolla med bruden så hon tycker att rött är okej (vissa traditionella bröllop säger att rött inte är okej eftersom det uttrycker "lust")!

Svar: Tack! :) Kanske det vore säkrast att spara den röda klänningen till någon av vinterns festligheter.
TIDSTJUVEN

#9 - Emelie

Jag gissar att vi är på väg på samma bröllop...? Jag är absolut ingen bröllops- eller klädkodsexpert men vad jag googlat på den klädkoden så tycker jag att det inte var så tydliga bud. Ett bud var också att ankel-långt är okej men inte golvlångt... Den vita klänningen tycker jag att ser ut att ha så pass mycket färg i sig också att den skulle bli okej? Jag har tänkt ha hellång, som i golvlång... Tror jag. Till först tänkte jag att jag skulle ha en annan klänning för den är lite onödigt lång, lite onödigt osomrig (navy) och inte bara hellång utan annars också riktigt fin och tja, överklädd är ju inte heller så skoj. Men vad jag har förstått på mamma via brudgummens familj så verkar det vara okej. Så jag tror jag kör ändå. Det är ju så tråkigt att ha en finklänning i skåpet om man aldrig har chans att använda den. Det är inte heller så ofta jag är på tillställningar som är festligare än bröllop. Så om jag inte ändrar mig en femtielfte gång...

Svar: Det tror jag bestämt att vi är! :) Oj så roligt att vi får gå på bröllop tillsammans i sommar. Om du vågar ta en hellång klänning så gör jag också det. I värsta fall får vi vara överklädda tillsammans. Jag håller med dig om att det sällan (= aldrig) händer sig att man går på tillställningar som är festligare än bröllop, så det är klart att vi ska passa på att använda våra finklänningar. :)
TIDSTJUVEN

#10 - svenskaresebloggen

Jag skulle ta den röda. Om du vågar vill säga ☺

Svar: Tack för din kommentar! :) Jag började fundera om den röda kanske är lite för vulgär färg trots allt, så just nu lutar det mot den turkosa... Men vi får se.
TIDSTJUVEN

#11 - Saragunmarie

Ja e världssämst på dehär me klädkoder, så he kan ja tyvärr int hjälp de mé, men ja fullkomligt älskar hande blommiga klänningen, så om ja ska hjälp de att välj ejn åv demdé så sejr ja nummer 3! :) Å oavsett vilken du väljer så komber du att va superfin!

#12 - Johanna

Det beror lite på hurdana paret som gifter sig är. Är de såna som tycker det är viktigt att följa traditioner och klädkoder eller skrev det en klädkod för att det hör till och tycker det viktigaste är att folk klär sig så de själva känner sig bekväma. Skulle alltså råda dig att fråga de som gifter sig.

Tycker också att den röda är mycket fin men själv skulle jag aldrig ta en röd klänning på just ett bröllop just på grund av vad de symboliskt kan betyda. Men som sagt, det beror på hur brudparet är och det vet du bättre än jag.

Den sista klänningen tycker jag ändå inte något att den är vit eftersom den också är blommig.

#13 - Frida

Jag skulle lätt ha tagit någon av de två första! Superfina :D

#14 - Oliwia

Rött ska man absolut inte ha på bröllop, inte vitt och svart heller men den blå tycker jag hade varit perfekt :) jättefin!

#15 - Jannike Snellman-Sundström

Spara den röda till vintern ;)Den turkosa är fin på dig!

#16 - Stephanie

Hej!

Överlag brukar det ju inte var lika strikt med vad kvinnor har på sig på bröllop jämfört med män. Man kan till exempel klä upp en lite ledigare klänning med högre skor och accesoarer samt vice versa. Jag tror till och med att den blommiga borde fungera i och med att den är mönstrad, dessutom brukar brudar inte så bli upprörda längre fast man har på sig något i vit ton. Däremot kan jag tänka mej att det känns lite vemodigt för sin egen del. Jag skulle köra på den turkosa, i och med att den röda kanske känns lite gala/vinter :)

Här är annars en ganska hjälpsam guide som sevendays gjort för inte så länge sedan ^^

http://sevendays.vasabladet.fi/artiklar/lifestyle/formella-kladkoder-2015

#17 - Heidi

Ta den turkosa, den är så najs! Den är saftycard. Röd är för stark att ha på brölllop (tycker jag) å den vita ser lite fisin ut i jämförelse med de två ovanför, fast den är ursnygg åxå.

#18 - Sarah

Ibland e de så svårt o välja :P

#19 - Sara

Nu har du ju redan hunnit gå på detta bröllop men tänkte ändå komma med min syn på saken, som jobbar på väldigt många bröllop per sommar :) och jag såg att du kanske valde den turkosa? :) bra val tycker jag! Den hade jag tänkt rekommendera av dessa alternativ.

Det jag har märkt att långklänningar på bröllop är lite "inne" nu :) oavsett klädkod är det många som har det, och det tycker jag är snyggt och känns oftast inte för uppklätt heller.

En grej som jag faktiskt inte tycker är okej är vit klänning på bröllop, och det slår ALDRIG fel, jag skulle saga att 99% av de bröllop jag har jobbat på så har det alltid funnis någon som har haft en vit klänning. Jag tycker själv att detta är mycket olämpligt och skulle aldrig falla mig in. Inte ens fast bruden tycker att det är okej. Andra på ett bröllop kanske inte vet att du har frågat "lov" och tycker då att du är lite "oanständigt klädd". Beror ju på om man bryr sig om vad andra tycker förstås! Röd klänning är jag lite kluven till. Jag skulle inte själv heller sätta på en röd klänning på ett bröllop, men det har väl nog blivit så pass accepterat ändå att det är okej. Men jag skulle nog kolla detta med bruden ändå. Vitmönstrade klänningar är knepiga. Detsamma gäller beiga eller annars väldigt ljusa färger. Det KAN vara helt okej, men de kan också se för vita ut. Om bruden t.ex. inte har en kritvit klänning så kan färgerna på en krämfägad klänning komma väldigt nära.

De flesta bröllop brukar alltid ha EN person med vit klänning och EN med röd. Vill man vara någon av dem? Jag vill inte ;) Långklänning när klädkoden är kavaj: absolut!