Frågor och svar om fotografering

Jag har inte riktigt hunnit med i kommentarsfältet på sistone, men nu ikväll när jag satt och svarade på kommentarer märkte jag att ni har haft flera fotorelaterade undringar på sistone. Sådana är alltid jättekul tycker jag, så vi kör ett litet frågor-och-svar-inlägg som omväxling. :)
 
 
Josefine skrev:
Älskar din blogg och bilderna men jag har några frågor:
1. vad har du för kamera, vilka objektiv kan du tipsa om till en canon eos 600d?
2. ställer man in fokusen på systemkameran innan, eller hjälper fjärrutlösaren till med det?
 
Först och främst - tusen tack fina du! Såna här kommentarer gör mig verkligen superduperglad. <3 Och så över till svaren. 
1. Min systemkamera är en Canon EOS 450D som jag har haft sedan 2009, men jag drömmer om en fullformatare. Favoritobjektiven som jag använder prick hela tiden heter Canon EF 50mm f/1.8 II och Tamron AF 17-50mm f/2.8. 50mm är ett otroligt prisvärt objektiv med fast bländare och 17-50mm är det perfekta allround-objektivet som man kan använda till ungefär allt. Båda passar också till en Canon EOS 600D så jag kan varmt rekommendera dem till dig.
2. Jag har en Canon RC6-fjärrutlösare. Jag ställer kameran på autofokus och fjärrkontrollsfunktionen. Då fokuserar kameran automatiskt när jag trycker på fjärrkontrollens utlösarknapp. Man behöver alltså inte hålla på och krångla med att ställa in fokuseringen på förhand om man har en fjärrutlösare. Hur fiffigt som helst!
Kamomilla skrev:
Vilken är din Drömkamera? :)
 
Min drömkamera är en Canon EOS 5D Mark III. En fullformatskamera som jag får växa in i. Jag brukar till och med drömma om den på nätterna ibland, haha. Vi får se om drömmarna blir verklighet en vacker dag.
 
Sofie skrev:
Hej, jag tror att du vet vad jag menar ifall jag säger "rubrikbytardagen". Jag ger dig ett önskeinlägg med rubriken "Detta inspirerar mig att fotografera". Ha en skön vecka!
 
Hej Sofie och kul att du kikar in här! :) Den där rubrikbytardagen var verkligen en finurlig idé. Jag hoppas att det är okej att jag svarar på kommentaren i det här inlägget, för den passade så bra ihop med de andra fotofrågorna som har trillat in. Jag inspireras av allt mellan himmel och jord. Eftersom jag fotograferar väldigt mycket vardag kan man säga att min huvudsakliga inspiration kommer från just vardagshändelser. Ofta när jag umgås med kompisar eller tittar mig omkring så ser jag tusen miljoner saker som jag skulle vilja föreviga på foto. Det är nästan lite irriterande, för oftast har man ju inte kameran med sig när man bara gör någonting vardagligt. Instagram och bloggar är också väldans bra inspirationskällor. Ha en fin vecka du också!
A skrev:
Fint med tulpaner :) Vad använder du annars för redigeringsprogram för dina bilder du sätter på instagram när du får så fin vit ram runt alla bilder? Ser jättefint ut.
 
Tack för komplimangerna A! <3 Just nu använder jag mig av två olika fotoappar till mina Instagram-bilder: VSCO Cam och Photo Grid.
Jag fotar alltid med den vanliga mobilkameran och sedan öppnar jag bilden i appen VSCO Cam. I VSCO får man välja bland en hel drös med färdiga effekter och göra egna redigeringar. Jag skulle inte överleva utan den appen! När jag har redigerat klart beskär jag bilden till en kvadrat i VSCO Cam innan jag sparar den. Favoritapp nummer två som jag sedan öppnar bilden i heter Photo Grid. Där jag sätter jag på en ram, men man kan förstås också använda appen till att skapa alla möjliga sorters kollage och så är det en toppenbra app om man vill sätta upp sina bilder i originalformat på Instagram (utan att behöva beskära dem till en kvadrat). Båda apparna finns till både Android och iPhone.
 
#1 - Cajsa

vilket bra inlägg. Jättekul att läsa :) Och så älskar jag att få tips på nya fotoappar.

Svar: Kul att du gillade det Cajsa! :) Jag tycker också att det är intressant att höra vilka fotoappar andra använder sig av.
TIDSTJUVEN

#2 - Daniela

Jag tycker också att dina bilder är alltid superfina :)

Svar: Tusen tack Daniela! :) Det är bara att fråga om du undrar över någonting. Jag lovar att göra mitt bästa för att förklara och tipsa.
TIDSTJUVEN

#3 - Linda

Bra inlägg :) kul att läsa! borde själv göra ett liknande inlägg också eftersom det nu som då dyker upp fotorelaterade frågor i mitt kommentarsfält också :P

#4 - ellenlundis

Jag använder också Photo Grid, men har också Pixlr på mobilen, som jag gillar. :)