Att formulera mål istället för nyårslöften

 
Några nyårslöften har jag inte avgett i år, men däremot har jag desto fler mål som jag vill uppnå. Med tanke på att det är sista dagen på jullovet idag och vardagen tar vid imorgon igen tänkte jag försöka sätta ord på några av mina mål för det här nya året. Jag bänkade mig i sängen med datorn i famnen och konstaterade snabbt att det här med att formulera målen svart på vitt är sjukt svårt. Mål får liksom varken vara för abstrakta eller för stora. Jag gillar att helt enkelt ha konkreta målbilder som inspirerar och inte är omöjliga att uppnå, men ändå kräver ansträngning och engagemang. Möjligtvis är jag lite målformuleringsskadad efter tre och ett halvt år av lektionsplanering på Peffan. Till sist fick jag i alla fall ihop en liten lista som jag nu tänkte dela med mig av här också.
 
 
Mina mål för år 2015:
 
♥ Skriva den förbenade kanden.
Ni kanske undrar hur länge man kan skjuta upp en kandidatavhandling i specialpedagogik? Tydligen mer än ett år om man heter Maria och är uppskjutandeproblematikens okrönta drottning. Det rekommenderar jag dock inte någon att göra, för till slut blir den ett väldigt stort stressmoment trots att den egentligen inte kräver så värst mycket jobb. Så jag tänkte satsa på att skriva så mycket som möjligt på kanden redan nu i januari (kanske till och med få den helt klar?) så att det slutar köra ihop sig med gradukurserna. Till hösten borde jag påbörja graduskrivandet.
 
♥ Starta företag.
2015 ska bli året då jag blir delägare i ett företag tillsammans med en av mina kompisar. Det känns väldigt häftigt och spännande och jag är ivrigare än ivrigast att få allting runt företaget under kontroll. Inspiration och drömmar finns det gott om! Just nu har jag själv noll koll på allt inom ämnet företagande, så det är mycket som ska göras.
 
♥ Jobba lagom mycket.
Det kommande året ska jag jobba lagom mycket och inte ta på mig mer jobb än jag egentligen behöver bara för att jag har ett jobb (eller tre...) där jag trivs. Annars lär jag vara utbränd innan jag är trettio. Studiestödet finns av en orsak och jobba hinner man göra resten av livet. Jag hoppas dock på att få sommarjobba på samma ställe som förra året, för där trivdes jag verkligen superbra.
 
♥ Börja träna igen.
Jag har blitt något av en latmask sedan jag inte bor granne med gymmet längre. I år ska jag börja motionera och träna igen för att kompensera allt stillasittande. Jag har redan betalat avgiften till ett femkilometerslopp så att jag ska vara tvungen att träna litegrann och så har sambon och jag funderat på att börja gymma tillsammans vid det lokala gymmet.
 
♥ Köpa ny kamera.
Att köpa en ny kamera är ett nödvändigt måste. Mina gamla systemkamera har sagt upp kontraktet samtidigt som jag har växt ifrån den. Jag vill utvecklas inom fotograferingen och i år tänker jag skaffa drömkameran. Kosta vad det kosta vill.
 
♥ Lägga ner lagom mycket tid på datorn.
Med tanke på hur mycket tid som kommer att spenderas framför datorn i år med avhandlingarna, bloggen, företaget, fotoredigering och allt möjligt annat är det extremt viktigt att prioritera rätt och inte glömma bort att lägga ner tid på sambo, familj och vänner också. Datorn är bara en maskin och människor är alltid viktigast. Mindre onödig skärmtid och mera nödvändig närvaro är vad jag tänker satsa på under år 2015.
 
♥ Resa utomlands.
Minst en resa till ett land där jag inte varit förut ska det bli. Världen är för stor och fascinerande för att förbli oupptäckt. Mikael, hänger du med?
 
♥ Läsa böcker.
Klassiker. Skönlitteratur. Kurslitteratur. Allt.
 
♥ Göra kulturella saker.
Gå på fler teatrar, konserter, museum och konstutställningar. Min inre nörd älskar allt som har med kultur och kulturliv att göra och i år vill jag göra något kulturellt minst en gång i månaden. 
 
Okej, nu när jag ser mina mål så här i skrift så inser jag att jag knappast kommer att kunna uppnå alla eftersom dygnet inte har mer än 24 timmar i år heller. Men det är helt okej. Det är inte hela världen om jag inte lyckas nå alla mål innan 2015 är slut - huvudsaken är att jag har satt upp de där målen och vet vartåt jag strävar.
 
Livet går ofta annorlunda vägar än man själv har tänkt, hur mycket man än försöker ta makten över det. Ibland blir det bättre, ibland blir det sämre. Oftast lär man sig åtminstone någonting på kuppen. Som Samuel Becket så klokt sa om det här med att misslyckas: "Fortsätt misslyckas. Fortsätt. Men nästa gång, försök att misslyckas bättre."
 
2015 ska bli året då jag misslyckas bättre än någonsin.
#1 - Kamomilla

Vilken är din Drömkamera? :)

Svar: En Canon EOS 5D Mark III. <3Vad fotar du själv med? :)
TIDSTJUVEN

#2 - JUNITJEJ

Lycka till med dina mål!

Svar: Tack snälla. :)
TIDSTJUVEN

#3 - Christina

Vilka fina mål! :) Om inte förr så blir du bättre på att läsa sen när du slipper all kurslitteratur.. Det tog ett tag, men nu vill jag gräva ner näsan i all spännande skönlitteratur jag "missat" under åren som kurslitteraturen varit prio 1.

Svar: Ja det kan jag verkligen tänka mig. Den fritid man har under tiden som man studerar vill man ju helst inte lägga ner på att läsa ÄNNU fler böcker. :/ Men i år tänkte jag försöka bättra mig. Jag var en riktig bokmal för ett par år sedan men nu har jag inte läst en hel pocket ens under det senaste året.
TIDSTJUVEN

#4 - Linda

Fina mål tycker jag! :)

Svar: Tack! Har du själv några mål för det här året? :)
TIDSTJUVEN

#5 - Ida-Marie

Du ha fått ihop en riktigt bra lista här nu! Du har ju massor med bra mål! :D taggar inför när vi träffas nästa gång, hehe! :)

Svar: Ja, jag fick nästan hejda mig lite för att inte skriva FÖR många mål. Det här känns ändå rätt överkomligt. Jag är också supertaggad!!! :D
TIDSTJUVEN

#6 - hanna, förbanna

låter som riktigt bra mål för 2015!

Svar: Vi ska hoppas att jag lyckas uppfylla (åtminstone ett par av) dem också. :)
TIDSTJUVEN

#7 - Jessica

jag har köpt ny kamera!! :D Nu blev de en Canon eos 6D
hoppas du hittar din drömkamera i år bra att ha mål! Vi verkar ha liknande mål du och jag :)

Stor kram!

Svar: Åååhh så roligt Jessica! :D Grattis till köpet!! Jag vill höra precis ALLT vad du tycker om den. Utförlig recension på bloggen, tack? :D
Kram! <3
TIDSTJUVEN

#8 - Matilda

Jag skrattade till då jag upptäckte min bucketlist för 2014 för några dagar sedan. Hade väl runt femton saker på listan och hade kunnat kryssa av tre saker. Ändå var 2014 typ den bästa året hittills, huvudsaken är väl att man gör tillräckligt mycket och lite och inte sätter för mycket press på sig själv :)

Svar: Vilken fin kommentar Matilda! Jag tror också att det är just precis så som du skriver. Visst är det härligt att kunna drömma sig bort och sätta upp storslagna mål som man vill uppnå under året, men i slutändan är det ändå viktigast att man gör det som är viktigast och inte pressar sig själv för hårt. Viktigast är alltid att man själv mår bra och trivs med tillvaron. :) Hoppas att du har fått en fin start på det nya året. Kram <3
TIDSTJUVEN

#9 - PrinsessaVanessa

Det låter ju som bra mål :) Och de är uppnåbara.

Svar: Tack! Håll tummarna för att jag lyckas pricka av dem en efter en innan året är slut. :)
TIDSTJUVEN

#10 - Linda

Härligt Maria, ja komber pepp de me kanden så do får an skriva i vår :D Ja gillar å att do gör åpp mål iställi fö löften, känns myki närmari å mejr hanterbart! :) <3

Svar: Yay, va härligt! Ja kommer helt klart att behöv all pepp som kan fås. :) <3
TIDSTJUVEN

#11 - Linda

Nog har man väl det men de är ju inte de enklaste att få formulerade till text. kanske jag borde försöka här någon dag :)

Svar: He tycker jag absolut att du ska gör. Ge e ett försök! :)
TIDSTJUVEN

#12 - Jessica

Självklart! :D

Svar: Härligt! :D
TIDSTJUVEN

#13 - Kamomilla

nå det är nog just den kameran jag har 5D Mark III fast bloggbilderna tar jag ofta med min gamla, mitt reservhus Mark II. Då använder jag mitt 50mm 1.4 objektiv så den är lätt och liten att ha i handväskan. När jag jobbar har jag oftast ett batterigrepp och 24-70 eller 70- 200mm linser på Mark III och det blir rätt så tungt och klumpigt.

Svar: Åh, är det sant? *avis*
En Mark II:a skulle jag inte heller tacka nej till, men det känns som att det är lika bra att köra på storebrorsan på en gång om jag ändå satsar på en sådan lyxkamera. Vad tycker du om Mark III:an? Har du varit nöjd? Är den prisvärd? Just nu står det mellan en 6D och en Mark III för min del, beroende på hur mycket jag vågar spräcka budgeten.
TIDSTJUVEN

#14 - Peppe

Låter som helt rimliga och mycket bra mål. Gott nytt år!

Svar: Tack Peppe! God fortsättning på det nya året till dig också. Så roligt att se att du kikat in här. :)
TIDSTJUVEN

#15 - Annika

Wiii dina mål låter spännande! Å bra att du påminner mig om springloppet vi ska på! ;D

#16 - Yohanna Svensson

Inte nog med att direkt när jag klickade mig in här för första gången (nu alltså) så blev jag helt tagen av din header. Den är verkligen, kreaktiv och awesome. Vet inte hur jag ska förklara, men bara älskade den. Kommer spara din bok i bloggmappen för här kommer jag absolut klicka mig in fler gånger :D

#17 - maja

Åh, vilken oerhört skönt citat, det ska jag bära med mig! :)