En studerandes sportlovsangst

 
Igenkänningsfaktorn i Emmas blogginlägg om sportlov är stor. Jag känner exakt likadant under varje lov och ledighet nu för tiden. Med "nu för tiden" menar jag alltså nu under studietiden. Man har aldrig tid med någonting extra eftersom skolarbetet äter upp ens fritid och man aldrig har råd att leva eftersom alla pengar går åt till hyra, mat, bensin och nödvändigheter. Och vänder man någon gång på slantarna och tar sig tiden att göra någonting roligt så har man ändå dåligt samvete sedan. Loven blir nästan mer ett ångestmoment än avslappning.
 
Som studerande är man jämt i behov av pengar och arbetserfarenhet. Jobb vid sidan om studierna tas emot med tacksamhet men samtidigt har man inte riktigt tid att jobba egentligen för man har så mycket skolrelaterat arbete att göra hela tiden. Och så får man ju inte jobba för mycket heller, för då måste man betala tillbaka massor av det man kämpat för, vilket känns lite väl surt i slutet av året.
 
 
Ja, och så borde man ju hinna ta det lugnt också. Varva ner. Idka lite mindfulness. Unna sig den där lediga tiden med en bra bok eller tv-serie. Eller åka bort någonstans (fast det har man inte råd med). Livet är nu, men samtidigt har man inte riktigt tid att leva. Det eviga studerandedilemmat. Tur att sportlovet snart är slut nu.
#1 - Johanna

Don't worry, angsten finns kvar sen också. Jobbet tar inte slut för att det blir sportlov och mitt i allt bestämmer du dig för att studera vidare och det hinner du inte med vid sidan av jobbet, så "sportlov" är bara ett "studielov".

Hälsn. Hon som av någon anledning skriver sin andra gradu... På sitt sportlov.

Svar: Åh, suck. Jag har en känsla av att jag kommer vara precis likadan... Kämpa på Johanna! Förhoppningsvis varar inte det här studerandet för all framtid. Du är duktig som klarar av att bolla med både heltidsjobb och studier!
TIDSTJUVEN

#2 - ɑ n n i k ɑ

Fina tulpaner :)

Svar: Tack Annika! <3 Bilderna är tagna för ett par veckor sedan, men jag hade glömt att publicera dem så jag tyckte att de passade bra att pigga upp det här inlägget med. :) Hoppas att du får en riktigt fin helg!
TIDSTJUVEN

#3 - Ida

Blir på något sätt aningen frustrerad över att du (och Emma) klagar över att ha "sportlov". Är själv också studerande tredje året nu och har aldrig haft någon sådan lyx. Föreläsningarna rullar på som vanligt, för att inte tala om alla självstudier. På tal om självstudier är väl namnet på denna vecka som vissa har lyxen att ha "självstudievecka" och inte lov, det är alltså meningen att man ska studera. I övrigt så finns det ingen som tvingar dig att jobba, har själv aldrig jobbat vid sidan om studierna eftersom jag inte tycker det är värt stressen. Inte behöver jag ta lån heller, och får ingen månadspeng av föräldrarna som vissa andra. Min hyra är på över 500 i månaden och jag har råd att leva också, äter aldrig nudlar eller tonfisk som många andra studerande. Hur går det ihop? Jag använder min ihopsparade sommarjobbslön på under 9€ i timmen klokt. Förutom att pengarna räckt hela året hann jag också med två utlandsresor förra året och flera är planerade för i år. Det går om man vill. :)

Svar: Jag vet inte vad den här veckan egentligen ska kallas på min fakultet men åtminstone vi som är fjärde årets specialpedagogikstuderande har en undervisningsfri vecka nu vecka 9 (den finns över huvud taget inte med på vårt schema), så därmed har jag valt att kalla den sportlov eftersom den råkar sammanfalla med grundskolornas sportlov. Vi har inga kompenserande uppgifter eller liknande, så det känns lite dumt att kalla den för självstudievecka då. Det råkade bara vara 5 lediga dagar i sträck helt enkelt. Tråkigt att ni inte har någonting motsvarande där du studerar.

Det låter som att du har mycket bra koll på din ekonomi Ida! :) Du kan skatta dig lycklig som klarar dig på studiestödet och sommarjobbslönen utan att gå på minus, för det vågar jag nästan garantera att majoriteten av de som studerar inte gör. Jag gör det i alla fall inte. Ibland kommer det oväntade utgifter, typ en dator som går sönder eller bilen som behöver service, och då funkar det helt enkelt inte att förlita sig på att sommarlönen och eventuella stipendier ska räcka. Dessutom tycker jag att det är trevligt att ha ett jobb vid sidan om. Man kommer sig in i arbetslivet på ett smidigt sätt och knyter många kontakter. Det i sig är nästan värt lika mycket som själv lönen tycker jag! :)
TIDSTJUVEN

#4 - Johanna

Jag låter "duktigare" än jag är, hehe :) Har inte studerat speciellt mycket i år, men är lite på gång med gradun i alla fall. Känns som jag brände mina extrabatterier då jag slutspurtade med min förra magister + heltidsjobb, så var försiktig med att ta på dej för mycket om det känns tungt :) Men jag håller helt med dig om att jag tycker att jobb vid sidan av studierna gav så mycket mer än bara lön, så jag förstår så att du vill jobba!

Svar: Att vara lite på gång är ändå bättre än att stå på noll. :) Tack för livsråden, jag ska absolut inte ta på mig för mycket. ♥
TIDSTJUVEN

#5 - daniela

jag brukar försöka dela upp det såhär: sköt bort skoluppgifter i början av veckan så har man de ur världen sen. Bestäm at ha 2-3 dagar HELT ledigt. Jobba veckoslute då man får bättre lön. ;) Ha funka bra fö mig, passlig kombination tycker jag

Svar: Superbra planering tycker jag! :) För min del blev det att jag jobbade i början på veckan och så lite i slutet den här gången, men annars brukar jag också göra som du. Det är ju alltid smartare att ta helgjobb än t.ex. onsdagsjobb. :)
TIDSTJUVEN

#6 - SHOGBERG

Amen!

#7 - Sara

vi har också haft "sportlov" (läs: självstudievecka) så jag satt mån-tors o skrev allt va ja orka. Igår tog ja ledigt o for ti vuokatti men idag måst ja återgå ti att planer lektioner o skriv hemtent..

Egentligen sku ja int ga haft tid me nå slalom, men som du sa: man måst hinn leva ibland, men ångesten för att ja missa en skrivdag finns där :/ väntar såå mycket på fast tjänst o 12 veckorna betald semester!! ;)

#8 - Emilia

Alltså Maria, de e som om du tagit tankarna ur mun på mig o skrivit ner dem! Hahah, nämen, hear hear. Verkligen!