2015-12-29 | 07:02:00

Julklappar på sociala medier

Nu vill jag diskutera en grej med er. Det handlar om julklappar. Och nej, det är inte den där eviga ska man ge hela släkten julklappar eller ha ett julklappslotteri?-diskussionen som redan avhandlats på varendaste blogg i hela cyberspace... 
 
 
Jag tänkte att vi skulle diskutera det här med att visa upp sina julklappar på sociala medier. Jag har under de senaste dagarna sett att många bloggare (mest från den lite yngre sidan av bloggosfären) skrivit inlägg där de visat upp varendaste pryl de fått till julklapp i år. Jag menar inte att det här är fel, utan jag är bara nyfiken på att höra vad ni andra tycker om saken. Jag tycker nämligen själv att det är snuskigt fascinerande att se vad andra fått till julklapp, samtidigt som det ärligt talat känns lite förbjudet att läsa de där blogginläggen som handlar om vad som gömde sig under det färggranna julklappspappret. Det känns nämligen som att man kikar in i andra familjers ekonomiska situation när man ser den där uppräkningen av julklappsskörden.
 
Det här med ekonomi är ju ofta ett väldigt känsligt ämne att ta upp i bloggvärlden. Helst ska man vara knäpptyst om huruvida man har föräldrar som är förmögna som troll eller om man är uppväxt under lite mer karga ekonomiska förhållanden. Men när man ser de där blogginläggen med bilder på den ena dyra julklappen efter den andra kan man ju inte låta bli att dra sina slutsatser... samtidigt som det ju faktiskt kan vara så att familjen i fråga har sparat pengar i fem år för att kunna köpa en Marc Jacobs-klocka och en ny systemkamera i julklapp till dottern.
 
Julklappsinlägg må vara fascinerande, men som vuxen kan jag inte låta bli att fundera på hur de där uppvisningarna på sociala medier påverkar klasskompisar och vänner i de fall där det är yngre personer som lägger upp dem. Hur kul är det för Lisa som fick pennor och choklad till julklapp för att hennes föräldrar inte hade råd med något mer att se att Hanna på parallellklassen fick en märkesväska, Victoria's Secret-prylar och tjugoåtta andra saker? Knappast särskilt roligt skulle jag tro. Men samtidigt förstår man ju att Hanna är stolt över sina fina julklappar och vill visa hela världen. Och det ska hon ju få göra om hon vill, eller? Bara för att Hanna fick trettio julklappar och Lisa fick två betyder det ju inte att Hanna hade en bättre jul än Lisa.
 
Ja, som ni märker ställer jag mig lite skeptisk till de här julklappsinläggen, samtidigt som jag tycker att de är väldigt fascinerande att läsa. Själv visade jag ju ett par av mina julklappar häromdagen och resten lär kanske medvetet eller omedvetet synas i framtida inlägg. Men någon komplett uppräkning av varje julklapp kommer ni (tyvärr) inte att få på denna blogg. Det är ett medvetet val.
Är det okej eller inte okej att visa sina julklappar på sociala medier?

Finheter
Christina

Jag brukar medvetet hoppa över liknande inlägg där folk visar upp sina julklappar. Varför? Jo, det intresserar mig inte så väldigt mycket. Sen igen har jag nått en sån ålder när julklappar känns mera och mera oviktigt, jag har så svårt att ens komma vad jag skulle kunna önska mig.
Tyvärr känns julklappar på sociala medier lite som skryt i mina ögon. Fast sen igen så visar ju vi unga vuxna upp våra grejer också, fast oftast är det ju så då att vi kanske har köpt den där systemkameran tidigare och sen önskat oss den där väskan.

Ah, vet inte riktigt vart jag vill komma med detta nu, men bra inlägg du skrev hur som helst!

Svar: Tack för din kommentar Christina! Vi verkar vara inne på samma spår (förutom att jag nyfiket klickar mig in på de där julklappsinläggen, till skillnad från dig). Men jag håller med dig, oftast känns de där julklappsinläggen som smygskryt. Men å andra sidan smygskryter man ju rätt ofta på sociala medier, så det är inget ovanligt egentligen. Jag vet inte heller riktigt vart jag vill komma, men jag får bara en känsla av att de där julklappsinläggen inte är helt okej på något vis.
TIDSTJUVEN

2015-12-29 | 07:39:11 | http://finachristinas.com
Jarina

Jag hör ju till en av dem som visade upp en del julklappar, men det var varken för att skryta eller få någon desto större uppmärksamhet. Jag tycker själv att det är väldigt roligt att läsa andras inlägg om julklappar så därför gjorde jag också ett, fastän mina julklappar knappast var så unika eller speciella :) så för mig är det okej med såna inlägg! :)

Svar: Intressant att höra din synpunkt om saken Jarina! Ofta lägger man ju upp bilder och inlägg utan desto större eftertanke också. Det hör ju till att man visar rätt mycket av det som man gör och får på sociala medier, så ur ett sådant perspektiv är julklappsinläggen naturliga.
TIDSTJUVEN

2015-12-29 | 10:12:28 | http://jarina.fi/
Therese

Jag tror att iom att sociala medier är så stora så blir det nästan oundvikligt att på ett eller annat sätt visa upp det. Folk bloggar och instagrammar allt och det vi gör, äter eller har på oss även till vardags avslöjar ju en del av vad vi har för ekonomi och förutsättningar.
Jag tror att dom som är unga idag är mer vana vid att kunna "tjuvkika" in i folks liv på ett annat sätt än vad man själv kunde när man var liten. Men den största skillnaden är antagligen bara att vi pratade om julklapparna när vi kom tillbaka efter jullovet, och barnen idag går in på varandras bloggar och tittar..inte SÅ stor skillnad med andra ord.

Svar: Här tror jag absolut att du har en poäng Therese! För många blir det säkert oundvikligt att blogga/instagramma om julklapparna, eftersom man skriver om allt annat som händer i ens liv. Och du har rätt i att man redan före julen har rätt bra koll på hur personer på sociala medier har det ställt, så för den delen kan man ju nästan på förhand räkna ut hurdana julklappar var och en får.

Jag gillar din jämförelse med hur vi pratade om julklapparna när vi kom tillbaka till skolan efter jullovet "på vår tid" medan barnen/ungdomarna idag läser om julklapparna på varandras bloggar och Instagram istället. Visst är det nästan samma sak, men ändå inte. Det blir liksom så mycket mera tydligt när allt framställs med bilder och texter, och för evigt syns på internet, till skillnad från när man pratade om julklapparna EN dag i skolan och sedan var det färdigavhandlat. Men kanske barnen/ungdomarna idag är vana vid att ha det så.
TIDSTJUVEN

2015-12-29 | 11:28:35 | http://theresewiksten.se
Livingwithmycamera

Jag reagerar nog också på inlägg där man räknar upp precis allt och fotar varenda pryl. Det känns ju lite onödigt och kanske lite ointressant också. Lägger jag själv upp några julklappar handlar det nog mest om att jag har bloggtorka efter jul och tycker det är kul att fota nåt som gör sig bra i bild.
Finns många sidor på saken, och vi är ju nog som Therese skriver, ganska indoktrinerade av folks vardagsliv och vanor redan på sociala medier att alla kanske inte ens reagerar.
Men summa summarum så är det ju så att för mycket eller för litet skämmer allt. Lagom och måtta är bäst :)

Svar: Samma här. Julklapparna brukar ha en tendens att fastna på bild eftersom de oftast är mycket trevliga motiv att fotografera.

Och visst är det ju att vi är så vana vid att fotografera och blogga om allt vi ser, gör och får så för den delen är det ju inte konstigt att man skriver om sina julklappar. Det är väl snarare det där själva upplägget med en lång uppräkning av den ena materiella saken efter den andra som gör att hela grejen känns lite fel.
TIDSTJUVEN

2015-12-29 | 12:46:57 | http://livingwithmycamera.wordpress.com
Sabina

Jaah tycker nog som du o sen är det alltid detdär "jaa har nog varit snäll i år" hehe;) sen kanske de bara råkar ha anhöriga med lite mera pengar. Sen kan man ju om man visar upp i tex en mode blogg sin outfit och nämner att det var en julklapp. Det tycker jag är en helt annan sak. Eller att man visar något som man var extra tacksam över ich länge velat ha men just detdär med en bild på varenda eviga sak är inget som intresserar mig och jag ser det lite faktist som att visa att man har fått lite mer än andra. Något sorts bekräftelse behov på något knasigt sätt. Men alla gör ju som de vill. Mmen som du säger är ju pengar ett känsligt ämne som folk aldrig kommer sluta fundera på, vem som har mycket och vem som hat lite;)

Svar: Jamen precis Sabina! Som att mängden julklappar skulle ha någonting alls att göra med hur snäll eller elak man varit under året som gått. I grund och botten är det ju nog någon typ av bekräftelsebehov som stillas i och med att man visar upp sina julklappar för omvärlden.

Jag håller med dig om att man smidigt kan få in informationen om att man fått en viss julklapp i ett annat inlägg istället för att göra en uppräkning. Fick man inredningsprylar till julklapp kan man ju fota lite inredningsbilder och berätta att de nya sakerna är julklappar och likadant med outfitbilder om man fått kläder till julklapp. Det tycker jag ändå att många bloggar har lyckats väldigt smidigt med också. :)
TIDSTJUVEN

2015-12-29 | 13:03:41
Linda

Intressant inlägg!

Jag har funderat på detdär samma en längre tid. Jag är inte speciellt intresserad av att se vad andra fått i julklapp. dock i min 24:e lucka i julkalendern kom det ju med två korta filmsnuttar med mina julklappar. Inte för att skryta, utan för att jag är tacksam över vad jag fick & för att själv kunna se tillbaka. det passade i videon och en videosnutt med julklappar är lite annat än en bild med samma känner jag :)

Svar: Tack för din kommentar Linda! Det beror ju egentligen på hur man framställer hela grejen. Om man visar upp dem bara för att "skryta" är det något som är fel, men det är klart att julklapparna inte ska behöva vara hemliga och att man ska få visa att man är tacksam för dem. Fler av mina julklappar kommer garanterat också att synas på bloggen.
TIDSTJUVEN

2015-12-29 | 13:21:41 | http://lindasjolund.blogg.se
Danielas Dagbok

Ett bra inlägg du skrev, ska bli intressant att läsa allas åsikter om ämnet!

Jag själv tänker främst såhär: Man kan inte göra alla nöjda. Visar man upp sina julklappar kanske någon blir ledsen för att hon/han inte fick lika många julklappar, visar man bilder från en resa kanske någon blir ledsen för att hon/han inte har råd att resa och visar man bilder på sina muskler kanske någon får prestationsångest.

Jag brukar blogga om sånt som jag själv tycker om att läsa i andra bloggar, och jag tycker det är jättekul att se andras julklappar! Därför visade jag också mina egna :) Det handlar inte om att skryta, utan att man helt enkelt är glad över det man fick.

Jag förstår ditt tankesätt att det kan kännas som skryt, men samtidigt så visar ju de flesta upp sina födelsedagspresenter också, och har jag aldrig läst att det skulle uppfattas som skryt. Jag minns när du visade upp din daniel wellington klocka du hade fått i födelsedagspresent, och då tänkte jag bara "oj vilken fin klocka Maria fick, vad kul!" och inte "jaha nu ha Maria fått dyra presenter och skryter om dem i bloggen" :D Jag hoppas att folk tänker så också när jag visar saker jag fått, istället för att uppfatta det som skryt.

Svar: Tack Daniela! :) Jag tycker också att det är intressant att läsa vad andra tycker om ämnet just för att jag själv känner mig så tudelad till det och inte riktigt vet var jag står.

Du har helt rätt i att man aldrig kan göra alla nöjda. Om man skalade bort allt som kunde göra andra avundsjuka så skulle man till sist inte kunna blogga om någonting alls. En blogg är ju i grund och botten ens egen och den handlar till största del om ens eget liv, och då bestämmer man ju själv vad man skriver om. Jag tycker personligen att man ska strunta i Jantelagen och våga vara stolt över sig själv, så med det i baktanke får man givetvis skriva om vad man fått till julklapp. Det problematiska med de här julklappsinläggen är själva framställningen. När det bara blir en enda lång uppräkning av gåvor känns det som att man visar dem för att smygskryta, även om det kanske egentligen inte är så. Förstår du hur jag menar? Egentligen kanske man visar dem för att själv kunna gå tillbaka i sitt arkiv och se vad man fick till julklapp julen 2015 eller för att gåvorna gjorde sig bra på bild, men det är lätt att misstolka.

Jag brukar själv blogga om saker jag fått till present just för att minnas hur tacksam och glad jag var, precis som du också gör. När jag bloggade om Daniel Wellington-klockan (http://tidstjuven.com/2015/august/att-bli-grundlurad-pa-sin-fodelsedag.html) var det ju inte heller för att skryta, utan snarare för att minnas situationen. Hade jag placerat klockan tillsammans med de andra födelsedagspresenterna som jag fick samma år så hade inlägget förstås sett ut som de här julklappsinläggen.

Jag tror att jag kanske reagerade på det här just för att jag själv inte tycker att julklapparna är så värst viktiga egentligen. Men det är ju så att barn och ungdomar tänker på ett annat sätt än vad vi som är lite äldre gör. När man är yngre jämför man sig själv mycket mer med andra och påverkas av det som andra publicerar på ett annat sätt.

Sorry för råddigt svar.
TIDSTJUVEN

2015-12-29 | 14:11:46 | http://ddanielas.blogg.se
Cindy

Alltså. Jag tycker att det är förstås helt ok att visa upp ifall man vill det. Själv tänkte jag göra något litet inlägg om julklapparna, men då bara några stycken, typ tre eller något... Sen också om något som jag själv gav bort.

MEN: sen när det gäller att lista upp alla sina julklappar från iPad till minsta sockpar fattar jag inte vitsen med. Men visst, var och en med sin blogg :)

Svar: Det var just de där kompletta listorna med strumpor från moster, kontanter från mormor, iPad från pappa, högtalarsystem från farbror osv osv som jag syftade på. Jag tycker som sagt själv att de är fascinerande men lite olustiga. Men som du sa, var och en med sitt.
TIDSTJUVEN

2015-12-29 | 15:26:33 | http://cindymec.blogspot.com
Maria

Oj, tanken har inte ens slagit mig att det INTE skulle vara ok att visa upp vad man fått i julklapp :D Det är enligt mig inget konstigare än att visa upp vad man shoppat m.m. Jag resonerar nog ungefär som Daniela, och jag gör det väl främst för mig själv, för jag tycker det kan vara kul att nåt år senare se vad man egentligen fått tidigare jular. För mig är all den där överdrivna ångesten kring vem som har mer pengar, får finare klappar, har snyggare kropp, lyfter mest vikt m.m. dessutom så främmande så det känns som att jag kommer från en annan planet ibland..! Mina julklappar brukar dessutom vara ganska "medel" eller t.o.m lågbudget ibland vad gäller prisklass, jag tycker iaf att just mina julklappar inte har nån skrytfaktor över sig. Men jo, tror nog jag vet vilka sorts julklappsinlägg du främst syftar på, och just mitt hör nog inte dit. Men tycker det är kul att läsa allas julklappsinlägg oavsett prisklass och jämför då verkligen inte mina med andras, tycker sånt hör hemma i lågstadiet :D

Svar: Kul att kunna bidra med en tankeställare. :D Intressant att höra hur du tänker kring det här med att visa upp julklappar! Jag skulle kunna tänka mig att göra en lista i dokumentationssyfte jag också, fast då skulle jag kanske låta den finnas någonstans bland mina dokument på datorn istället för på bloggen. Men det där beror nog helt på vad man bloggar om i vanliga fall.

Jag tror att det är viktigt att ibland försöka tänka sig in i andras situation också. Även om man själv inte blir avundsjuk eller ledsen av att se andras julklappar, så finns det säkert många som reagerar på det viset också. Och de personerna hörs inte. Men jag hoppas förstås att de flesta inte läser och skriver de där julklappsinläggen för att jämföra, utan istället för att dokumentera.
TIDSTJUVEN

2015-12-29 | 16:20:10 | http://www.mariasmemoarer.com
Maria

* men intressant synvinkel och diskussion hur som helst :) (råkade klicka iväg förra kommentaren för fort :D)

Svar: Thanks! :)
TIDSTJUVEN

2015-12-29 | 16:21:14 | http://www.mariasmemoarer.com
Daniela

Jag visar upp max 5 julklappar mest för jag själv gillar såna inlägg :)

Svar: Intressant att höra! :)
TIDSTJUVEN

2015-12-29 | 16:52:46 | http://www.aleinad.blogg.se
Cemonas

Tycker diskussionen i sig är så larvig. Att man inte skulle visa upp saker för att andra kan bli avundsjuka... Herregud, livet är orättvist om man ser det så. Oberoende om någon visar upp julklappar! Alla får lära sig sin egen väg. Så mycket dalt med allt idag.

Svar: Fast är den faktiskt så larvig? Med tanke på all uppståndelse verkar den snarare vara mycket aktuell. :)
TIDSTJUVEN

2015-12-29 | 18:01:49 | http://cemonas.blogg.se
Hannah Kjellman

Intressant inlägg Maria! Jag själv hör till en av dem som gjorde ett julklappsinlägg, men jag valde ut några stycken klappar. Jag gjorde nog inlägget för att jag själv tycker det är kul att läsa andras julklappsinlägg.

Men på något vis kan jag inte se skillnad på att visa vad jag shoppat eller visa julklappar. Vi visar hela tiden våra nya grejer på sociala medier. På samma gång som jag förstår ifall julklappsinlägg kan ge upphov till avundsjuka hos yngre och också ses som skryt, även om grundtanken absolut inte är sådan.

Sen finns det ju de som visar upp alla sina typ 30 julklappar i ett inlägg, och det kan jag hålla med om att jag inte förstår pointen med. Men ja, det är väl också upp till var och en..

Svar: Tack för din synpunkt Hannah! Själv tycker jag att det faktiskt är skillnad mellan det man shoppat själv och det man fått från andra. När man shoppar gör man ju det för egna pengar som man själv tjänat ihop, medan julklapparna kommer från föräldrar/släktingar/syskon/vänner. På det viset tycker jag att det är mer okej att visa saker man köpt för egna surt förvärvade pengar. Men det är ju bara min åsikt. Du har rätt i att det är upp till var och en att själv välja hur man gör.
TIDSTJUVEN

2015-12-29 | 18:10:33 | http://www.autre.fi/bloggar/hannah/
Sara

Jag känner lite samma som dig, å ena sidan är det sjukt intressanta att se vad andra fått, men å andra sidan känner jag lite själv att jag inte vill visa upp vad jag fått själv. Jag vet att jag har gjort det för något år sedan men vet inte om jag tänker göra det längre. Det kommer säkert fram förr eller senare, och säkert syns några julklappar på mitt kommande julaftonsinlägg. Som någon här ovan skrev så kanske jag bloggar om det om jag får bloggtorka men har inget behov att "skryta" med vad jag fått. Däremot tycker jag inte att det är någon skillnad på att visa upp klapparna eller visa upp saker man shoppat. Men det beror ju också lite på "hur" man bloggar, om det är någonting man brukar göra eller ej eller hur det passar in. Vet ej heller riktigt vad jag vill säga med detta. Men förstår pointen från båda hållen.

Svar: Tack för kommentaren Sara! Skönt att höra att någon annan känner sig lite tudelad till hela grejen. Och precis som du säger så syns ju julklapparna ändå på bloggen förr eller senare i andra sammanhang. Då känns det mer naturligt att nämna att den och den saken var en julklapp, än att göra en lång uppräkning.
TIDSTJUVEN

2015-12-29 | 18:15:02 | http://www.saralene.blogg.se
Hemma Hos Felicia

Jag har också funderat över denna fråga. Personligen skulle jag inte göra ett inlägg med saker jag fått i julklapp. Har nu också lagt märke till att alla youtubers lägger upp sina "what i got for christmas"-videos vilket jag kan tycka kan vara jobbigt för dem som kanske inte fick så mycket julklappar och man kanske känner att det är orättvist.

Svar: Så kul att du har funderat på samma sak! Det är ett knepigt ämne det här. Det finns ju inget rätt och fel egentligen, utan bara olika synsätt. Och det blir liksom så tydligt hur alla tänker olika om saken.
TIDSTJUVEN

2015-12-29 | 19:17:04 | http://feliciahblogg.webblogg.se/
a n n i k a

Jag är själv den personen som brukar göra julklappsinlägg på min blogg, troligen mest över att jag har bloggtorka och det tar alltid minst en vecka innan jag visar vad jag fått. Jag nämner inte heller alla julklappar jag fått. Hoppar alltid över pengar, godis och annat som jag inte är så brydd om att visa. Tycker också att det är roligt att få se vad andra har fått. Dock blir jag lite irriterad på att vissa personer måste uppdatera direkt på vad de fått till julklapp.

Men borde det inte vara precis samma sak med shopping inlägg? Alla har ju inte råd att köpa en massa kläder, skor, smink etc. Så jag tycker det är helt enkelt upp till sig själv om man vill visa sina julklappar eller inte :)

Svar: Jag tror att du har rätt i att de där julklappsinläggen är en bra utfyllnad när man har bloggtorka. På det viset fyller de ju också en funktion. Intressant att höra din syn på saken Annika! Tack för att du delade med dig.
TIDSTJUVEN

2015-12-29 | 20:26:32 | http://blogofphoto.webblogg.se
Nadia

Att visa upp vad man köpt på sociala medier hör ju till vanligheterna. Oberoende om det är jul eller en vanlig vardagsmåndag. Jag menar, otaligt många bloggare (främst inrednings/modebloggar) baserar ju sina bloggar på inköp. Har man köpt något nytt, visas detta på bloggen utan vidare. Många tycker också om att visa upp vad de fyndat på loppis.

Själv skulle jag aldrig räkna upp och dokumentera allt jag fått eller köpt. Tycker det skulle vara för pinsamt.Men visst vill jag visa något då och då, men oftst lämnar jag bort bildtexten "denna fick följa med mig hem" ;)

Svar: Men är det samma sak att visa saker man köpt själv som att visa saker man fått av andra? Jag tycker att det är en viss skillnad.
TIDSTJUVEN

2015-12-29 | 20:49:45 | http://nadiaboussir.com
Henrietta Nylund

Håller med dig! Kan tycka att det är kul ibland att se "mina julklappar" inlägg, men det känns ju lite som om det är just en tävling om vem som får mera, och om man har fått mindre än någon är man "fattigare", så det är ganska blandade känslor jag har om ämnet! :D

Svar: Exakt! Tack för din kommentar Henrietta. Det är ett intressant tema det här.
TIDSTJUVEN

2015-12-29 | 21:38:56 | http://ettass.blogg.se/
Chevelle Ekström

Jag hör till dom som int tänker blogg om mina julklappar, tycker int heller att man kan jämför julklappar med shopping? Man väljer ju vad man shoppar men man väljer ju int vad man får i julklapp, därför känns julklappar som ett känsligare ämne :) Såklart man får blogg om sina julklappar om man vill, bara man tänker på hur man formulerar/framställer he! :) Börja också tänk på att he ställer ju också nästan samma press på oss bloggare, om nån int kanske får så myki julklappar så ere väl int så kul att blogg om nå små enkla saker när alla andra får dyra saker! Finns myki att diskuter kring dehe ämne! :D

Svar: Precis så tänker jag också - att det är skillnad på att visa upp saker som man köpt själv och att visa sådant som man fått av andra. Jag tror att du har rätt i att det är just därför som julklapparna blir ett mycket känsligare ämne än "vanliga" shoppinginlägg. Du satte ord på det som jag själv inte riktigt lyckades beskriva. Tack Chevelle!
TIDSTJUVEN

2015-12-29 | 21:55:38 | http://chevelleekstrom.blogg.se
Anna

Jag tycker att alla får visa upp sina julklappar på sociala medier om de så vill. Blir nån avundsjuk så tycker jag att problemet finns mellan den avundsjukas öron, inte i julklapps-blogginlägget :) Hör dessutom själv till den nyfiknare delen av befolkningen som tycker om att spana in vad andra fått och kanske inspireras inför julrea!

Svar: Kul att höra hur olika alla tänker. :) Det är klart att det inte är bloggarens fel egentligen ifall någon som läser inlägget blir avundsjuk, men det är ju ändå upp till bloggaren att välja hur hen framställer det hela. Jag tycker att man absolut får visa och vara glad över vad man fått till julklapp, men det är de här långa listorna som jag inte riktigt förstår mig på. Men du har ju rätt i att man kan inspireras av andras julklappar också.
TIDSTJUVEN

2015-12-30 | 00:16:14
Rebecca

Håller till viss del med alla ovanstående. Det som ändå slog mig var att man förstår att alla inte har råd med så många eller så jätte dyra julklappar men man tycks inte förstå varför vissa vill visa upp dom där strumporna, godisasken eller pepparkaksformerna osv. Tänk om dom julklapparna är jätte värdefulla för dom personerna. Lika som en Daniel Wellington klocka eller ipaden som någon annan fått. Ingen kan ju veta det och när man säger att det är synd för dom yngre för att dom kan tolka alla julklapps inlägg fel och som att det är orättvist och blir ledsna. Men är det så konstigt när dom flesta bara tycks sätta upp om dom dyraste och finaste julklapparna. Det om nåt kan i mina ögon ses som skryt. Vissa kanske tar för givet att det är en självklarhet att alla får dom där sockorna osv men också några dyrare och mera bloggvärdiga grejer.. ;) Dock tycker jag att det här ämnet kan vridas på så många sätt och jag är nog också rätt tudelad här.. :) plus alla måste få ju göra som man själv vill vilket ju är toppen! ^^

Svar: Superbra kommentar Rebecca! Här bidrar du med en synvinkel som jag själv inte ens hade tänkt på.
TIDSTJUVEN

2015-12-30 | 11:42:02 | http://rljuuung.blogg.se
Anonym

http://bloggkoll.ratata.fi/blogg/article-64692-398265-att-showa-off-sina-julklappar

Svar: Tack för länken! Kul att inlägget noterades på Bloggkoll. :)
TIDSTJUVEN

2015-12-30 | 15:38:34
ellenlundis

Jag har faktiskt ingen aning. Jag brukar lägga upp nån inlägg på mina julklappar eller födelsedagspresenter, på samma inlägg. :P.o

Jul bilder och julklappar. Födelsedag och presenter. Men upplever att ingen bryr sig om mina klappar osv. Kanske för jag inte har så stor blogg.. Jag vet inte riktigt. :S

Svar: Det är ju ett bra sätt att sätta mer uppmärksamhet på själva julfirandet, men ändå få visa vad man fick till julklapp ifall man vill göra det. Smart Ellen!
TIDSTJUVEN

2015-12-30 | 16:11:04 | http://finlandsgullet.wordpress.com/
Maria

En till tanke som slog mig - var går gränsen egentligen för vad man får visa och skriva utan att trigga någon eller göra någon ledsen för att de inte har det "lika bra" eller är "lika duktiga" själv? Tänker inte bara julklappar, utan även tränings- och hälsobloggar etc. Kanske jag inte heller borde blogga om det ljuva livet utomlands, för då blir väl alla som drömmer om att bo utomlands men inte kan/vågar ledsna av att se mig leva deras drömmar.. Jag kan förstå att det kan vara ett problem för barn och tonåringar som saknar insikt i livet, absolut. Men jag känner inte att just mitt och andra fullvuxna människors julklappsinlägg har så mycket med saken att göra, jag tror inte att en 13-åring lär vara så avundsjuk över min box med teer eller min elektriska fotfil som jag fick i julklapp, misstänker att de har lite annat på sin önskelista :D Samtidigt lite svårt att sätta åldersgräns på när det är för "känsligt" att blogga om sina julklappar, och i vilken ålder det blir ok. För i min ålder sitter väl ingen och gråter över att nån annan fick finare julklappar längre, hoppas jag..? Jag är en superkänslig person på många sätt, men jag gråter inte över en sån sak ändå, så jag antar att normalkänsliga inte heller gör det.. ;) Men så växte jag inte upp med sociala medier heller, det kom in i bilden först när jag var vuxen i princip. Så ja, inte så lätt att förstå sig på den yngre generationens tankebanor :) (alltså man får ju nästan känna sig gammal på riktigt..!)

Och detdär om att tävla om vem som har bästa klapparna, det gör man väl åtminstone inte som vuxen människa, hoppas jag. Som sagt, detta är väl snarast ett "problem" bland minderåriga isf? Och när det gäller minderåriga och unga vuxna så kan shoppingen spegla familjens ekonomi lika mycket som julklapparna, för är familjen välbärgad är det i många fall föräldrarna som pungat ut pengar till shoppingdagen.

Jag börjar faktiskt bli lite trött på allt snack om vad man får skriva och inte skriva, men det beror inte egentligen på ditt inlägg, utan mera på all tidigare debatt om att hälsobloggar m.m. är triggers. Jag skulle hellre fokusera på hatprat på nätet etc som faktiskt har lett till självmord och självmordsförsök som kanske är det allvarligaste problemet på nätet och i sociala medier.

2015-12-30 | 18:25:56 | http://www.mariasmemoarer.com
Kommentera:
Kom ihåg mig?