2015-12-29 | 22:52:00

En stjärnklar kväll

 
Så häftigt det hade varit att ha ett maffigt telezoomobjektiv kvällar som denna! Det var både månljust och stjärnklart ikväll när Mikael, Toffe och jag körde hemåt från Nykarleby. Jag övertalade mina medresenärer att ta en "liten" omväg via mörka skogsvägar så att jag kunde försökte fånga den lite småkusliga vinterstämningen på bild. Som tur var medresenärerna både trevliga och medgörliga.
 
 
Jag drömmer i smyg om ett zoomobjektiv på 70-200mm. Istället för en liten suddig ljusprick (som det blir med mitt standardobjektiv som är 17-50mm) hade månen kunnat bli en hålig ost på bild - så där som den egentligen ser ut.
 
 
Fast jag vet ju att det vore en väldigt onödig objektivinvestering med tanke på hur mycket ett telezoomobjektiv kostar och hur få gånger jag skulle ha användning för det... Men drömma får man. :)

Finheter
Viktoria

Hur tar man bild på mörk himmel med systemkamera? Vet inte hur många gånger jag försökt med olika inställningar men det fungerar inte! Det är inte så att det blir en dålig bild utan det går inte att ta någon bild alls! Rutan blir röd och vägrar. Vet du något om det??

Svar: Det låter väldigt mystiskt att rutan blir röd. Vilken kameramodell har du? Har du testat att ställa fokusen manuellt, ifall det kanske är så att kameran inte kan fokusera automatiskt i mörkret och därför protesterar? Jag brukar själv alltid ställa fokusen manuellt när det är mörkt.

Testa att ställa fokusen på "manuell" och vrid inställningsratten till "M". Om rutan fortfarande blir röd då vore det kanske bra att gå till en fotoaffär och kolla om kameran behöver lämnas in på service.
TIDSTJUVEN

2015-12-30 | 00:02:56
caroline

underbara bilder!!

Svar: Tack så mycket Caroline! :)
TIDSTJUVEN

2015-12-30 | 09:33:07 | http://carrostyle.devote.se
Jessica

Jättefina bilder!

Svar: Tack Jessica! :)
TIDSTJUVEN

2015-12-30 | 12:40:51 | http://brevfranjessica.blogspot.fi
Linda

Jättefina foton, Maria! det är alltid lika kul att fota i månljus. och jag kan lova dig, att det är inte alltid det lättaste att få en bra bild på månen med ett telezoom objektiv heller! själv har jag ett gammalt Nikkor 70-300 utan bildstabilisator.. brukar låna pappas motsvarande (nya) fast MED VR.. otroligt viktigt. idag finns det väl dock inga telezoom utan bildstabilisator tror och hoppas jag.

Det finns ett Tamron 70-300 med Canon fattning på cyberphoto för 351 euro (http://www.cyberphoto.fi/info.php?article=vc70300ca) som de har satt guld toppklass som betyg på. det kan du ju ta en titt på :)

Svar: Tack så mycket Linda! :) Ja, visst är det roligt att fotografera på kvällen och natten. Fast jag brukar ha en tendens att väldigt spontant komma på att jag ska fotografera, så jag är aldrig tillräckligt varmt klädd och förfryser nästan fingrarna. Haha. :D
Vilken tur att du kan låna din pappas objektiv! Man borde ju låna objektiv av kompisar och bekanta lite oftare för att testa på att fotografera med någonting annat än sina egna trotjänare. :)

Tack för objektivtipset!
TIDSTJUVEN

2015-12-30 | 13:51:32 | http://lindasjolund.blogg.se
ellenlundis

Åhhhhhh! :o Jag blir mållös!

Svar: Tack Ellen! Så söt du är. :)
TIDSTJUVEN

2015-12-30 | 16:12:43 | http://finlandsgullet.wordpress.com/
Maria

Så fint! Jag skulle också vilja ha ett sånt objektiv.. Mest sur över att inte ha en systemkamera med superzoom var jag nog på en av roadtriparna på Teneriffa då det satt en ståtlig örn i toppen av en tall...! Försökte ju ta foto ändå, men det blev bara en suddig fläck... :(

Svar: Ååh, såna gånger harmar det verkligen att man inte har en tillräckligt bra kamera eller rätt objektiv med sig. Du kan ju trösta dig med att du själv vet att den där suddiga fläcken på bilden är en riktig örn i alla fall. Det måste ha varit en häftig syn! :)
TIDSTJUVEN

2015-12-30 | 17:22:12 | http://www.mariasmemoarer.com
Petra

Jaa, jag instämmer med föregående talare - jättefina bilder!

Svar: Tack Petra! Så roligt att du tycker det. :) Bilderna blev inte riktigt som jag ville, men det är helt okej det också.
TIDSTJUVEN

2015-12-30 | 20:38:54 | http://kvarnbacksvillan.blogspot.fi/
Kommentera:
Kom ihåg mig?