En omöjlig ekvation?

 
Min familj, mina släktingar och mina vänner har alltid fött upp produktionsdjur. Vi har också alltid haft sällskapsdjur. Jag är djurvän ända ut i fingerspetsarna och jag äter kött. Går den ekvationen ihop?
 
De senaste dagarna har en vegandiskussion gått varm på sociala medier, och jag blir ärligt talat lite ledsen av de uttryck den tar. Jag blir uppriktigt ledsen när någon säger att de som äter djur inte är djurvänner och att de som föder upp djuren vi äter inte är något annat än mördare, för faktum är att jag vet att de som föder upp djuren är de allra största djurvännerna som finns. Bönderna bryr sig om sina djur och lägger ner all sin tid och kraft på att djuren ska ha ett bra liv och de har ansvar för sina djur dygnet runt.
 
Faktum är att de produktionsdjur som föds upp här i Finland har det otroligt bra. Ärligt talat har grisarna och korna det ibland till och med bättre än våra åldringar har. Tänk om djurrättsaktivisterna skulle lägga ner lika mycket energi på att uppmärksamma de brister som finns inom åldringsvården och psykvården istället för att febrilt leta efter fel i djuruppfödningen! Verkligheten på ett lantbruk ser inte ut som i Bregottreklamen eller Bonde söker fru-programmet på TV, men det betyder inte att verkligheten på ett lantbruk är dålig.
 
 
Bara för att jag äter nötkött betyder det inte att jag skulle kunna tänka mig att äta upp en katt, för i mina ögon är det skillnad på kor och katter. Jag behandlar både kor och katter med kärlek och respekt, men jag äter bara den ena av dem. För många verkar det vara en omöjligt att acceptera att någon kan tycka om djur och samtidigt vara köttätare, men i mina ögon måste man inte välja antingen eller. Man kan vara en djurvän och samtidigt äta kött med gott samvete.
 
Jag tycker att grisarna är söta, men jag tycker också att grisarna är goda. Jag tänker äta min inhemskt producerade köttbit, dricka min inhemska mjölk och äta mina närproducerade ägg med gott samvete även i fortsättningen, men samtidigt accepterar jag också att andra kan tycka annorlunda.
Jag önskar att acceptansen kunde vara ömsesidig.
#1 - Ida-Marie

Så bra skrivet, kan int säga annat!

Svar: Tack! :)
TIDSTJUVEN

#2 - Viktoria

Jag har själv växt upp på en gård hela mitt liv och bor fortfarande kvar här och jag älskar djur samtidigt som jag älskar kött! Det är skillnad på att äta kött från djur som man vet haft det riktigt bra och gått fritt än från djurplågeri.

Svar: Så är det.
TIDSTJUVEN

#3 - Linn

Jag förstår dilemmat, och är en av dedär som står mitt emellan. Jag förstår helt och hållet de som säger att man inte kan kalla sig djurvän och samtidigt äta djur, för om man på riktigt försöker se det ur en aliens synvinkel så förstår man att det inte går jämnt ut. Samtidigt så förstår jag ju precis att det finns massvis med djuruppfödare som ger sina djur ett helt fantastiskt liv, med bra mat, fritt rum att röra sig på, och ett skonsamt sätt att dö. Bra mänskor, och goda djurvänner. Det är en hemskt knepig fråga, och man ska vara försiktig att döma den andra sidan.

För mig personligen handlar det inte så mycket om vilket val man gör, utan att det val man gör är övervägt - att man förstår vad ens val har för konsekvenser. Jag äter inte djur, för jag skulle nog inte klara av att själv ha livet av det djur jag skulle äta, och då tycker jag själv att det är lite oetiskt att låta någon annan ta över det "ansvaret". Fast sen är jag mera emot själva köttindustrin än något annat - det att man föder upp en varelse med den huvudsakliga tanken att den ska dö. För de flesta äter kött bara för att det Är Gott, och det är inte en tillräckligt bra orsak för att ta ett liv för mig. Men det är det för andra, och det är deras frihet och val :)

#4 - Karolina

Yes, så jäkla bra inlägg! Håller med dig HELT.

Svar: Tack Karro! :)
TIDSTJUVEN

#5 - ɑ n n i k ɑ

Åhh så söta :) Jätte bra skrivet också, håller med dig helt!

Svar: Tack!
TIDSTJUVEN

#6 - http://carloine.blogspot.com

Åh! Tack för bra blogginlägg. Själv brinner jag mycket för den här frågan och skrev själv mycket om den här frågan förr. Själv är jag uppväxt och van med rävfarm, än idag. Och här i byn har de flesta nåt slags djur de arbetar med. Och jag är en ordentlig djurvän, som älskar kött och djur. Det går ihop. Folk har svårt att förstå att det är riktiga djurvänner som väljer att arbeta med detta. Det tar bra hand om djuren för att de inte ska bli sjuka, för sjuka djur eller de som levt i misär smakar inte gott eller får fin päls. Med alla krav är det också svårt att kunna behandla sina djur illa och få ens företag och produktion att fortsätta, och det folk inte heller vet: det här är ju inte någon miljöbusiness, men folk gör det för att de tycker om att jobba med sina djur :)

Svar: Tack för din kommentar Caroline! Jag håller med dig. Jag tror också att vi som är uppvuxna med djuren ifråga och har sett alla steg i produktionen sedan barnsben ser på saken på ett annat sätt än de som aldrig har satt sin fot i ett fähus eller i en rävfarm. Det är lätt att döma någonting som man inte själv är insatt i, och det är lätt att tro på allt som står på nätsidor om man inte har någon egen referensram att utgå ifrån.
TIDSTJUVEN

#7 - Elvira

Intressant inlägg! Hade ingen aning om hur det verkligen är, utan har bara fått bilden av att djuruppfödning är hemskt etc. Men bra att någon som verkligen VET skriver om det så vi mindre vetande aom tror på allt media säger till oss att tro på får en verklig inblick. Du är verkligen duktig på att uttrycka din åsikt respektfullt förresten! :) Själv äter jag inte särskilt mycket kött eller mjölk pga hälsoorsaker, men det får ju också var och en tänka olika om.

Svar: Tack så mycket Elvira! Jag tror att du är någonting på spåren här. Det är lätt att tro på allt media säger om man inte själv har någon koll på hur det ligger till i verkligheten. Oftast är det ju de som ropar högst som får mest uppmärksamhet - och det är förstås inte bönderna själva som ropar högst, utan de som är emot djuruppfödningen.
TIDSTJUVEN

#8 - Hanna

Givetvis blir inte alla djur dåligt behandlade inom den finska köttindustrin men det förekommer, tyvärr oftare än man tror. Även fast det finns lagar och regler så betyder inte det att de följs överallt. Har själv hört väldigt otrevliga saker om vad som händer på gris- och pälsfarmar i österbotten, av folk som själva jobbat och t.o.m driver farmarna.
Så helt felfri är inte den finska köttindustrin, när det kommer till burhöns t.ex används burar i Finland som är förbjudna i Sverige pga de är stora som typ ett A4-papper. Jämförelsen med äldreomsorgen förstår jag inte riktigt, menar du påriktigt att det finns djur som föds upp för att bli mat som har det bättre än pensionärer? Att man kunde byta plats med dem och de äldre skulle få det bättre? Är tveksam till det.
Sen får man betänka att djur är mycket mer intelligenta än vi tror, grisar är t.ex smartare än hundar. Ändå äter vi grisen med glatt humör och behandlar hunden som en familjemedlem. Det är väl typexemplet av dubbelmoral, hur man än vrider och vänder på det.
Ja,var och en ska få göra som de vill, men orättvisor ska bekämpas och på alltför många håll behandlas djur som skit. Det måste man vara medveten om ifall man väljer att äta kött.

#9 - E

Vill ge svar åt hannas kommentar lite. Det finns faktiskt äldre som har det sämre ställt än djur här i vårt land. Tänk dej att bo hemma men egentligen inte klara av det, men alla äldreboenden är fulla. Du får hemtjänst kanske 3 gånger /dag, och då hinner de knappt hjälpa dig för att hemtjänstens scheman är så tighta. Du vet inte heller när de kommer och du måste förlita dig på att de faktiskt MINNS dej. På äldreboenden är det oftast minst lika stressigt, du kanske hamnar att bli ställd till sängs redan kl 18, för att det inte finns tid att få alla i säng senare. Kvällsmaten ser oftast likadan ut varje kväll, välling eller gårdagens lunch eller en potatisköttlåda. Om det inte finns tillräckligt mycket personal så får du inte heller den närhet och ömhet i den grad du vill ha, även fast personalen gör så gott de kan. Även här i denna bransch kan det förekomma vanvård osv.

Jag förstår inte varför man måste sätta så stor vikt i att dömma hur andra lever, äter du inte kött själv så gör det inte då, men låt oss som vill ha det äta det bäst vi vill. Kan kallas dubbelmoral med att äga hund osv, men mitt liv skulle vars otroligt tomt utan både min hund och min maletköttsås, punkt.

Svar: Väl talat! Du satte ord på mina tankar.
TIDSTJUVEN

#10 - Daniela

Jag ha aldrig haft någo emot t.ex. rävfarmar, men ha ändå tänkt att djuren där kanske int har de så bra ställt. MEN fö några veckor sen had ja en intressant diskussion me en rävfarmare, som berätta att dom faktiskt tar jättebra hand om djuren, både för att dom bryr sig och för att desto bättre djuren mår, desto finare pälsar. Djuren får bra mat, e djure sjukt får de medicin osv.

Å angående att de int e möjligt att äta kött och kalla sig djurvän - nå, här e ett bevis att de kan man visst de. Jag älskar djur å jag älskar att äta kött, å ingen kan komma å säga att de int stämmer fö de e faktist så ja känner. Fö mig e de helt fine att vara vegetarian, men vegetarianer borde också respektera att dom som vill äta kött, äter kött.

Svar: Precis så är det. Djuruppfödare vill att deras djur ska må så bra som möjligt, helt enkelt för att de tycker om sina djur men också för att det på alla vis gynnar produktionen om djuren är välmående.

Jag har ingenting alls emot personer som är vegetarianer och veganer, så länge de inte heller har någonting emot mitt val att äta kött eller använda animaliska produkter. Jag tycker att man själv ska få besluta vad man vill äta eller inte, men man måste också kunna acceptera att det finns andra som tycker annorlunda. Tack för din kommentar Daniela!
TIDSTJUVEN

#11 - Maria

Jag förstår verkligen inte. Det handlar inte om att jag inte har respekt för folk som äter djurprodukter, det handlar helt enkelt om att jag inte förstår. Oavsett om djuren har det bra, oavsett om de har människor som bryr sig om dem, blir det i slutändan slaktade för att människor vill ha mat.

Det att du säger att man äter en ko och kelar med en hund är speciecism, och det kan jämföras med rasism bland människor. Alltså att det är skillnad på levande varelser. Att ett är tillräckligt värt för att man ska bli upprörd då folk i kina tycker att de smakar gott, medan det andra serveras på tallrik då man kommer hem från jobbet. Jag. fattar. ej.

I mina ögon är djur lika mycket värda. Hund, katt, ko, gris. Ingen ska ätas, ingen ska slaktas. Så klart man kan tycka om djur och fortfarande äta kött. Människan är sympatisk. Men för mig är en djurvän en människa som vill det bästa för alla djur och strävar för att alla djur ska få leva och ha det bra. Så är det inte nu. Oavsett om korna och grisarna har de bra eller om de lider medan de lever så dödar människan dom ändå i slutändan. Och mord är fel. (Japp: mord)

#12 - Ida-Marie

Nu måst ja få säga till här, man KAN INTE jämföra djur med människor och säga att det är som "rasism". Alla människor är skapade lika, vi har samma organ, samma funktioner och så vidare. Det är inte djur, för djuren är också olika varandra!

Dessutom, djur äter ju också djur? Vargar, lejon, björnar, hajar, tigrar osv. äter ju också djur, varför? För att det hör till NÄRINGSKEDJAN. I lejonkungen förklaras det jätte bra:
https://www.youtube.com/watch?v=K5lEJlbEgz4 (kolla från 1:30) :)

#13 - S

Otroligt bra inlägg! 👍 hade tänkt hålla mig ifrån att kommentera men när jag läste marias kommentar här ovan så kan ja inte annat än skriva en rad! Otroligt skrattretande att man kallar bönder mördare, för det är exakt vad du gör! Hursom, Man har i ALLA tider ätit djur! Thats it! Lär dej acceptera det! Vi som älskar både djuren och kött avcepterar att ni inte äter kött men då borde ni oxå acceptera våra val! Och djur dödar djur så alltså djuren är ju mördare då också🙈 eller? Endast skrattretande 😂

#14 - Maria

Om man inte kan jämföra djur och människor, varför är det då relevant att djur äter djur? Människan behöver ju inte ens äta djur för att överleva? Och djur föder inte upp andra djur enbart för att döda dem.

Forskning visar även att djurprodukter är dåligt för människans hälsa. Det är helt onödigt att betala för att djur ska dö för att man själv ska få äta kött när det inte behövs för att man ska klara sig!

#15 - Annika

Bra skrivet! Är djurvän och äter kött. Men accepterar också de som inte gör det, bara de accepterar att man kan vara djurvän och äta kött.

Svar: Tack Annika! Exakt.
TIDSTJUVEN

#16 - Linn

Ida-Marie: Kan du förklara varför man inte kan jämföra djur med människor? Förstod inte din förklaring med likheter och olikheter, och vad det har med diskussionen att göra riktigt. Djur är olika, jepp, men vad gör det då okej att äta ett djur men inte ett annat? Har det nåt att göra med intelligens, eller bara vad som är okej i samhället där just du bor? Det som Maria skrev om kring speciecism är inget påstående eller något som hon hittat på, det är ett faktum och ett fenomen som existerat länge. Jag vet att jag också är skyldig till det, då jag nån gång äter fisk, för att jag på nån mental nivå fått för mig att det är okej att döda fiskar för mig, men inte fåglar. Det är en dum uppfattning jag har, men jag är medveten om den.

Jo, andra djur än vi äter också djur, men då handlar det om överlevnad och om att t.ex. vargar inte kan idka jordbruk. Mänskor äter kött i första hand för att det smakar gott.

#17 - Linn

En till kommentar tills jag ska försöka dra mig ur diskussionen :) :

Mänskor har alltid ätit djur. Så är det.
Fram tills slaveriet avskaffades hade mänskan också alltid haft slavar. Förrän rösträtt för kvinnor godkändes så var kvinnan mannens ägendom. Bara för att något alltid varit på ett sätt, gör det inte etiskt rätt, så ids int snälla använda det argumentet.

#18 - Ida-Marie

Linn: ursäkta om jag skrev otydligt, menade trots allt att männskan är en annan art, alla djur är olika arter, vi är högst upp i näringskedjan. Människan har sedan stenådern jagat ex. mammutar och de djur som fann så, vilket har levt vidare!

#19 - Linn

Tack för klargöringen! Helt bra poäng en grej som jag ovkså funderat mycket över, som wannabevegan och numera typ... demivegetarian. Då menar jag tankar i stilen med "Men mänskan har ju faktiskt kämpat sig upp till den plats i näringskedjan där vi är nu, ska vi plötsligt börja klättra neråt?"

Skillnaden mellan nu och då är att förr var mänskan tvungen att äta kött för att överleva, och då var det mera på lika villkor. Idag behöver människan inte kött, för vi är så smarta att vi kan få all näring vi behöver från andra källor.
Idag äter vi kött enbart för att det är enkelt (för oss), en (dålig?) vana, och Gott! Sure, vissa mänskor har överkänsligheter och kan t.ex. inte äta bönor eller soya, men det är undatagsfall, och man kan inte rättfärdiga hela mänskligheten under den kammen.

Sen har vi ju förstås hela "Jamen köttproduktionen sysselsätter miljoner med mänskor!" Jepp, det gör den! Det gjorde säkert slaveriet också. Jag kan inte tro att det inte vore möjligt att hitta annan sysselsättning för de tappade jobb som en downsizing av köttmarknaden skulle innebära, även om jag på inget vis tror att det är påväg att ske. Någonsin. Människan är för lat idag, och kött är ju, som redan nämnt, så gott. Jag kommer bara inte över att det existerar en jordsomspännande industri som bygger på att föda upp varelser för mat - för att de är goda att äta.

#20 - Maria

S: Om du tänker kalla mig och mina åsikter för skrattretande och lägga ut en så respektlös kommentar kan du väl i alla fall samla till dig modet att göra det personligen? Tack

#21 - Jenny

Jättebra inlägg! Håller med dig helt och hållet. Jag ser mig själv som en djurvän, men gud vad gott det är med en blodig biff ibland! Skäms inte för att säga det.

#22 - Maria

Jag har förståelse för både vegan/vegetarian-sidan och icke-vege-sidan – det enda jag ogillar är intolerans och det här “kriget” mellan sidorna som ändå inte leder någon vart och knappast ändå kommer få någon att ändra sina matvanor – det är något var och en kommer fram till själv och många blir nog bara ännu mer anti av att halvt utpekas som dumma och hemska människor etc för att man äter kött – därför väljer jag att inte döma någon utan låta var och en komma fram till vad som är rätt.

Dock tycker jag att hela världen skulle må bra av en KRAFTIG minskning av köttkonsumtion (många överkonsumerar och ska ha kött till typ varje måltid..!) och variera med växtbaserade proteinkällor så att köttindustrin kunde gå tillbaka till en betydligt mera hållbar och ekologisk nivå. I de fall där det förekommer massproduktion av kött tror jag det ofta förekommer brister vad gäller djurens välmående (för det måste ju vara lite svårt att visa kärlek till och vårda alla typ 500 djur man harpå ett bra sätt..?) medans jag tror de har det betydligt bättre i mera småskaliga former :) Men ja, folk måste ju själva bestämma om de vill vara veganer, vegetarianer, semi-vegetarianer, måttliga köttätare eller storkonsumenter av kött, om man nu tycker man behöver få i sig typ halvkilo kött dagligen. ;) Själv skulle jag beteckna mig som semi-vegetarian och/eller måttlig köttätare :)

#23 - Catarina

Jätte bra skrivet!
Jag brukar hålla mig från att dra jämförelser mellan människor och djur Alla är värdefulla, men vi måste veta skillnaden.
Att djuren skulle ha det dåligt ställt, händer säkert i undantagsfall. Men min erfarenhet säger mig att djuren i en uppfödning många gånger är under bättre kontroll, t.ex vad gäller hälsan, än vad vi människor är.
Och att påstå att en bonde inte är djurvän bevisar bara hur lite man vet om hela grejen.
Kött har vi ätit i långa tider och så lär det fortsätta. Och de människor som väljer bort kött, av en eller annan anledning, de kommer också alltid att finnas. Men att kalla djuruppfödare för mördare, det är väl att ta i.
Och visst kan man vara både djurvän och köttätare :)





#24 - Anonym

Vegetarianer/veganer, hur skulle världen se ut om alla slutade äta kött? Finns det verkligen sådana resurser här på jorden så att människorna kunde klara sig utan kött/djurprodukter?

#25 - Anonym

Tänkte passa på att meddela att det kommer upp virusvarningar när man öppnar din blogg!

Svar: Tack för att du sa till. Mitt virusprogram säger samma sak ibland, men jag har kontaktat både blogg.se där jag bloggar och företaget där jag köpt min domän och båda säger att det inte finns något virus på min blogg. Själv har jag förstås inte lagt till något virus här, så vete sjutton vad den där varningen beror på. Jag hoppas att det bara är en bugg och att den försvinner snart, men jag ska kolla upp saken på nytt för säkerhets skull. Vilken webbläsare använder du?
TIDSTJUVEN

#26 - Jennifer

Jätte bra skrivet, håller helt med dig :)

#27 - Mari K

Anonym som undrade om det finns resurser: JA. Köttindustrin är asdålig för miljön. Faktum är att världen skulle klara sig bättre om flera var vegetarianer.
Sen finns det personer som av hälsoskäl inte kan utesluta animaliska produkter, men de flesta människor behöver faktiskt inte äta kött. (att vi "alltid har gjort det" är irrelevant, vi bor inte i grottor och behöver inte jaga vår mat själva längre)
Jag har inget emot folk som äter kött och tycker att det är gott men jag tycker det är äckligt att äta nåt som har levt.

#28 - Anonym

JA, säger du och går över till något helt annat, lite mer utvecklat hade jag gärna fått ta del av, finns det några studier kring detta? Jag funderar kring jorden och den hållbara utvecklingen, ur denna synvinkel, skulle det inte tära mer på vår jord om alla människor skulle bli vegetarianer/veganer och är detta då ens möjligt, med tanke på resurserna.

#29 - Saga

Så bra inlägg! (kanske du redan märkte att jag delade på fb, hoppas det är okej). Klart att man kan vara köttätare och djurvän samtidigt! Har själv massa bönder och agronomer isläkten och bekantskapskretsen och är därmed liksom halvt uppvuxen kring lantbruksnäring. Människan har alltid ätit kött av andra djur, liksom katter äter råttor och måsar äter fisk. Näringskedjan ni vet. Säkert finns det ju uppfödare som vanvårdar sina djur, men det torde vara en minoritet av alla uppfödare i Finland. Som sagt har alla rätt till sin egen åsikt och därmed även till att välja huruvida en vill äta kött, vara vegetarian eller vegan, önskvärt dock att alla kunde respektera varandras val. Själv blir jag rätt besviken då jag läser insändare av folk som önskar avskaffa pälsnäringen, och som oftast egentligen inte är särskilt insatta i hur den fungerar. Jag köper under inga omständigheter argumentet att"pälsar är en lyxvara som bara rika människor köper och som människan bra klarar sig utan". Pälsar i Finland produceras mer etiskt än någon annanstans. Urmänniskans första kläder var djurhudar! Sedan kan ju nämnas att pälsnäringen är en guldgruva i finska näringslivet och bringar in massor skatteinkomster till vårt land, och välfärdssamhället skulle omöjligen kunna upprätthållas utan dessa inkomster, som man inte"sådär bara" kunde få någon annastansifrån. Bara som en liten tankeställare 😊

#30 - Saga

Kan även påpeka att jag är emot all djurmisshandel, som t.ex. Vanvård av boskap (t.ex. att kor glöms bort och lämnas in i en ostädad ladugård utan mat, där de dör in i sin egen dynga, vilket ju lyckligtvis bara är ett exempel på extremfall) samt t.ex. Sommarkatter. Har man djur så ska man absolut sköta dem också! Men så länge man sköter dem ser jag inte heller något problem med att äta upp dem 😊 min familj har t.ex. aldrig, till skillnad från båda morföräldrarna, haft några husdjur, förutom "sommarfår" som vi i min barndom fick av farmor och farfar för en sommar, och på hösten sedan lät slaktas och åt köttet av på påsken. Mormor och morfar hade under några somrar i min barndom två stycken"sommargrisar" som vi barnbarn namngav och kelade med under somrarna, men åt upp på julen. Så jag har själv fått en väldigt naturlig syn på djurupofödning och köttätning, vilket jag är tacksam över. Känns väldigt naturligt för mig att både vara djurvän och köttätare (förhoppningsvis har jag även råd med en päls i framtiden) 😊 nu får du Maria ett gott skratt av min roman, jag bjussar på det 😉

#31 - Linn

Till anonym: Jag svarar för Mari K:s del här:
Jo, det finns många många undersökningar om dethär att en mera vegetabiliskt baserad diet är mera skonsam för miljön, sådär med en snabb googling på 1 minut hittade jag t.ex. denhär sidan: http://www.vegansociety.com/resources/environment/food-security
...där det bland annat nämns att står att 3,5 miljarder mänskor skulle kunna leva på den mängd mat som istället ges till boskap.
(Jo jag vet, det är en vegansida och studien kan därför vara riktad, men klickar du på de färgade, feta orden går det vidare till originalforskningen). Sen är det ju allmänbildning och folkvett tycker jag (eller?) att kött kräver mer resurser (vatten, odlingsareal m.m.) än motsvarande mängd vegetabilier. Det säger ju sig självt att det kräver mer att ha maten gå igenom ett djur.

#32 - Anonym

Till Linn.
Vet du varför den stora mängd "mat" ges till boskap?
Nämligen för att stora delar av världen växer inte annat än gräs, och människan kan ju inte äta gräs.
Stora delar av den växtproteiner som finns att tillgå går inte att odla på vårt klimat som tex soja.
Vegetarianer skall vara glada att det finns köttätare så att ni inte behöver äta kött, för utan köttätare räcker inte vegetabilierna till!

#33 - Linn

Nå nu räknade jag inte heller gräs som mat, av självklara orsaker, utan just soja och andra vegetabilier som går att jämföra med mänsklig mat. Om hela världens boskap kunde leva på gräs vore det ju inte ett problem, men nu odlas grödor som enkom ska bli till boskapsmat på sjukt stora arealer, där man istället kunde odla mat för människor, och det vore ett mycket mera etiskt sätt att föda världen, än att ge maten till djur och sedan äta djuren. Ur minnet vill jag minnas att det går åt ca. 10 gånger mer vatten, areal och grödor åt att föda mänskan genom djur, än om mänskan själv skulle kunna nyttja grödorna.

Med andra ord förstår jag inte din sista mening, och om du kan hitta en enda källa som skulle stöda det uttalandet så vill jag gärna se den :)

#34 - emsie

Jaa-a. Tänk om vi skulle leva i en så konstig och väldigt avlägsen värld, där alla accepterar alla. Vare sig det handlar om köttätande, religion, sexuell läggning, färg på huden eller märket på telefon.

Man behöver inte alltid förstå den andra, så länge man accepterar den. Må alla som tycker om kött, äta kött och alla som inte vill äta kött, inte äta kött. As simple as that.

Det finns många saker jag inte förstår mig på hur man än vrider och vänder på saken, men jag accepterar det ändå. FÖR VI ÄR ALLA OLIKA. Och tur är väl det.

#35 - Christina

Tack Maria för ett bra inlägg!

#36 - linnea p.

Jag äter inte djur sedan några år tillbaka, men har även innan det sett mig själv som en djurvän. Jag kunde också bli stött av att höra åsikten att en sann djurvän inte äter djur, men jag tror att det hade att göra med att jag kände mig träffad och därmed provocerad. Det låter ju så himla svartvitt då nån uttrycker det så, när jag närmast tyckte att jag befann mig i en gråzon... även om jag inte riktigt kunde förklara det, eller försvara mitt beteende på ett sätt som jag ens själv kände att var tillräckligt. Det bara VAR ju så, människan äter kött, en social norm jag var uppväxt med och som därmed kändes självklar och omöjligtvis "fel" ur ett moraliskt perspektiv. Sen fann jag att det likväl, mina då 25 köttätarinvanda år till trots, gick mycket enkelt att slopa köttet, och att det kändes bra.

Jag tror att det är viktigt differentiera mellan känslor och ageranden, för att förstå vad folk menar i djurvän/köttätardebatten. Jag har inga tvivel om att det är fullt möjligt att som köttätare hysa samma uppskattning och välvilja till (levande) djur som en vegetarian gör. D.v.s., jag tror att många köttätare är precis lika stora känslomässiga djurvänner. Men mäter vi i ageranden, så måste det väl ändå klassas som en större tjänst till djurvärlden överlag att inte stöda exempelvis köttproduktionen, och därmed är det det djurvänligare valet i det stora hela. Och det är väl det som många av oss icke-köttätare menar, inte att köttätare inte kan älska sin hund eller att bonden inte kan ta väl hand om sina produktionsdjur, men att köttätaren och bonden likväl bidrar till ett globalt utnyttjande. Och ett utnyttjande kan omöjligtvis klassas som "vänligt". Eller, ja, så ser denna icke-köttätare på saken i alla fall, ska väl inte generalisera och tala för oss alla. ;)

Tycker det är trist att du tog upp exempel på vad djurrättsaktivister hellre kunde fokusera på. Det känns som en klassisk "Nänänä, inom detta ämne B har vi problem, lös det först"-invädning i valfri diskussion om ämne A. :/ Med den logiken kunde ju jag kontra med att säga att jag tycker du kunde ha skrivit ett inlägg om det då istället för om det du egentligen skrev om.

Fast egentligen tycker jag ju att det är bra att du skrev om det här! :) Även om jag inte håller med om allt och tycker problemet är mer komplext och ärligt talat många gånger större och djupare. Jag är osäker till det där om acceptansen, att den ska vara ömsesidig. Dels för att jag tycker att det är yyyytterst sällan folk inte skulle acceptera köttätare. De är ju inte riktigt i minoritet, de är inte en utsatt grupp. Och dels för att jag tycker att det är svårt att se på något som jag faktiskt tycker att i dess helhet är ett gravt miljöbrott och ett utnyttjande, och tänka att detta ska jag betrakta med ömsesidig respekt. Det funkar bara inte för mig. Jag tycker det är litet för lätt att äta kött i samtiden, både vad det gäller tillgång och samvetesmässigt. Om människor åt betydligt mindre kött, och när de gjorde det satsade på närproducerat och ekologiskt, d.v.s. bidrog och ansträngde sig, det skulle vara toppen och något jag absolut skulle både acceptera och respektera. Men så som majoritetens köttätande ser ut idag, så räcker det inte ens en bråkdel dit. Därför är jag nog också tämligen hård i mina åsikter om ämnet, för målar vi upp allt detta på en karta som går från svart till vitt med gråzoner emellan så är jag övertygad om att vi just nu befinner oss sabla långt mot svart.

Vill avslutningsvis på denna jäkla novell till kommentar ge boktipset "Äta djur" av Jonathan Safran Foer! Den tar inte ställning till huruvida det är etiskt rätt eller fel att äta djur, men granskar både produktionen och traditionen. Han författaren funderar t.ex. också en del på det här hur vi har skillnad på vilka djur vi äter, och vad det i så fall är som avgör. Mycket intressant! Lättläst trots ämnet. Bedrövlig emellanåt, för oss djurvänner (köttätande eller ej), men definitivt läsvärd och viktig.

#37 - Linn

Tack Maria, för diskussionsinitiativet, och till Linnea P för fin text!

#38 - ellenlundis

Väldigt bra skriver Maria. 💪👏
Jag är en djurvän , men jag äter också nötkött. 😃

#39 - Lotta

Nämen nu kan jag inte hålla mig längre. Fråga dig tre saker?
1. Tar ni kalvarna från sina mammor direkt när de blivit födda?
2. Bor era grisar trångt i ett utrymme med betonggolv och har ingenting att sysselsätta sig med?
3. Har era djur blodiga sår som ingen orkar bry sig om, eftersom de ändå snart ska skickas till slakteriet?

Svarar du nej på alla dessa frågor har inte ditt inlägg något som helst med den riktiga, finska djurindustrin - dvs verkligheten - att göra.

Ta snälla och läs lite på internet (elaintehtaat.fi, oikeuttaelaimille.fi )innan du skriver såna här oeftertänka inlägg. Ursäkta att jag blir så less, men det upprör mig så kolossalt när nån sprider felaktig info som får folk att fortsätta handla i köttdisken som om ingenting hade hänt. Den finska djurindustrin är en hemsk helvetesmaskin som inte på något som helst vis är försvarbar - påstår nån någon annan har dom helt enkelt inte fått tillräckligt med info (vilket är helt naturligt - djurindustrin gör ju allt för att den bittra sanningen om våra industridjurs vardag inte ska komma fram).
Det enda som djuraktivismgrupper likt Oikeutta Eläimille eller Animalia kräver är att produktionsdjuren ska få leva ett skäligt liv innan de slaktas. Är det för mycket begärt tycker ni?

Att köpa ekologiskt eller älgkött av djur som har levt ett bra liv (liksom djuren på din gård?) är en HELT annan sak. Snälla, blanda inte ihop dessa två saker.