Om jag var en kandidat i riksdagsvalet

Om jag var en kandidat i riksdagsvalet hade mina viktigaste valfrågor handlat om...
kvinnors rättigheter, skolgång, äldreomsorg, jämlikhet i samhället,
flyktingintegration, landsbygden och bevarandet av tvåspråkigheten.
"Dagens rubrik" på Finlandssvenska bloggare handlar denna gång om riksdagsvalet, för som ni säkert vet så vankas det val här i Finland inkommande söndag. Förhandsröstningen är redan nu i full gång och jag tänkte själv passa på att förhandsrösta imorgon eftersom jag jobbar hela söndagen. Har man rösträtt ska man absolut använda den! Vi har den stora glädjen att leva i ett demokratiskt land, där det är alla finländares medborgerliga rättighet att få rösta i val.
 
Många, både unga och gamla som jag talat med, har sagt att de inte tänker rösta eftersom de inte förstår sig på politik. Det tycker jag att är en hemskt dålig orsak till att inte rösta, för politik behöver inte alls vara krångligt. Politik är någonting som vi alla berörs av och den påverkar våra vardagsliv i allra högsta grad. Vill vi se fler kvinnor vara med och ta de viktiga besluten? Rösta på en kvinna. Tycker vi att det är viktigt att bevara svenskan i Finland? Rösta på någon från ett svenskspråkigt parti. Och så vidare, och så vidare.
 
Vet man inte riktigt vem man ska rösta på så kan man testa till exempel Yles valkompass och titta på intervjuer med de olika kandidaterna. Det viktigaste tycker jag är att man hittar en kandidat vars värderingar överensstämmer med ens egna. Vi kan inte alla vara med och säga vad vi tycker i riksdagshuset, men vi kan rösta på någon som för vår talan. Någon som kan prata om politik på det där krångliga sättet, men i grunden ändå tycker likadant som oss.
#1 - corneliaeriksson.blogg.se

Spännande med val, hoppas att det blir ett bra resultat.

Svar: Det får vi hålla tummarna för. :)
TIDSTJUVEN

#2 - Ida-Marie

Tänk om du ställer upp nästa gång? :D Bra tankar och åsikter!

Svar: Haha, man vet aldrig. :D Mycket kan ju hända på fyra år.
TIDSTJUVEN

#3 - PrinsessaVanessa

Jag skulle rösta på dej :)

Svar: Åh, så snäll du är Vanessa. Tack för stödet. :)
TIDSTJUVEN

#4 - Daniela

Jag röstade absolut :) Viktigt tycker jag och rösta.

Svar: Härligt Daniela!
TIDSTJUVEN

#5 - Viktoria

Tycker det är svårt att veta vad man ska rösta på när man inte håller med fullständigt i allting i ett parti utan kanske bara häften typ.

Röstade för första gången i höstas. :)

Svar: Jo, men så är det ju. Det är näst intill omöjligt att hitta någon kandidat eller något parti som tycker prick likadant som en själv, så då måste man kanske fundera vilka åsikter man anser att är viktigast istället. Partierna och kandidaterna brukar ofta räkna upp sådant som är deras huvudsakliga vallöften och valfrågor, och då kan man fundera på vilka man håller med mest. Man kan också tänka på vad man INTE understöder. Om man till exempel inte vill att ett främlingsfientligt parti ska få bestämma så är det viktigt att man använder sin röst och lägger den på något parti som inte har sådana åsikter.
Visst var det spännande att få vara med och rösta för första gången? :)
TIDSTJUVEN

#6 - Sara

Word!

Jag brukar helt snöa in mig i att göra valtester och läsa en massa vad kandidaterna tycker. Dock har jag inte ännu bestämt mig för vem jag ska rösta på iår. Måste läsa lite till ;)