2015-04-21 | 14:54:00

Alla sommarjobb är bra sommarjobb

 
Jag läste en artikel på Svenska Yle idag. Den handlade om att unga personer hellre är utan sommarjobb än tar till exempel ett städjobb. Och vet ni, jag blev uppriktigt ledsen av att läsa artikeln. Vad är det för fel på att ta någonting som anses vara ett "lågstatusjobb" egentligen? Huvudsaken är väl att man får arbetserfarenhet och tjänar pengar?
 
Jag tror att många unga utan arbetserfarenhet tänker att arbetslivet (och livet överlag) är lite glamorösare än det egentligen är. Sanningen är att man faktiskt inte kan få drömjobbet på första försöket och att man måste börja någonstans och jobba sig uppåt. Ett städjobb är egentligen hur bra som helst! Jag har många kompisar som hade städjobb på somrarna när vi var yngre, och de klagade aldrig på att det var hemskt eller dåligt betalt. Det hade ett jobb att gå till, fick arbetserfarenhet och lön. Jag känner också många som jobbar som städare i vuxen ålder och tycker att det är ett riktigt bra jobb. När jag sommarjobbat som hemvårdare har jag också fått städa otaliga människors hem, för det har hört till mina arbetsuppgifter. Vissa arbetsuppgifter är roliga och andra arbetsuppgifter är tråkiga. Så är det på alla arbetsplatser. 
 
Sommarjobben ger en försmak på hur det är att vara vuxen, men sanningen är att man som 16-åring inte kan förvänta sig att man ska få några lyxiga och spännande högstatusjobb. Man får helt enkelt ta det som finns och inför nästa sommar kan man lägga en till merit på sin CV och göra ett nytt försök. Jag tror precis som sociologen i artikeln att föräldrarna också har en bidragande effekt på ungdomarnas sommarjobbsval. Föräldrarna kanske inte själva tänker på det, men genom att låta sina ungdomar driva runt hemma hela somrarna istället för att uppmuntra dem att ta "lågstatusjobben" kanske de i all välvilja stjälper sina barn mer än de hjälper dem. Jag säger inte att man ska satsa lågt, utan menar bara att man inte kan börja på toppen. Oavsett hurudant sommarjobb man har så lär det en att ta ansvar och man får förhoppningsvis en lite mer realistisk syn på pengar och ekonomi.
 
Här i Österbotten finns exempelvis Arbetspoolen som erbjuder jobb åt 14-18-åringar och städjobb på olika arbetsplatser finns det alltid gott om - det är perfekta jobb för ungdomar som vill få arbetserfarenhet och tjäna egna pengar att lägga på någonting roligt.
Till er ungdomar som läser min blogg vill jag bara säga att
alla sommarjobb är bra sommarjobb.
Oavsett vad ni jobbar med i sommar så kommer ni att lära er massor!

Finheter
Sara

Jag håller med ALLT du skrev! Jag har själv märkt när jag har varit med och rekryterat att allt fler äldre ungdomar har allt mindre arbetserfarenhet. Jag började själv sommarjobba på ett packeri (inte alls glamouröst, utan tungt) som 14-åring. Och nu när jag har varit med och rekryterat finns det så väldigt många till och med 18-20-åringar som aldrig har gjort någonting alls. Och tyvärr går de i vårt fall ofta bort pga ingen erfarenhet ALLS. Man måste börja någonstans och jobba upp sig. Sen VAD det är man har jobbat med spelar inte så stor roll, så länge man har någon erfarenhet. Jag vet att det har blivit svårare att få sommarjobb idag än vad det var när jag var 14-åring. Men ändå. Alla sommarjobb är bra, håller fullständigt med dig!

P.s. jag har inte heller någonsin hört något dåligt av mina bekanta som haft städjobb. Alla har trivts bra!

Svar: Tack för din kommentar Sara! Jag tror att de allra flesta arbetsgivare tvekar att anställa en 20-åring som inte har någon arbetserfarenhet alls. Det ser otroligt dåligt ut på pappret. Faktum är ju att alla dessa föräldrar som curlar sina barn och ger dem fickpengar istället för att uppmuntra dem att ta steget ut i arbetslivet ställer till det.

När jag gick i högstadiet och gymnasiet tog jag alla sommarjobb jag kunde få, och det är jag otroligt glad för nu i efterhand. Vill man ha ett sommarjobb så hittar man ett. Jag har bland annat jobbat med alla möjliga uppgifter på gården, på pälsfarm, som lekledare på simskolor, som hjälpledare på läger och som hemvårdare. Alla sommarjobb har varit bra på sitt sätt och inte ett enda av dem har varit bortkastat på något vis.
TIDSTJUVEN

2015-04-21 | 16:00:14 | http://www.saralene.blogg.se
Anonym

Håller med om att man inte kan vara kräsen då det gäller sommarjobb! Det finns så få arbetsplatser idag och man kan inte räkna med att få jobb inom egen bransch direkt. Däremot tycker jag just städjobb är ett dåligt exempel eftersom det är otroligt fysiskt krävande även om man inte skulle kunna tro det, och alla klarar inte av det. Jag städade en sommar och ryggen tog stryk ordentligt av allt bäddande. I övrigt var det inget fel med att städa!

Svar: Tack för din synpunkt. :) Du har rätt i att alla inte klarar av just städjobb rent fysiskt eller telefonförsäljarjobb rent psykiskt, och i så fall ska man förstås söka sig till någon annan typ av jobb. Men om man tackar nej till ett sommarjobb av den enkla orsaken att det "inte är tillräckligt bra" bör man nog tänka om.
TIDSTJUVEN

2015-04-21 | 16:06:52
Anonym

...telefonförsäljare har för övrigt ofta väldigt dåliga arbetsvillkor och kräver att man är psykisk stark för att klara av allt skit man får från irriterade kunder.

2015-04-21 | 16:09:00
Veronica - var dig själv, för alla andra finns redan

Grymt inlägg!!! Jag håller verkligen med dig! Det är många som är kräsna och känns som att de vill att det mesta ska vara serverat på ett silverfat. Alla sommarjobb är bra bara man kan tjäna pengar :3

Svar: Tack så mycket Veronica! Som ung och oerfaren på arbetsmarknaden kan man inte vara kräsen.
TIDSTJUVEN

2015-04-21 | 17:31:37 | http://musicismyboyfriend.blogg.se
Daniela

Jag ha jobba varje sommar sen jag va 14, å tre eller fyra av dom somrana jobba jag som städerska. Kanske int världens roligaste jobb, men man tar va man får! Som tonåring kan man int vara kräsen då man söker jobb, så e de bara.

Svar: Exakt! Alla måste vi börja någonstans. Tack för din kommentar Daniela.
TIDSTJUVEN

2015-04-21 | 18:04:53 | http://ddanielas.blogg.se
Katarina

Håller så med dej! Har själv haft en del "lågstatusjobb" och är fortfarande öppen för att jobba med vad som helst även om jag inte längre är 16. :) Ett år i Sydafrika och ett i Chile hjälper definitivt att få perspektiv på livet, jobb och vilket privilegium vi har med så pass bra sommarjobbslöner som vi ändå har!

Svar: Bra poäng med perspektiven. :)
TIDSTJUVEN

2015-04-21 | 21:05:20 | http://katarinamilly.wordpress.com
Maria

Jag håller absolut med! Jobbade själv som städerska de 2-3 första somrarna, den sista sommaren fick jag dock mycket problem med rygg o.s.v. eftersom ingen visade hur man skulle städa ergonomisk och utan att sabba kroppen, det var mindre bra.. Även sommarjobbare måste få lära sig "hur" man ska städa, det är inte bara att hugga i hur som helst. Hemma kanske det går, men när man ska städa många uttrymmen 6-8 timmar 5 dagar i veckan..

Men men , städjobb är nog alldeles utmärkt att börja med, bara arbetsgivaren förstår att ge sommarjobbarna nån sorts "introduktionskurs" först. :)

Svar: Du har så rätt i att ergonomi är en viktig sak! I alla sommarjobb är det ju viktigt att man får rätt inskolning och information innan man börjar. Det hoppas jag att alla arbetsplatser är noggranna med, men ibland slarvas det säkert.
TIDSTJUVEN

2015-04-21 | 22:40:55 | http://www.marvelicious.blogg.se
Ida-Marie

Så rakt som jag tänkte, redan rubriken din säger vad alla borde tänka. BÄTTRE ÄN INGET och det kommer på CV'n, det ger pengar och arbetserfarenhet. Varför skall man vara så kräsen nu för tiden? Dessutom borde man bara tänka på fördelarna med att ha ett jobb istället för nackdelar när det kommer till sommarjobb, det är ändå bara ett par månader!

Svar: Ja precis. Ett sommarjobb är en otroligt kort tid av ens liv. Det finns inget som säger att man behöver jobba med sitt sommarjobb för resten av livet, utan det är bara en bra inkörsport till resten av arbetslivet. Man får erfarenhet, lön och en merit på CV:n. :)
TIDSTJUVEN

2015-04-22 | 10:09:37 | http://ziio.se
Jean

Jag kan hålla med dem till den grad att telefonförsäljning ska ingen behöva jobba med, villkoren och ersättningen är för dåliga. Och det är ju förbjudet för t.ex. Alexandria att ringa och erbjuda mig investeringstips, så varför kan det då inte vara förbjudet för Saunalahti att ringa och försöka sälja sock-prenumerationer?

I österbotten får man ofta vara nöjd med vad som finns, även efter att man har högskolepappren i handen. Till de som tycker att de inte behöver ta ett "dåligt" jobb; Bra för er. Det finns garanterat någon annan som tar det.

Svar: Jag har inte själv koll på hur det ser ut inom telefonförsäljningsbranschen, men du kan mycket väl ha rätt.
Håller med dig om att det garanterat finns någon annan som gladeligen tar det där "dåliga" jobbet om man inte själv vill ha det. Sedan kanske den där andra personen snabbt får ett ännu bättre jobb, medan man själv ligger hemma på soffan...
TIDSTJUVEN

2015-04-22 | 12:54:18 | http://www.jeanforsman.com
Maria

Kan ju tillägga förresten att mitt städjobb var på Oravais HVC, där om nånstans borde ju hälsan vara en prioritering..?! :D Men vad jag minns förklarade de bara vilket område som är på mitt ansvar att städa och visade vilka städgrejor jag ska använda and that's it, typ.. Vet ju inte hur de gör med sommarjobbare nuförtiden dock. Men lite ironiskt att städa bl.a fysioterapeutens uttrymmen och ta kål på ryggen på köpet :D

2015-04-22 | 15:35:34 | http://www.marvelicious.blogg.se
Hanna

Jag håller med om allt! Första sommaren jag jobbade var jag städare/vårdare på ett ålderdomshem. Och visst det var tungt ibland, men det gav så otroligt mycket också då jag träffade en massa människor. De sex senaste somrarna har jag varit biljettansvarig (plus fotograf de fem senaste) för sommarteatern och kommer också vara det i år. Det kanske inte ger så mycket lönemässigt då jag är kommunanställd som korttidsjobbare men jag kan arbetet och klarar av alla problem som dyker upp med bokningar, jag har flexibla timmar (typ) och speciellt nu i sommar då jag måste skriva på gradun är det skönt att jag vet vad och när och hur jag jobbar.
Hela gymnasietiden jobbade jag som städare 3ggr/vecka och det var trevligt med lite extra pengar plus att jag lärde mig en hel del om städning. Sen har jag förstås i x antal år varit som hjälpledare på skriftskolan (utan lön) och det om något har gett mig en hel del, och nu dyker det förstås upp erbjudanden om vikariat under läsåret upp som ger lite extra pengar.
Att hitta sommarjobb med min utbildningsinriktning är ju ganska omöjligt så jag tar det som finns så länge det kommer meriter till CVn!

2015-04-22 | 18:05:53 | http://hannushanna.blogspot.fi
JoLi

Bra skrivet! Jag började sommarjobba som 15 åring som jordgubbsplockare (före det hade jag jobbat som barnvakt). Idag har jag arbetat och studerat upp mig till att kunna vara ledig hela sommaren med lön.
Men att vägra ta emot jobb för att det inte är tillräckligt glamouröst eller motsvarar ens utbildning exakt finns inte i min värld.

2015-04-22 | 18:59:09 | http://morgonstunder.com
Anna Voltaire

Hej!
Jag blir också ledsen att höra detta. Och OROLIG för framtiden. Jag har sex barn, två av dem har fått sommarjobb via kommunen. Äldsta tjejen fick jobb på förskola förra sommaren och nu fick 16-åringen jobb i en secondhandbutik. De ser fram emot att jobba!

När jag var 13 år började jag sommarjobba. Jag städade på en bensinmack. Sedan dess har jag alltid jobbat på lov och helger under hela min studieperiod. Jag har tagit "skitjobb" och varit mycket glad att jobba. Nu är jag läkare och får höra att det är lätt för mig att snacka om jobb och arbetslöshet men jag har tagit alla jobb jag fått, slitit som ett djur som ensamstående mamma på läkarutbildningen med urtaskig ekonomi. Det finns inga "fula" jobb! Det finns jobb eller bidragsberoende...
A

2015-04-23 | 13:06:13 | http://voltairesvardag.com
Neo Mikaela

Jag är tjugo år och arbetar i ett kafé där mitt arbete handlar främst göra kaffe, serverar kaffe och ser till att allt är rent och säkert så att ingen blir sjuk eller något liknande. Och det är okej!

Mitt första jobb var att leverera reklam, jag täckte hela centrum och tillbringade timmar varje dag för att få ut allt, men till slut klagade jag inte eftersom jag fick pengarna och kunde till och med gå och handla utan att behöva be mamma om pengar.

Jag vet inte varför tonåringar väljer att sitta framför en dator eller gå runt med ingenting att göra hela sommaren, men jag minns att jag alltid uppskattade helgdagarna/fridagarna så mycket mer, enn när jag inte gjorde något hela sommaren.

Jag är för övrigt inte säker på om det faktiskt är så att tonåringar i Norge gör detsamma, men ändå, jag hade jobbat med nästan vad som helst, bara för att extra pengar är aldrig fel och jag hade exakt samma inställningar när jag var yngre också.

2015-04-24 | 06:17:54 | http://blogg.neomikaela.com
Kommentera:
Kom ihåg mig?