Bloggvärldens framtid i Svenskfinland?

God morgon alla morgonpigga spiggar! Innan jag sticker iväg till jobbet så tänkte jag passa på att publicera en liten sammanfattning från våra diskussioner på bloggträffen i Vasa. Vi hade något som kallas learning café och diskuterade kring fem olika frågeställningar om bloggande och bloggframtiden i Svenskfinland. Ida-Marie har lagt upp en sammanfattning över det som kom upp i Åbo, och här kommer nu lite tankar från Vasa. Det är intressant och fascinerande att jämföra och se att vi faktiskt kom fram till nästan exakt samma slutsatser i alla fyra städer!
 
 
1. Hurdana framtida evenemang kunde man ordna?
 
Vi diskuterade bland annat att det vore kul med mer bloggevents i samarbete med butiker. Man behöver ju inte sitta och vänta på att butikerna ska kontakta en heller, utan det kan man lika gärna göra själv ifall intresse finns och man har kontakter till butiker. Till exempel stylingkvällar eller exklusiva visningar vore superkul för oss bloggare samtidigt som det är extremt bra PR för företagen. :)
 
Vi diskuterade också att det vore kul med en bloggala av något slag, eller kanske en stor julfest för både små och stora bloggare i Svenskfinland. Också regelbundna bloggträffar, förslagsvis en gång i månaden, som inte är storslagna utan helt enkelt gå-på-kaffe-tillsammans-träffar skulle vara väldigt uppskattade. Föreläsningar som berör bloggande, foto, webdesign, beskattning av gåvor och sponsrade inlägg är också något som vi gärna vill gå på - här kunde ju erfarna bloggare föreläsa om just sitt egna experområde.
 
En rolig idé som också kom som förslag var en bloggkryssning från Vasa till Umeå. I Umeå skulle man kunna träffa svenska bloggare och på så vis samarbeta över landsgränserna. Det tycker åtminstone jag att låter hur roligt som helst!
 
2. Hur kan bloggare samarbeta?
 
Gemensamma inlägg, tävlingar och samarbeten med lokala företag är enkla sätt att samarbeta. Vi diskuterade också vikten av att tipsa om varandra, vara frikostiga med länkningar och uppmärksamma läsarna när någon annan bloggare har skrivit om samma ämne som en själv. Det är otroligt viktigt att försöka lyfta upp varandra istället för att "tävla" om läsare. Större bloggare får gärna ge synlighet till mindre bloggare och läser man något bra inlägg hos en annan bloggare så ska man förstås tipsa om det.
 
 
3. Vad kan vi få ut av Finlandssvenska bloggare-gruppen?
 
Förutom att man genom gruppen kan hitta fler bloggar att läsa så är det också lättare för företag att hitta oss bloggare när vi är samlade i en så stor grupp. Gruppen ger dessutom goda möjligheter att organisera träffar och skapar en känsla av gemenskap.
 
4. Vad vill vi se mera av på Finlandssvenska bloggare-gruppen?
 
En bra grej som absolut skulle vara kul att införa är veckovisa rubrik- och temaförslag som man kan skriva om ifall man har bloggtorka. Vi diskuterade också en knasbra idé om att man kunde följa olika bloggare "bakom kulisserna" - det vill säga att en bloggare följer med en annan bloggare i dennes vardag. Hur kul skulle inte det vara? :') Förutom helt konkreta förbättringsförslag (tusen tack för dem - de är otroligt uppskattade!) så diskuterades det också nytänkande idéer så som en gemensam Finlandssvenska bloggare-blogg eller hemsida. Kanske man rent av kunde omvandla gruppen till en förening eller ett företag? Med över 900 medlemmar är möjligheterna nästan oändliga.
 
5. Hur får man bloggvärlden i Svenskfinland att bli ännu större?
 
Genom att ordna fler evenemang, mera samarbeten, nå ut i forum där också icke-bloggare huserar och framför allt genom att kommentara mera!
 
Ni som inte var med på bloggträffen får gärna dela med er av era tankar. :)
#1 - Bohemianmaggie

Vilken bra träff ni verkar ha haft! Är verkligen harmad över att jag inte kunde vara med denna gång, men lovar att komma med bara jag är i Finland nästa gång det vankas storbloggträff :) finfina idéer också. Regelbundna icke i märkvärdiga bloggträffar skulle verkligen vara super! Ha det så bra Maria!

Svar: Trevligt var det! Men du hade en mycket godtagbar ursäkt till att inte närvara, du som är ute på spännande äventyr i Asien. ;) Tack och ha det så bra du också. Sedan när du är tillbaka i Finland igen så måste vi helt klart ha bloggträff, för jag vill höra ALLT om din resa. :D Kram!
TIDSTJUVEN

#2 - Karro

Jag håller verkligen med om det här med att lyfta fram varandra istället för att tävla om läsare, så fint att det lyfts fram!

Tycker de flesta idéerna låter helt suveräna, men speciellt kaffe-träffarna och att bli en eventuell förening/företag... Låter jättehäftigt! :D

Svar: Roligt att du också understöder våra idéer! :D En kaffeträff borde vi absolut ha i november. :)
TIDSTJUVEN

#3 - Sandra

en ikearesa till Haparanda!! Tänk så mycket kvalitetstid man skulle få med de andra bloggarna! :D så gillade jag också bloggkryssningen till Umeå! :) prova-på-något-nytt-dag (klättring, bågskytte, vattengympa, zumba, lek med lera, tillverka vadsomhelst, vinterbad, resor till olika sevärdheter runtom i Finland, familjeevenemang (vi i jakobstadsnejdens diabetiker ordnar t.ex 8november där trollkarlen från jokeri pokeri pox uppträder. Inkomsten går till diabetesforskningen), slalomresor, pulkaåkning, stavgång, fotopromenad, lustpartyn, enjodemon, matlagningskurser, klädpartyn... Jag kunde nog räkna upp hur mycket som helst just nu känns det som. Ridning, skogspromenader, vandring med kakkakaffe! Sticka med lindaslantliga, binda buketter med mig, fotokurs med dig, träna med Sofia, ekologi med husmor Anna... Ja vi är ju rätt många som har talanger inom olika områden :)

Svar: Jag stormgillar dina idéer! :) Om man bara hade lite mer tid att planera så skulle man helt klart kunna genomföra massvis av dem. Planeringsgrupper och intressegrupper var något som vi också diskuterade i Vasa, och såna lär det absolut behövas nu när vi har så här många idéer att spinna vidare på. :D Att kunna utnyttja bloggares talanger och kunskaper till olika tematräffar är ju helt toppen!
TIDSTJUVEN

#4 - Sofia

Nu blir jag så taggad igen då jag läste den här sammanfattningen! :D Åh, vad mycket roligt vi har framför oss!

Svar: Jaa, så otroligt roligt! :D
TIDSTJUVEN

#5 - linda

Jag låg nyss o tänkte på att man av den nya loggan till finandssvenska bloggare gruppen, skulle beställa hem bråschar som man sen stolt skulle kunna bära på jackan eller kanske kånken ;) genom att man då bär denna bråsch lägger andra också märke till gruppen tex i butiker eller på café.. om man nu då beställer efter en sån åt alla så kan man ordna en träff, likadant som i lördas, så får man sin bråsch å betalar för den om nu inte man får den i samarbete med något företag :)

Svar: Vilken toppenbra idé Linda!! :D Det skulle ju vara hur kul som helst med Finlandssvenska bloggare-pins att fästa på jackan eller väskan. Eller varför inte HALARMÄRKEN!? :D Aaahh, detta måste jag forska vidare i och utreda kostnader. Halarmärken borde vi ju absolut ha!
TIDSTJUVEN

#6 - Nina

Åh Ikea resa, vilken toppen idé! :D Vad roligt att få läsa denna sammanfattning ^^ Taggad!

Svar: Jaa, det tycker jag också! Den resan skulle vara hur kul som helst samtidigt som den verkligen skulle ge ENORMT mycket bloggmaterial. :D
TIDSTJUVEN

#7 - Interior by Sofia

Låter som strålande idéer! Lite liknande som på jeppis träffen :)

Svar: Kul att du tycker det! :) Carro skickade en sammanfattning från era diskussioner i Jeppis också och jag konstaterade när jag läste den att ni verkligen hade MASSVIS med finfina idéer där också. Så härligt att alla är så idérika och taggade! :D
TIDSTJUVEN

#8 - Silje

Många superfina idéer!

Vet ni hur många av de ca 900 medlemmarna på sidan som har bloggar? :) Vore kul att få alla samlade på en lista eller nåt :D Man kunde ju ha massa kul med den på något kreativt sätt!? Kanske kunde man kategorisera bloggarna på något sätt och sedan skicka ut till företag eller andra intresserade? Eller bara göra flyers med alla bloggar på!? Känner att jag har någon kul idé på tungan men får inte riktigt ut den :D Kanske någon får en bra idé av mitt svammel :D

Svar: Roligt att du tycker det! :D Det är förstås svårt att veta hur många i gruppen som faktiskt är bloggare. Vi fundera på träffen ifall man kanske kunde skapa ett dokument där alla kan lägga till sitt namn (i alfabetisk ordning) med tillhörande bloggadress. Jättekul idé med flyers och kategorilistor att skicka ut till företag! :D
TIDSTJUVEN

#9 - Linda

Åh ja, HALARMÄRKEN OFCOURSE! eller allra bäst med både pins & halarmärken.. för halaren har man ju inte på sig typ lika mycket som jackan :D du ska absolut forska vidare i detta!

Svar: Ja, både och är förstås allra bäst! :D
TIDSTJUVEN

#10 - Kitty

Så roligt att läsa och jämföra med ideérna som diskuterades i eppis. Vi tänker väldigt lika! :)

Svar: Ja, visst är det spännande! :D Nu är bloggvärlden verkligen i sitt esse.
TIDSTJUVEN

#11 - Emelie

Alltså man blir riktigt peppad av att läsa det här inlägget. SÅ BRA IDÈER! Står bakom varje idéförslag som jag just läst. Go finlandssvenska bloggare!

Svar: Hurra! :D Tack Emelie. Finlandssvenska bloggare äger!
TIDSTJUVEN

#12 - Hanna

Åh vilka super idéer! :) Jag skriver under alla punkter!! Eftersom jag inte kunde delta men gärna kommer med ett förslag så, jag e ju på bästa praktikplatsen å där skulle det va med en härlig VIP bloggers only kväll i mina öron låter det sjukt ;)

Svar: Oooh, superbra idé Hanna!! :D Du får hemskt gärna fråga Marie ifall hon kanske vill bjuda in oss bloggare som bor i Oravais med omnejd (och alla andra intresserade bloggare som bor längre bort förstås) på en VIP-kväll. :D Det skulle ju verkligen vara huuur kul som helst!
TIDSTJUVEN

#13 - http://carloine.com

Jag diggar tanken på kaffeträffar en gång / månad (månne inte man sku ha möjligt att vara med på en eller fler träffar då?) och att få bli uppiffad, VIP-kvällar (så länge jag själv är VIP, hehe) och kanske gå ut efteråt? :)

Svar: Ja, det skulle ju vara superkul! Det bästa behöver inte vara det mest komplicerade. :) VIP-kväll följt av utgång vore ju också helt toppen. :D
TIDSTJUVEN

#14 - emadeleinew

Jag tycker idén om "bakom kulisserna skulle vara kul ! Jag skulle jättegärna vilja vara med någon fotograf, modellfotograf, eftersom det ligger mig stort i intresse. Men hur ska man hitta någon sådan ? Jag tar också gärna emot om någon skulle vara intresserad av att se mig.

Kram,
emadeleinew

Svar: Roligt att du gillade den idén! :D
TIDSTJUVEN

#15 - emadeleinew

Jag glömde.... Får jag länka detta inlägg ?

Kram,
emadeleinew

Svar: Det får du absolut göra! :) Kram
TIDSTJUVEN