Bloggkväll i Punnitse & Säästä

 
Igår sällade jag mig till en skara bloggare för att gå på bloggevent i Vasa. Det var butiken Punnitse ja Säästä i Rewell Center som bjöd in till bloggkväll och självaste butikschefen Tiina höll demonstrationer för oss och berättade litegrann om butikens bakgrund och de ekologiska och naturvänliga värderingarna. Tidigare har jag bara gått in i butiken och kikat ett par gånger, men hädanefter lär jag absolut gå dit och handla betydligt oftare!
 
Det bjöds inledningsvis på havtornsshottar och alternativa snacks till fredagsmyset. Varför måste man alltid äta chips eller godis när man vill lyxa till det lite egentligen? Det är ju mycket nyttigare, och många gånger också godare, att byta ut chipset till olika torkade frukter, nötter och ostar. Både kroppen och knoppen mår bra av det!
 
 
Så här passande i höstkylan fick vi också smaka på bland annat en immunförsvarsbooster som ska råda bot på vilken sexveckorsförkylning som helst!
 
 
Butikens teutbud är enormt, men jag måste också passa på att tipsa alla er glutenintoleranta där ute om att Punnitse ja Säästä har en hel hylla med glutenfria alternativ! Där löns det garanterat att ta sig en titt. Och så finns det mängder av alternativa sorters mjöl, socker, kryddor och andra baknings- och matlagningsingredienser också förstås. Butiken är så mycket mer än bara nötter, bönor och torkade frukter.
 
 
Efter att demonstrationen var över fick vi i lugn och ro gå runt och bekanta oss med butiken och plocka med oss godsaker. "Punnitse ja säästä" betyder fritt översatt "väg och spara", vilket innebär att man sparar både pengar och naturresurser genom att plocka ihop sina egna favoriter från "lösgodishyllorna" istället för att köpa allting färdigförpackat.
 
 
Jag var den enda svenskspråkiga bloggaren i gruppen och infon gick enbart på finska, så tyvärr gick förstås vissa saker över huvudet på mig då jag har lite svårt att hänga med i alla finska termer och begrepp speciellt när det pratas snabbt. Men jag fick lite privatundervisning efteråt av ljuvliga Tiina och hon berättade bland annat att de flesta som kommer in med spännande recept som de letar ingredienser till är svenskspråkiga. Det finns nämligen en hel uppsjö av hälsosamma recept på svenskt håll och de håller sakta men säkert på att erövra även Finland. :) Tiina berättade också att de i Vasa-butiken inte alls gillar att etiketterna på alla lösgodisförpackningar enbart är på finska och att de har beställt tvåspråkiga etiketter som kommer att komma så småningom.
 
Jag tycker att det är hemskt kul att man kan umgås över språkgränserna ibland - bloggvärlden är stor i Vasa och det är ju väldigt synd om den finskspråkiga och svenskspråkiga delen är helt skilda från varandra. Tvåspråkiga samarbeten är garanterat något som fler företag borde våga satsa på. De både stärker bloggsammanhållningen och är bra för företagen.
#1 - Susanna Maria J

Så kul :D <3

Svar: Ja verkligen! :D Sånt här borde absolut ordnas oftare. :)
TIDSTJUVEN

#2 - Maritza

Oj jag visste inte de hade en hel glutenhylla! WOHOO! dit ska jag definitivt gå och titta! :)

Svar: Jag tänkte riktigt på dig när hon sa det :D Den är rätt långt inne i butiken, framför kryddhyllan.
TIDSTJUVEN

#3 - GoForFit

Så gott! :)

Svar: Eller hur :D
TIDSTJUVEN

#4 - Daniela

Har varit i den butiken, i Kouvula dock. Och jag tycker den är super härligt. Mycket utbud verkligen.

Svar: Så kul! :) Ja, verkligen stort utbud av allt möjligt bra.
TIDSTJUVEN

#5 - Pieni Lintu

Oi, olisi ollut kiva päästä mukaan. :)

Svar: Joo, harmi ettet päässyt! Hoppas att vi ses någon gång :)
TIDSTJUVEN

#6 - Christina

Besökte deras butik i Tammerfors förra hösten, har inte alls kommit mig för att besöka Vasas. Men de verkar ju ha massor av intressanta produkter där. :)

Svar: Då ska du absolut styra stegen där via nästa gång du har vägarna in till centrum. Kanske nästa lördag, om inte tidigare? ;)
TIDSTJUVEN

#7 - Karro

Vad tufft av dig att våga gå ändå! Ska kolla in butiken jag också :)

Svar: Tack! Det kändes ju nog lite läskigt :D Ja, ta dig absolut en titt där!
TIDSTJUVEN

#8 - emzi

Måste nog ta mig in i en i något skede :D

Svar: Absolut! :D
TIDSTJUVEN

#9 - Sandra

Jag har tänkt mig ett besök dit hur många gånger som helst, men det har ännu inte blivit av :( men nu i november ska vi till Vasa åtminstone två gånger så då ska jag försöka planera in! :D

Svar: Ja då måste du absolut planera in ett besök till Punnitse & Säästä. :D
TIDSTJUVEN