REKO - rejäl konsumtion i näromgivningen

 
Nu ska här kokas potatis och bakas muffins! Bland annat 10 kg potatis och en bricka ägg var vad jag hade beställt från dagens utdelningstillfälle i REKO-ringen. Har ni hört talas om REKO? Det är nytt här i Oravais och Vörå, men har funnits en längre tid på vissa håll i landet. Det härstammar visst från Frankrike och innebär att man som konsument köper sina produkter direkt från producenterna utan en massa onödiga transporter och mellanhänder. Superbra för producenterna, konsumenterna och miljön.
 
I praktiken går det ut på att man går med i facebookgruppen REKO Oravais-Vörå, kollar vad som bjuds ut och beställer det man vill ha. Sedan hämtar man sina beställningar och betalar för dem när det är utdelningstillfälle. Idag var andra utdelningstillfället här i Oravais och första gången som jag och mamma testade att handla. Utdelningstillfället skedde i mörkret på Centrumskolans gårdsplan och även om det kanske var lite svårt att veta vilka bakluckor man skulle hämta de olika produkterna från så är det här ett mycket bra koncept tycker jag. Alla produkter är inte ekologiska, men däremot är allting närproducerat.
 
Jag tycker absolut att man ska understöda producenter i näromgivningen, så från REKO kommer jag garanterat att handla fler gånger. :) Här kan ni kolla var det finns REKO-ringar på andra håll i Svenskfinland ifall ni inte råkar bo här i Oravais eller Vörå.
#1 - Andreas

Helt smart att köpa direkt av producenter! Då vet man i alla fall vad man sätter i sin kropp!

Önskar att man hade sånt här i H.Fors också.. Men det skulle helt klart klassas som lyx här och kosta 5x ordinarie pris..

Svar: Jaa, hur smart som helst! :) Man vet vad man sätter i sin kropp och samtidigt vet man också att producenterna får sina pengar utan att de går via en massa mellanhänder som tar sin beskärda del av vinsten. Helt klart någonting som borde införas på fler orter!
TIDSTJUVEN

#2 - Kristiina Raden

Vi har redan haft REKO i Vasa för 1,5 år. Det är ett fantastisk sätt att köpa direkt från producenterna. Man får närproducerade produkter och får också ställa frågor till producenten. Och inte är produkterna dyrare än de man köper från butiken (erbjundandena är dock billigare).

Svar: Ja, det är ju hur bra som helst att man kan ställa frågor och diskutera direkt med den som har producerat det man köper. Det känns väldigt tryggt och bra. :) Jag tycker att priserna är riktigt förmånliga dessutom.
TIDSTJUVEN

#3 - Lillon

Var till Oravais och handlade första gången de hade REKO. Superbra!! :)

Svar: Härligt!! :D Hoppas att de fortsätter länge med det här.
TIDSTJUVEN

#4 - Anna J

Ha ha :). De va mej du köpte morötterna av ikväll då :).

Svar: Men åh! Jag visste ju att jag borde ha frågat om det var du. Men var rädd för att det inte var det (svårt att veta sånt i mörkret) och det hade ju varit lite pinsamt. ;) Morötterna var väldigt goda, så dem köper jag absolut fler gånger!
TIDSTJUVEN

#5 - http://carloine.com

Åh vad spännande (för att det sker i mörkret) och bra! Hade inte hört talas om detta nångång förr. Nu ska ja no håll utkik om REKO ordnas i Malax :)