Tomtar och troll i bloggvärlden

foto: Michelle
 
Det här med rykten. Rykten är en så fascinerande och hemsk grej. Någon säger något till en person och sedan säger den personen det vidare till någon annan utan att ens veta om det stämmer och vips har ett rykte skapats. Nu verkar djungeltrumman gå varm i bloggvärlden. Vad är det som har hänt egentligen?
 
Ett av ryktena säger att vissa gäster gick och plockade om i goodiebagarna på bloggjulfesten för att "komponera ihop sin egen goodiebag" med produkter ur andras påsar. Jag vet att det har fattats saker i några påsar men kan tyvärr inte säga om det beror på att vi missade någon påse när vi fördelade de olika produkterna eller om det faktiskt fanns gäster som var så barnsliga att de bytte produkter i påsarna som stod utradade framför granen. Jag har hemskt svårt att tro att sistnämnda skulle vara en sanning. Visst kikade folk i bagarna innan de valde en - men det gjorde i stort sett alla (även jag själv!) och det tycker jag att man får göra när vi ändå hade ställt dem sådär öppet. Det är förstås också helt okej att byta produkter sinsemellan när man fått sin bag, men att faktiskt gå och plocka om i påsarna som stod utradade och ta fler saker än man egentligen ska ha av någonting...? Nej, så barnsligt, sniket och respektlöst kan jag ändå inte tro att någon uppförde sig och då är det himla onödigt att hålla på och beskylla någon för det.
 
Nåväl, vi har i alla fall lärt oss att nästa gång står vi och delar ut påsarna vid dörren eller så stansar vi ihop påsarna så undviker vi att sådana här saker uppstår. Man lär sig av sina misstag. Ni ska absolut inte tveka att höra av er om ni var med på festen och har upptäckt att det fattats någonting i er goodiebag. Vi har några extra produkter som vi egentligen hade tänkt lotta ut på våra bloggar nu i efterhand men vi vill förstås att alla gäster ska få de produkter som det var meningen först. Innehållet varierar lite från påse till påse, men alla sponsorer ska finnas representerade. Ni kan slänga iväg ett mail till tidstjuven[at]hotmail.com.
 
Nu var ju det här med goodiebagarna till all lycka ändå inget farligt rykte. Rykten kan vara så himla mycket värre... Ingen har väl missat att en av arrangörerna, Carro, har stängt ner sin blogg nästan genast efter julfesten. Jag hängde inte själv med i händelserna men har förstått att hon hade ett gäng elaka kommentarer som väntade när hon kom hem och att det var droppen som fick bägaren att rinna över. Alltså jag förstår bara inte hur de som kommenterar elakheter åt bloggare egentligen är funtade. Har vi inte kommit förbi den fasen i internethistorien ännu? Om man har läst Carros blogg de senaste veckorna så har man ju inte kunnat undgå att lägga märke till att hon har haft full rulle från morgon till kväll med flytt, bebis, julfestplanering och allt annat vardagligt liv så jag tycker att Carro gjorde ett oerhört klokt val i att låsa bloggen ett tag för att kunna ta det lugnt och vila upp sig.
 
Jag håller verkligen med Annika om att det känns otroligt ledsamt att det blev så här. Vi gjorde allt vi kunde för att det skulle bli en lyckad kväll, Malenami höll ett tal om sprida positiv energi och julfesten blev så himla fin och mysig på alla vis. Det tror jag att alla gäster kan intyga. Och så ska de där trollen ändå komma och förstöra. Oavsett litet eller stort rykte så är det ändå så otroligt onödigt att starta dem, sprida dem och hålla dem vid liv. Så nu sätter vi stopp här tycker jag. Detta är inte okej.
 
Idag tycker jag att vi alla ska haka på Malins julkalender och sprida snälla kommentarer
på nätet istället för negativitet och näthat. Ett toppenbra initiativ av Malin!
#1 - Linda

Bra skriver Maria!

Tänk att det alltid finns något hemskt litet skogstroll som ska komma och förstöra för någon annan. jag som tyckte alla på festen såg så fina och trevliga ut, och så dyker något sånthär oväntat upp. USCH säger jag bara till den person/de personer som gjort detta åt Carro. Näthat och annat påhopp är bara SÅ barnsligt, och jag hoppas den/de som gjort detta skäms och håller sig undan bloggvärlden en stund, för bloggvärlden behöver inte typer som dessa!

Svar: Tack Linda! Jaa, alltså det är helt ofattbart att det finns vuxna (?) människor som helt känslokallt kan slänga ur sig så ogenomtänkta och onödiga kommentarer åt någon annan. Det verkar som att vissa inte riktigt var med den där dagen då samvete och förstånd delades ut. Du har helt rätt i att bloggvärlden inte behöver sådana typer.
TIDSTJUVEN

#2 - Skruttet

Varma Änglakramar sänder jag och önskar er alla en riktigt bra dag! <3

Svar: Tack för de varma kramarna. De behövdes. Massa varma kramar tillbaka till dig också! ♥
TIDSTJUVEN

#3 - Jennifer Sandström - resor, kärlek & drömmar

Vad bra att du sätter ner foten! Känns sjukt fånigt - liksom lågstadienivå. Vad spelar det för roll om det fattas en produkt i någons goodiebag? Tycker man det är hela världen bör man sätta sig ner och ta sig en funderare... :)
Hemskt också att hoppa på någon personligen? Alltså troll... Fy!

Svar: Jaa, det bara osar sandlåda om allt det här. Jag tvekade först om jag över huvud taget skulle ta upp det på min blogg då jag tycker att alla borde förstå att man inte tar saker av andra eller kommenterar elakt på någon annans blogg. Men en kurs i vett och etikett (både i verkliga livet och på nätet) skulle tydligen vara välbehövlig för många.
TIDSTJUVEN

#4 - Saragunmarie

Tråkigt det där med goodiebagsen :(

Och fy vad irriterad jag blir då vuxna människor sprider rykten och inte kan bete sig! Det är sorgligt & skamligt & såå onödigt!

Svar: Du sa det! Jag hoppas att de som känner sig träffade tänker till ordentligt nu och inser hur fel de har gjort.
TIDSTJUVEN

#5 - Saga

Bra skrivet! Jag hoppas innerligt att det är ett skämt att folk gått och blandat om innehållet i goodiebagsen! Sponsorerna skall nog ha all rätt att få synas, med tanke på vad de ställt upp med. Supertrist också att höra vad som ligger bakom stängningen av Carros blogg. Undrar verkligen ifall dessa troll skulle ha vågat säga något dylikt face to face åt henne, det hade de knappast ej, och därmed är det bara så fel att skicka hatkommentarer över nätet. Det man inte vågar säga åt en person i verkligheten, ska man inte heller säga åt denne i cyberspace, tycker jag, därav ogillar jag anonyma kommentarer även stort, just för att de oftast är väldigt negativa till sitt innehåll.
Kunde folk inte bara sträva efter att sprida glädje och ge konstruktiv kritik, för hat och påhopp tjänar nog ingen något på. Sen så vill jag ännu passa på att tacka er som stod bakom julfesten, ert engagemang var helt ovärderligt! :)

Svar: Jag håller verkligen med dig Saga! Förhoppningsvis är det bara ett missförstånd att någon har tagit saker ur andras påsar. Jag har lite svårt att tro att någon faktiskt skulle haft mage att göra det när herrgården ändå var full med folk. Och du har så rätt angående de anonyma kommentarerna. Om man inte kan skriva under en sak med sitt eget namn (eller skulle kunna säga det face to face till personen ifråga), ja då är det inte en kommentar som man ska publicera. Det man inte vågar stå för är sällan någonting bra.

Tusen tack för de fina orden! Alla arrangörer har offrat så mycket av sin egen tid och omtanke på den här julfesten, så det är verkligen härligt att höra att det vi gjorde uppskattades. ♥
TIDSTJUVEN

#6 - Linda

Nej men snälla nån så otrevligt! :(( Blir ju riktigt ledsen i ögat då jag läser det du skriver.
Så himla konstigt att spekulera kring goodibagarna. Dessutom har jag väl svårt att tro att någon skulle varit ensam med påsarna så länge så de kunnat komponera ihop egna påsar.
Blä för skitsnack!

Svar: Ja visst är det trist. :( Jag tycker också att det låter lite ofattbart att någon skulle ha gått och plockat om i goodiebagarna. Förmodligen rör det sig helt enkelt om ett missförstånd. Men skitsnack och elaka kommentarer förtjänar alla att vara utan!
TIDSTJUVEN

#7 - Yvonne

Men usch vad ledsamt :( Jag har läst så lite bloggar under de senaste dagarna att jag (lyckligtvis) inte hunnit se något om de här tråkigheterna. Ni gjorde ett fantastiskt jobb med julfesten, och jag tyckte att det var synd att jag inte orkade vara med pga. min sviktande hälsa, men sånt är livet ibland <3 Stor kram!

Svar: Tack för din kommentar Yvonne. Det hade varit roligt att se dig bland gästerna, men jag förstår om det inte var möjligt den här gången. Hoppas att du hade en fin helg på annat håll. Kram ♥
TIDSTJUVEN

#8 - Mirja

Förargande att läsa om hur barnsliga folk kan vara på internet. Angående detdär med Carro tycker jag att det är fint att småbarnsmammor ibland tar egen tid åt sig och unnar sig möjligheten att delta på sånahär event som tex. julfesten, det tar barn ingen skada av. Och rykten överlag suger ju, varför vill man dra negativ klang över saker? Julfesten var jättefin och stämningen bra från början till slut, ingen orsak att börja hitta på konstiga rykten.
Fint att bloggvärlden ändå till stor del består av snälla människor, som vågar säga emot och stötta sina vänner vid obehagliga påhopp osv.

Svar: Jag tycker absolut också att alla mammor behöver få komma bort lite ibland. Den här bloggjulfesten var ju inte mer än några timmar och ingen vild partykväll precis. Ett alldeles ypperligt tillfälle att träffa de där människorna som man "umgås med" varje dag via nätet. :)

Du har så rätt i att bloggvärlden till största delen består av snälla människor. ♥ Det märker man inte minst när sådana här diskussioner uppstår och stöttande vänner dyker upp från alla håll och kanter. Men de där typerna som roar sig med att dra förhastade slutsatser och komma med elaka kommentarer kunde man gärna slippa.
TIDSTJUVEN

#9 - Nina

Nämen, låter nog otroligt att nån skulle få för sig att möblera om i påsarna :O
De som kommnterat åt Carro har troliegn inga egna barn, som ovanstående redan skrev.. Mammor behöver också lite time out ibland! Inte är man sämre än nån annan för det!

Svar: Jaa, jag tror ju inte riktigt att någon av gästerna var så sniken att hon plockade om i påsarna. Högst antagligen var det bara en miss från vår sida när vi fördelade produkterna i påsarna innan festen. Misstag händer ju lätt.
TIDSTJUVEN

#10 - Carro

Hej hej alla! Carro här ;) Jag tog inte paus med bloggen endast pga elaka kommentarer som det nu låter som här.. Hmm.. Jag pausade pga att det har varit väldigt stressigt nu de senaste veckorna med flytt, planering och diverse annat. Så jag kände bara att min blogg gör sig bäst som låst. Jag vill lägga all min tid på Lo just nu. Sen att de elaka kommentarerna kom fick väl bägaren att rinna över, men egentligen tar jag ju inte åt mig av dessa kommentarer eftersom jag själv vet att jag är bästa mamman Lo nånsin sku ha kunnat få, så var inte oroliga att jag sitter hemma och gråter , för det gör jag verkligen INTE. Bara skönt att samla inspiration och motivation till bloggen.. Och pyssla på med diverse julbestyr. Kanske jag ska göra en julbock och INTE fota den till bloggen nu... Ja de ska jag göra ;) Bloggen kommer öppnas igen, det kommer den. Kanske idag kanske imorgon, ingen vet. Men please gör ingen bid deal av dethär nu, den är låst jepp, låt den vara det och låt mig bara vara en stund, sen när jag kommer tillbaka tycker jag om er precis lika mycket igen, om inte mera! Kram på er alla!

Svar: Kram :) ♥
TIDSTJUVEN

#11 - Interior by Sofia

Alltså jag blir helt paff, vad är det som händer? Först så gick jag in på Annikas blogg och såg vad hon hade skrivit och nu ännu dethär...
Man blir ju så ledsen att något positivt och bra skall förvrängas och vridas till något negativt... Jag menar vi i den lilla österbottniska bloggvärlden borde väl hålla varandra om ryggen och inte smutskasta varandra!

#12 - Madelaine

Tack för festen skall ni ha alla tjejer som ordnat och lagt ner er tid :) Trevligt att se vem som ligger bakom flera av bloggarna man läser. Samt att nu har jag hittat nya främst mammabloggare att följa! Jag som är ny med min blogg och inte allt för aktiv eller vill ta plats. Blev inspirerad och skulle gärna sätta fyr på egen blogg, men måste nog öva på att få flyt och "hitta tiden" ;) Kul också att gå på julfest då man annars inte hade någon iår pga mammaledigheten! Synd dock att någon har mage att smälla ur sig sådana fula kommentarer som jag såg någon nämt, som mamma behöver man ibland få sadla om och bara vara sig själv en kväll! Bara för att man blir förälder betyder det inte att man skall sluta leva och låsa in sig med sitt barn tills de fyller 18år. Stackars människa som trodde det, de har knappast själv barn och vet hur påfrestande en vardag med barn faktiskt är. Inte skulle jag påstå att jag eller någon annan, är en dålig mamma för att man vill umgås och äta god mat en kväll :) Alla är vi olika mammor och vi är de bästa mammorna till våra egna barn. GoGo Carola, ladda batterierna och njut av din semester från bloggen. Vi läsare finns nog kvar den dagen du öppnar igen :)

#13 - SARA EMILIA

Vad bra skrivet! Och Carros blogg som var så bra! Men förstår ändå henne, om hon ville stänga ner bloggen på grund av elaka kommentarer, gjorde det själv också med min blogg.
Även fastän kommentaren/kommentarerna i fråga oftast är anonymt skickade av någon som inte vågar skriva ut sitt namn så kan det vara så fruktansvärt svårt att inte ta åt sig, eller åtminstone tror jag att ALLA blir mer eller mindre negativt påverkade av elaka kommentarer via nätet.
Hursomhelst; mobbning är inte tillåtet "irl" så varför skulle det då vara det via nätet? Nej, näthat är enligt mig bland det värsta som finns, ingen ska behöva få stå ut med det!
Synd med goodiebagsen också, låter egentligen riktigt konstigt att vuxna människor gör så, men kanske det bara handlar om något missförstånd eller liknande.
KRAM

#14 - Christina

Det är så himla tråkigt när människor inte kan bete sig med respekt!