Starka tillsammans

 
Angelica och Jenny. Så heter de två tjejerna bakom projektet Starka tillsammans. ♥
Angelica är en av mina allra bästa vänner. Jag har känt Angelica sedan vi började på samma klass i gymnasiet och via henne har jag också lärt känna Jenny. Angelica och Jenny är två helt vanliga tjejer i 20-årsåldern. Helt vanliga, men ändå så ovanliga. De bär båda två på varsin historia om psykisk ohälsa och har varsitt bagage som är tyngre än vad någon tjugoåring ska behöva bära, men de har båda två också hjärtan av guld. Istället för att gömma sitt bagage har de valt att göra någonting positivt av det. De har insett att behovet att få prata med någon om sina problem är livsviktigt men att alla helt enkelt inte har någon i sin närhet att vända sig till - den luckan vill de hjälpa till att fylla.
 
Tillsammans har Angelica och Jenny därför startat projektet Starka tillsammans. Precis som namnet säger syftar initiativet på att vi människor är starkare tillsammans än ensamma. Starka tillsammans finns på Facebook, Instagram, Kik och framför allt mail. Man kan maila till adressen starkatillsammans@outlook.com om man känner att man vill prata med någon - någon som verkligen lyssnar - om till exempel sina känslor, funderingar eller framtiden. Eller om man kanske bara behöver få känna att någon annan har gått igenom samma sak som en själv och att man aldrig är helt ensam i världen även om det känns så ibland. Tjejerna är inte professionella vårdare, men de är medmänniskor och de kan berätta hur man gör för att få professionell hjälp om det behövs.
 
Jag tycker att det här projektet är något av det finaste som har skapats här i Svenskfinland i år. Att starta det nu i december är dessutom riktigt riktigt fint. För samtidigt som julen är en tid för att umgås med nära och kära, njuta av att vara ledig och ta det lugnt så är det också en tid som kan vara otroligt jobbig för de som inte mår bra i själen. Man kan se glad ut utifrån men ändå känna sig trasig på insidan och det är viktigt att minnas att alla inte ser fram emot julen med glädje och förväntan.
 
Så här skriver Jenny och Angelica:
 
Om du någonsin vill skriva av dig eller prata så finns mejladressen starkatillsammans@outlook.com till. Inga frågor eller funderingar är ovälkomna. Vi som ligger bakom finns i lilla Svenskfinland, där vår erfarenhet säger att behovet av hjälp är stort. Det spelar ändå ingen roll var vi eller du kommer ifrån - vi kommer alltid att ta dig på allvar. Vad du än vill prata om. Kanske behöver du hjälp för att ta kontakt med professionella, kanske behöver du ha någon som lyssnar - oavsett vad du funderar på så finns vi här och vi svarar så fort vi hinner.
 
Nämnas bör också att vi bara är medmänniskor. Vi är inga professionella. Vi är två tjejer som hunnit gå igenom onödigt mycket destruktivt i våra liv och vi vet hur det är att må dåligt. Vi vet hur viktigt det är att få hjälp innan det går för långt. Och framför allt - vi vet hur viktigt det är att prata om det och finnas där för varandra. Vi förstår och vi lever oss in i din historia så gott vi bara kan. Vi vill ditt bästa.
 
Tillsammans är vi starka.
starkatillsammans@outlook.com
Kärlek ♥
Jenny och Angelica
#1 - Linda

Jättebra initiativ av dessa superduktiga och fina tjejer tycker jag också! precis vad som behövs när så otroligt mycket psykisk ohälsa förekommer hela tiden, och många unga som drabbas kanske inte ens vågar öppna sig mot någon.. nu ska vi hoppas att dethär kan vara ett stort stöd för just dom, och förstås många andra!


Svar: Precis! Alla har inte samma stöd hemifrån och bland kompisar, och då kan det vara otroligt viktigt att finna det där stödet någon annanstans. Det här är en grej som verkligen behövs här i Svenskfinland. I Sverige finns det ju hur många stoppa-stigman-kring-psykisk-ohälsa-initiativ som helst, men det här är det första sociala medier-projektet som jag har hört om i Svenskfinland. Visst finns det många fina föreningar, samtalsgrupper och liknande, men inget som når ut i de sociala medierna där unga vistas. Heja Jenny och Angelica! ♥
TIDSTJUVEN

#2 - daniela

superfint initiativ!

#3 - Marre

Så himla bra initiativ! Jag hoppas verkligen att det kommer funka bra och nå ut till många. Jag blir varm i hjärtat när jag läser om det här, att folk vill engagera sig för sina medmänniskor. Kärlek!

God jul!

#4 - Jessica

Vilka hjältar som tar upp detta som är lagt så i skymundan! Kärlek till dom!