En rysk restaurangupplevelse i Helsingfors

 
När jag var med Mikael till Helsingfors veckan före jul så hade vi bokat bord till restaurang Saslik på lördagkvällen tillsammans med några kompisar. Saslik är en rysk restaurang inspirerad av tsartiden.
 
 
Restaurangen består av många små kamrar och rum, och beroende på hur stort sällskap man är får man sitta i något av dessa. Alla rum (till och med toaletterna!) har psykedeliska ryska tapeter och fullt fullt av små ryska tavlor föreställande sura farbröder och tillknäppta små flickor i vita klänningar. Mycket fascinerande.
 
 
Vi hade hört att maten där skulle vara bland den bästa i hela Helsingfors och något sådant får man ju inte missa.
 
 
Vi var rätt många i vårt gäng så vi satt vid långbord i ett av de större rummen.
 
 
Där höll tsar Nikolaj II ett vakande öga på oss. Mest på mig kanske, eftersom jag satt så passligt att jag hade ögonkontakt med honom under hela middagen. Vet inte riktigt om det var mysigt eller obehagligt.
 
 
Priserna var förstås inte de billigaste, men mängden mat var desto mer tilltagen. Ingen behövde gå hungrig efter att ha ätit Ivans svärd (jepp, maten serverades på ett svärd) till huvudrätt. Nötkött, lamm, bacon och mängder med grönsaker i en och samma rätt. Väldigt gott och väldigt annorlunda jämfört med vår finska matkultur.
 
 
Det bjöds dessutom på middagsunderhållning i form av livemusik - traditionella ryska sånger ackopanjerade på balalajka och gitarr. Jag kände mig lite studieskadad när jag ville börja sjunga "Liten Jumbo"-texten när de framförde Katjuscha. Ehehe.
 
 
Till efterrätt åt vi ugnsglass som genast kvalade in på topplistan över mina favoritefterrätter. Så farligt gott med massvis av bär, glass och maräng. :)
 
Slututvärderingen då? Jag rekommenderar absolut Saslik om ni har vägarna till Helsingfors. Se till att boka bord på förhand bara, så att ni säkert ryms dit, och förbered er på en mycket intressant restaurangupplevelse.
#1 - sarah

låter annorlunda å intressant, borde kanske pröva :D

#2 - Andreas

Är detta ett ställe för kamratsällskap eller om man ska fira t.ex. en årsdag med sin partner? Eller bara allmänt fin och annorlunda upplevelse?

Svar: Jag skulle själv säga att det passar toppenbra för kompis- och familjesammankomster med tanke på att det är en så pass speciell restaurang med rätt livlig stämning. :) Personligen skulle jag välja någonting mer "romantiskt" för att fira en årsdag. För något år sedan testade vi t.ex. restaurang Loiste som ligger ovanför Vakuuna i Helsingfors. Där var det riktigt stämningsfullt och mer dejtvänligt.
TIDSTJUVEN

#3 - Jessica

Kul med lite annorlunda =)

#4 - Elin karlsson

Det ser så gott ut! :)