Egentillverkad snö - lektionsidé för bildkonst eller julpyssel

 
Lystring alla klasslärare och andra pysselsugna som tittar in här! :) Idag testade Anna, Linda och jag en så knasrolig grej på bildkonstpraktiken att jag bara måste tipsa er andra. Vi hade snölandskap med inspiration av Pekka Halonens konstverk som tema, men tillförde en egen liten twist. Bakgrundslandskapet målade vi med vanlig vit vattenfärg på färgad kartong, men sedan blev det desto mer spännande. Vi tillverkade nämligen egen snö att måla snögubbar med - av lim och raklödder! Resultatet blev riktigt snyggt och eleverna i årskurs 1-2 tyckte att det var precis lika kul som vi själva tyckte. Det här tror jag helt klart att funkar ända upp till årskurs 6 på bildkonsten eller julpysslandet!
 
Detta behövs:
- lim
- raklödder (OBS! sådant som blir till skum, inte gel)
- glitter
 
Blanda lika delar raklödder och lim. Rör om väl. Tillsätt eventuellt glitter.
 
Snöblandningen går att måla med direkt, men den går också att spara en dag eller två om man förvarar den i en burk med tätt lock. Måla snögubbarna så att de blir riktigt tjocka med glasspinnar eller liknande (för att inte förstöra vanliga penslar) och strössla lite glitter över konstverket genast när snögubben är klar. Pynta med hatt, morotsnäsa och andra snögubbeattiraljer.
 
När snögubben torkat (det tar ungefär ett dygn innan den torkat helt) så har den fortfarande en riktigt häftig 3D-effekt. Och så doftar den gubbigt. ;)
#1 - Linda

Oj, lim o RAKLÖDDER :D va häftit!

Svar: Jaa, väldigt otippad kombination! Men superhäftigt resultat och mycket billigare än att köpa någon färdig 3D-färg från butiken. :D Raklöddret är dessutom väldigt drygt, så man behöver inte använda mycket av en burk för att det ska räcka till en hel klass.
TIDSTJUVEN

#2 - Pieni Lintu

Vautsi, kiitti vinkistä! :)

Svar: Varsågod! :D
TIDSTJUVEN

#3 - Pia

Nejmen vilken häftig och random idé!
Får man fråga hur ni kom på att göra den där blandningen? :)

Svar: Jaa, det tyckte vi också. Man kan hitta många roliga idéer när man finkammar ze internetz. :)
TIDSTJUVEN

#4 - Christina

Wow, vad häftigt! Det där tror jag vi skall göra med våra förskolebarn. :) Hur mycket behöver man av lim och raklödder?

Svar: Det kommer de säkert att gilla. :D Kom ihåg att påminna dem om att man inte får smaka på snön bara, trots att den ser ut som smält marshmallows. ;) Nu har jag inga exakta mått eftersom vi körde på 50/50 bara. Men jag tippar på att det gick åt ungefär en tredjedels flaska lim och lika mycket raklödder till en klass.
TIDSTJUVEN