Trakasserier är aldrig okej

 

Idag trillade jag över en svensk lärartidning som publicerat den sjukaste artikeln jag läst den här månaden. En artikel som är lika upprörande oavsett om man är lärare, lärarstuderande eller bara medmänniska. Blowa mig, sa han! är rubriken och redan det säger rätt långt vad artikeln handlar om. En lärarutbildare besökte en högstadieskola för att handleda en av sina lärarstuderande och under det besöket såg hon hur en manlig elev trakasserade en av de kvinnliga eleverna i skolkorridoren genom att trycka tjejens huvud mot sitt skrev och uppmana henne att suga. Helt vrickat. Men min erfarenhet från högstadiet säger mig tyvärr att dylika incidenter sker i högstadieskolor överallt och att det knappast var någon engångsgrej i det här fallet heller. (Eller vad säger ni bloggläsare som faktiskt går i högstadiet just nu?)

 

I artikeln drar skribenten paralleller till hur en manlig lärare kunde trakassera en av sina kvinnliga kollegor i lärarrummet på samma vis som högstadiekillen trakasserade tjejen i korridoren. Den jämförelsen är rent av fenomenal tycker jag, för den ger en riktig tankeställare. Skulle något sådant faktiskt ske i lärarrummet så tror jag inte att det skulle dröja särskilt länge innan den manliga läraren hade blivit både anmäld och avstängd. Men bara för att det var frågan om en elev i det här fallet - och en högstadielev dessutom, en oansvarig högstadielev som inte visste bättre - så reagerade inte rektorn på annat sätt än att säga att ”pojkar är pojkar”. MEN HALLÅ, VADÅ POJKAR ÄR POJKAR!? Det är ju världshistoriens i särklass knäppaste uttryck och ingen ursäkt till någonting alls. Sexuella trakasserier är väl för sjutton alltid sexuella trakasserier, oavsett om det är 15-åringar eller 40-åringar som utför dem.

 

Sexuella trakasserier är aldrig acceptabla handlingar.

Inte i något sammanhang. Inte ens på skoj. NEJ. 

 

Jag undrar om rektorn över huvud taget tänkte på vilka värderingar och normer hen tillåter i skolan genom att inte reagera på händelsen. Tydligen tycker rektorn i fråga att det är helt okej att högstadiekillar behandlar sina kvinnliga klasskompisar på ett högst nedvärderande sätt. Att de lär sig att detta beteende är okej och att de sedan i framtiden behandlar sina kvinnliga kollegor på samma vis. Tydligen har rektorn inget emot att uppmuntra diskriminerande beteende, kränkningar och trakasserier. Men alltså... då undrar man ju bara vad som egentligen hände med värdegrunden och jämställdheten?

 

Hur sjutton ska barn och ungdomar förstå var gränsen till att kränka en annan människa går om vuxna i deras omgivning inte heller förstår det? Det säger ju sig självt att totalt vrickade syner på jämställdhet och sexualitet lever vidare om vi inte reagerar på sådant som vi ser på skolgården, i korridoren eller i personalrummet. Drömmen vore ju verkligen ett trivsammare skolklimat så vad sägs om att vi vuxna, i synnerhet de som arbetar med barn och ungdomar, skulle ta och fungera som bra förebilder för ungdomarna (och kollegorna!) och faktiskt reagera när någon blir kränkt eller felbehandlad istället för att vifta bort det? Vad sägs om att vi tydligt skulle markera vad som inte är okej att säga eller göra? Någon som är med mig?

#1 - Linda

Väldigt bra skrivet Maria, du satte huvudet på spiken!

Svar: Tack så mycket Linda! ❤ Man ska oftast inte skriva blogginlägg när man är upprörd, men ibland måste man helt enkelt.
TIDSTJUVEN

#2 - ett ritstift i din rumpa

ja!

Svar:
TIDSTJUVEN

#3 - Kix

Superbra skrivet och viktigt inlägg!!

Svar: Tack Kix! Jaa, så viktigt och känsligt ämne det här med (sexuella) trakasserier.
TIDSTJUVEN

#4 - Sara

Jättebra skrivet och viktiga saker! Det får INTE gå till sådär, någonstans.

Svar: Tack Sara! Nej, det får det verkligen inte. Och ändå gör det ju uppenbarligen det... Ugh, jag är glad över att inte behöva gå i högstadiet idag.
TIDSTJUVEN

#5 - Sandra i sagarden

Jag blir bara ledsen :( månne rektorn är en sån manlig kollega som själv trakasserar, eftersom han inte reagerade mer?

Svar: Ja, man undrar ju. Det skulle verkligen inte förvåna ifall det är så. Åh, man blir så matt.
TIDSTJUVEN

#6 - Elin

Enligt artikeln handlar det ju om en kvinnlig rektor. Inte för att det spelar någon roll, men det verkar som att man ofta är alltför snabb att dra slutsatsen att det skulle handla om manliga rektorer då det gäller sexuella trakasserier.

Svar: Ja, eller egentligen vet man väl inte om det var en manlig eller kvinnlig rektor i det här fallet? Men du har en väldigt bra poäng där. Det är så lätt att lägga skulden på de manliga cheferna, men det är viktigt att komma ihåg att även kvinnor för vidare könsdiskriminerande normer eller låter dem leva vidare utan att reagera. Det tycker jag personligen att är ännu mer ledsamt.
TIDSTJUVEN

#7 - Ida

Bra, Maria! Hoppas att det blir mer uppmärksammat också i större media än en tidning för lärare och att det sätter press på skolorna att ta tag i problemet som tyvärr e allt för vanligt :/ Undrar i vilken ålder rektorn anser att det int e okej mera... Hur ska då pojken förstå att hans beteende plötsligt int e accepterat? Å hur ska flickorna förstå att de faktiskt int ska behöva bli behandlade så, när det var vardagsmat i skolan?

Svar: Tack Ida! Jaa, det hoppas jag också. Det här är ju inget problem som enbart finns inom skolans väggar, utan det återspeglas ju givetvis i resten av samhället också. Jag hoppas verkligen att skolor överallt tar tag i saken och inte låter sånt här gå förbi utan att reagera. Bra point angående flickorna - när till och med rektorn tycker att det är okej att de blir behandlade på det där viset, så hur ska de då förstå att det inte är rätt...
TIDSTJUVEN

#8 - Marre

Bra rutet! håller helt med!
Jättebra att du tar upp ett så viktigt och allvarligt ämne!

Svar: Tack Marre! ♥
TIDSTJUVEN

#9 - Saga

Jag kan tycka att folk ofta är rätt lättstötta i dagens samhälle, men när det kommer till sexuella trakasserier kan jag så hålla med om att de aldrig är okej! Detta är ett problem som vi verkligen borde jobba på att avhjälpa, hur tabubelagt det sen än känns!

Svar: Precis. När sexuella trakasserier får passera närmast obemärkt, då måste vi verkligen börja reagera.
TIDSTJUVEN

#10 - fotograferats.blogg.se

Bra sagt!!

Svar: Tack!
TIDSTJUVEN

#11 - Louise

Superbra skrivet!

Svar: Tack så mycket!
TIDSTJUVEN

#12 - ellenlundis

Otroligt bra skrivet Maria! Jag tycker att det är hemskt, att de blir utsatta över detta. Det spelar ingen roll om man är en kille eller inte! Det är fel i alle fall! :/ Fy vad hemskt! Tycker synd om dem som blir utsatta över detta.

Tycker att oftast tjejer som blir utsatta av killarna, som gör så hemska saker om dem. När jag läser i tidningen eller kollar på nyheterna så är det prat om killar går på tjejer! Men det kan vara tvärtom också! >_<

Hoppas att du förstår hur jag menar!

#13 - Ida

Gahhh, blir tokig på sådant. Fysatan :( Tur att man på något vis har möjlighet att påverka genom sitt eget liv.

#14 - Saragunmarie

Så sjukt! :( Gaah, blir så arg!!