2013-11-30 | 17:23:00

Lillajultomtar och miniatyrgranar

Kära finlandssvenskar, vad sägs om lite nostalgi denna magiska lördagkväll? Jag tänkte att vi kunde jämföra hurdana lillajultraditioner vi har haft genom åren, för jag slår vad om att vi alla har haft olika. Jag kan börja! :)
 
Jag är familjens mellanbarn, och när jag och mina två bröder var små inledde vi alltid den här lördagen med att bege oss ut i skogen i jakt på Den Perfekta Lillajulgranen. Den fanns oftast i skogsplätten bakom farfars och farmors hus. När vi hittat granen - en söt liten en som var precis lagom storlek för att platsa i en vas på vardagsrumsbordet - pyntade vi den med allt miniatyrjulgranspynt vi kunde hitta i julpyntslådan. Den blev alltid fantastiskt stämningsfull. Och samtidigt helt makalöst ful egentligen, men det var det ingen som brydde sig om.
 
Överentusiastisk julnörd since 1992. 
 
Lillajulens höjdpunkt inträffade på kvällen när vi ätit middag. När mörkret hade lagt sig började nämligen lillajultomtarna att röra sig runt knutarna... Vi har tre stycken ytterdörrar på olika sidor av vårt hus, och genom dessa ytterdörrar brukade lillajultomtarna smyga in med godis som de ställde i prydliga högar på dörrmattorna. Tittade man riktigt noga kunde man nästan se tomtarnas luvor skymta bakom adventsljusstakarna när de kikade in genom fönstren. Måhända var det önsketänkade att man såg dem, men samtidigt var det ju ett faktum att de där tomtarna höll lite extra koll på om man var snäll eller inte sådär innan jul. ;)
 
Det var alltid tre stycken av varje sorts godis som låg innanför dörren, för de där tomtarna var ena rättvisa filurer. Vi syskon brukade se på film och var tvungna att pausa med jämna mellanrum för att gå och se efter vid dörrarna om det uppenbarat sig något mer godis - vilket det oftast hade gjort. Då tjöt man till av glädje och de andra kom rusande för att titta vad det var för någonting (och för att se till så att någon inte smusslade med rättvisan förstås). Under kvällens gång samlade vi på oss varsin fin liten godisskörd av tomtegåvor.
 
Till sist avslutades alltid kvällen med att man hittade varsin lite större present innanför dörren. Oftast chokladkalendrar inför den riktiga julen. Då visste man att tomtarna hade gett sig av och att man fick vänta ett helt år innan det var lillajul igen.
 
Familjens minstingar för X antal år sedan.
 
I dagens läge är jag grymt imponerad av mina föräldrars engagemang i att grundlura oss barn. Vartefter vi listade ut att det inte fanns några tomtar på riktigt så var hela godis-innanför-dörren-traditionen så rolig att man ändå var med på den. Tack mamma och pappa för att ni är så knäppa! Jag är nästan lite besviken på att det inte ligger några chokladtomtar och SukuLaku-stänger innanför dörrarna ikväll. ♥
 
 
Har ni haft några roliga lillajultraditioner som ni kommer ihåg?
Brukade ni ha gran? Fick ni lillajulklappar? Berätta gärna. :)

Finheter
challo

Åååh va do va (e) söööt på handi fösta bildin! :D

Svar: Heheh, tack. :D Ja tråor att ja satsa på tomtenisse-looken ede åri. Tyvärr hadd ja ingen röd tröjo, så e fick bli en rosa istelli. ;)
TIDSTJUVEN

2013-11-30 | 18:08:28
Viktoria

Vi har inte någon lillajul i Sverige. Hade vart mysigt.

Visste inte att du var blond från början. :) Kan du inte visa fler bilder från när du var liten?

Svar: Du får ta och införa lillajul-traditionen i din familj och hoppas på att den sprider sig i hela Sverige! :D
Jag hade ljusbrunt/mellanbrunt hår när jag var liten så jag misstänker att det är kamerablixten som luras lite på den första bilden. Och visst kan jag göra det. Jag ska försöka komma ihåg att att gräva i arkiven när jag är hemhemma nästa gång. ;)
TIDSTJUVEN

2013-11-30 | 20:55:29
Ellen (alatariel)

Oi ni satsade verkligen, härligt! ^^ Våra lillajuls traditioner har ofta bestått av att vi typ druckit första glöggen och ätit första julstjärnorna. Dessutom brukar vi städa och sätta upp julbelysning, julgardiner och julmattor. ^^

Svar: Hihi, joo! Vi har alltid varit lite extra knasiga i min familj. :) Åh, så mysiga era traditioner låter! Det är ju bara sååå härligt att få plocka fram alla juldekorationer och julbelysningen.
TIDSTJUVEN

2013-11-30 | 21:58:14 | http://alatariel.papper.fi
daniela

vi va först på tomtepromenad me lyktor å när vi kom hem knacka "lillajultomten" på fönstrena å lämna små presenter på yttertrappan haha :D

Svar: Ååh, så härligt! :D
TIDSTJUVEN

2013-12-01 | 15:20:06 | http://ddanielas.blogg.se
Christina

Ja visst var det härligt att fira lilla jul som barn. Något år minns jag nog att vi haft lillajulsgran, men för det mesta var vi utan. Men vi brukade också få små paket av lilla julstomten, de lämnades oftast utanför ytterdörren på trappan. Ett år minns jag att det t.o.m fanns fotspår i snön nedanför trappan. Verkligen fiffigt! Det var en spännande och härlig inledning på en låång väntan på riktiga julen. Blir riktigt varm och glad av att både läsa om dina minnen och skriva om mina egna.

Svar: Hihi, så roligt att tomten till och med hade lämnat spår efter sig! :) Jag håller verkligen med dig om att lillajulen alltid har varit en så fin början på den långa väntan på julen. Nog gick ju dagarna långsamt i december! Och nu försvinner de i en sån rasande fart att man inte hänger med ens. ;)
TIDSTJUVEN

2013-12-01 | 18:39:15 | http://finachristina.wordpress.com
Sandra i sagarden

Till oss brukade lillajultomten ha varit med paket under lillajulgranen så länge vi åt lutfisk vid Fammos och faffas ;) numera kommer lillajultomten till mammas där vi vanligtvis firar lillajul med lillajulmiddag. Barnen (inkluderar också fortsättningsvis mej och mina bröder) får någon liten klapp (har de senaste åren varit veikkaus skrapkalender, iaf för oss äldre barn) som tomten "plötsligt" lämnat på trappan (Adam 8 år har firtfarande inte kopplat ihop det med att mammas sambo är ute och röker). Vi vuxna byter skojiga julklappar med varandra. :)

Svar: Lutfisk verkar ha varit en tradition som har hängt med sedan gammalt. Det fick jag höra på jobbet i lördags också, då det vankades lutfisk till lunch och många blev så glada. Och så roligt att lillajultomten ännu kommer ihåg er äldre barn också. ;)
TIDSTJUVEN

2013-12-01 | 23:04:10 | http://sandra.neuman.fi
ett ritstift i din rumpa

hos oss brukade lillajultomten slänga in två små paket innanför ytterdörren! var hem till föräldrarna på besök den här veckan och tror du inte lillajultomten hade hittat dit med några toblerone? ;)

Svar: Nejmen, tänk att den där lillajultomten ännu hittar till ert hus! ;) Helt fantastiskt.
TIDSTJUVEN

2013-12-01 | 23:26:42 | http://yllestrumpa.wordpress.com
ellenlundis

Åh va mysigt. Det är så roligt och kolla på gamla bilder, när man var liten. 1992? Då var jag 1 år gammal. Vilket år är du född? :)
Vi i Sverige har aldrig haft lilla-jul. Det låter mysigt, tycker jag.

2013-12-07 | 14:49:56 | http://finlandsgullet.wordpress.com/
Kommentera:
Kom ihåg mig?